Ko uvodi rezervni sastav policije?

Bivši policijski službenik, koga mnogi u vlasti osporavaju, Borislav Radovanović na svom blogu iznio je šokantne podatke o razlozima uvođenja rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, što je izazvalo pažnju javnosti.

Republika Srpska 18.04.2019 | 19:22
Ko uvodi rezervni sastav policije?
Tekst, objavljen na blogu prenosimo u cijelosti:

 https://radovanovicborislav.blogspot.com/ 

Tajkunsko-kriminalna grupacija, koja odavno vlada Republikom Srpskom, preko rezervnog sastava policije MUP RS stvara privatnu vojsku! Prvo su podmićivanjem Milorada Dodika na čelu MUP-a pozicionirali svog tajkunsog "brata" Dragana Lukača. Sad uloženo namjeravaju povratiti tako što će o trošku Republike Srpske svojim "vojnicima" obezbjediti policijska ovlaštenja, naoružanje i uniforme, pa sve do plata.

Prosto zaprepaštava činjenica da ama baš niko od političkih i institucionalnih subjekata Republike Srpske od ministra Dragana Lukača nije zatražio ozbiljno obrazloženje razloga uvođenja rezervnog sastava policije. Čisto da sa pozicije struke i egzaktnih pokazatelja objasni potrebu i svrhu uvođenja ovog novog oblika nameta građanima. Sve to šta Lukač "smisli" zna se ko će na kraju platiti.

Nekakve paušalne ocjene kako je to u interesu opšte bezbjednosti Republike Srpske naprosto su smiješne. Naši građani već sad plaćaju višestruko veći broj policajaca od standarda prihvaćenih u razvijenim zemljama. Samo, brojnost i kvalitet su različite kategorije i valja postaviti pitanje: dobijaju li građani sigurnost adekvatnu onih 120 miliona maraka koje na godišnjem nivou izdvajaju za MUP RS ?

Hajde da neke stvari razjasnimo kroz egzaktne primjere. Svako je mogao vidjeti da je 25. decembra prošle godine angažovano preko 200 policajaca (uglavnom iz struktura jedinica za podršku) za razbijanje nekih pedesetak okupljenih članova "PRAVDE ZA DAVIDA". Za razbijanje u bukvalnom smislu! U vrijeme kad sam se ja bavio sličnim poslovima bio je sličan omjer snaga, četiri naprema jedan, al' na strani civila. Je li ideja aktiviranja rezervnog sastava da umjesto sa četiri sad sa šest policajaca savladavamo pasivni otpor jednog civila?

Kažu da je to zbog migranata. Stvarno, koliko hiljada migranata je MUP RS "pohvatao" ove godine i predao Službi za poslove sa strancima BiH. Po sili zakona ova služba sve privedene migrante identifikuje i registruje, a šta u perspektivi znači da će iz Evropske unije biti deportovani u našu zemlju.

Policijske agencije od Grčke do Austrije su "budalaste" jer na sve moguće načine izbjegavaju registrovanje migranata, a samo naš MUP se ozbiljno priprema za tek dolazeći talas - da sa hiljada pređe na desetine hiljada registrovanja onih koje će EU nama vratiti u gro obimu. Da takve "akcije" organizuje Bakir Izetbegović možda bi i našli neko opravdanje, ali da je to u interesu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine mogu povjerovati samo teški idioti.

Hajde da, uzgred, skinem i tu vještački produkovanu famu oko migranata. Neka u MUP-u nađu moju službenu informaciju od prije 12/13 godina. Tad sam ukazivao kako samo na prostoru Velike Kladuše u Hrvatsku krijumčare grupe od po čak 200 migranata. Ni danas u BiH nisu registrovane toliko velike grupe, a ponavljam - informacija je iz 2006. ili 2007. godine. Do detalja sam objasnio kako funkcioniše međunarodni kriminal u domenu krijumčarenja migranata prema Hrvatskoj.

Oni koji duže prate moje tekstove znaju da sam prije par godina u više navrata ukazivao kako će migranstka ruta biti preusmjerena preko Bosne i Hercegovine, pa sve do opasnosti od pretvaranja naše zemlje u "sabirni centar". Znaju i kako sam datu problematiku objašnjavao sa pozicije geopolitičkih i globalističkih procesa. Sa te pozicije upravo priželjkujem ozbiljnu stručnu raspravu o ovom prebčlemu - umjesto politikantskih spinova.

Znači, Lukačovi paušalni navodi mogu služiti samo kao indikatori nekakvih skrivenih namjera i planova. Zato začuđuje da ama baš niko ne traga za stvarnim motivima njegovih marifetluka. Normalno, "zabranjeni analitičar" nema potrebu za bilokakvim traganjima kad naprosto zna istinu, a ona je krajnje poražavajuća.

U dobro obavještenim krugovima nije nikakva tajna da je već svima znana banjalučka tajkunska grupacija "masno" podmitila Milorada Dodika da Lukaču produži mandat. Stvarno je degutantno više objašnjavati relacije ministarskog dvojca Tegeltija-Lukač sa lokalnim tajkunima, a posebno sa pozicije kontinuirane bjesomučne pljačke dobara Republike Srpske. I Dodik je povjerovao kako su u pitanju samo već uspostavljene interesandžijske veze, no vrijeme i događaji pokazuju totalno pogrešne procjene perspektive. I to na njegovu štetu.

Milorad Dodik je očigledno izgubio vezu sa stvarnošću, jer samo tako se moglo dogoditi da od dobro mu znanih tajkuna prima mito, a bez svijesti kako oni svaku "investiciju" višestruko nadoknađuju - i materijalno i jačanjem moći. Može on pričati o nekakvom "Planu B" i sličnim glupostima kakvima pokušava prikriti da u Srpskoj nema ama baš nikakvog uticaja. Elem, vratimo se na temu postavljanjem racionalnog pitanja: kako će tajkunska mafija svoje interese realizovati kroz rezervni sastav policije?

Da bi došli do tog odgovora moramo postaviti prethodno pitanje: ko će određivati kriterije za angažovanje "rezervnih policajaca" sa identičnim ovlaštenjima kakva imaju policijski službenici? Pa upravo onaj za čije postavljanje su podmitili Dodika! Materijalna korist ogleda se u tome što će Lukač njihove "vojnike" snabdjeti službenim legitimacijama i ovlaštenjima, pa će time dobiti "standardna policijska obezbjeđenja" za sebe i svoju imovinu. Vidjećete samo kako će se "negdje izgubiti" razgraničenje primjene ovlaštenja u vrijeme kad rezervisti jesu ili nisu u službi.

U daljem "tajkunski policajci" dobiće naoružanje i uniforme, a to će imati kod svojih kuća kršeći propise baš kao što ih godinama sistemski krši aktivni sastav policije (policajci nemaju pravo oružje i opremu nositi kući). Na kraju samo gledajte kakve manipulacije će uslijediti oko plaćanja tih "policajaca", a zna se da Lukač ne štedi kad je budžet Republike Srpske u pitanju. Eto kršenjem postojećeg zakona povećava plate policajcima, a da ne govorimo o tome koliko je taj postojeći zakon usklađen sa ustavom i drugim zakonima o radnim odnosima. Dabogsačuva!

Što se tiče jačanja moći i uticaja pojedinih tajkuna valjda ne treba objašnjavati kako rezultira situacija u kojoj kriminalci imaju svoje legitimne policijske snage. No, tu dolazimo do situacije neminovnog "pročišćenja". Kako kažu: "Mala bara sa previše krokodila"? Dopadalo se to nekom ili ne, prihvatao to ili bježao od stvarnosti, upravo preko rezervnog sastava doći ćemo do teške destabilizacije, sve do krvavih obračuna oko kriminalnog pozicioniranja i tala od bezobzirne pljačke. I to prije isteka tekuće godine!

Čak i bez "tajkunske policije" krajem tekuće i početkom naredne godine započeće obračuni na planu određivanja ko je stvarni vladar Republike Srpske. Ljudi, "bara" je premalena i gotovo presušena, a "krokodila" se nakotilo. Slijedi "prirodna selekcija", a zna se kako to ide u kriminalnim strukturama. No, jedan sasvim drugi problem treba da zabrine građane Republike Srpske, pa i kompletne države.

Milorad Dodik više nema moć ni u vlastitom SNSD-u, a kamoli u institucijama Srpske. Znamo da je on, bez obzira na način pribavljanja sredstava i sve marifetluke, u principu nastojao da plate i penzije stižu na vrijeme. E toga više nema! Danas "drugi gospodari" određuju prioritete u budžetskoj preraspodjeli, a znamo ko će prvi otrpiti posljedice ovog poremećaja. Pokazaće se sve to kao realnost prije isteka ove godine. Samo gledajte.

Znači, jačanje aktivnog i rezervnog sastava policije Republike Srpske striktno je u funkciji nametanja volje i interesa jedne pljačkaško-tajkunske grupacije, a narod pod "zakonom pendreka" ima samo da trpi i ćuti. Normalno, i da ljudi odavde bježe glavom bez obzira mnogo većom dinamikom od ove za koju "stručnjaci" kažu da je zabrinjavajuća. Ovo dosad je "mila majka" spram onoga šta će uslijediti do kraja mandata ove "vlasti".

Problem je u stvari dvodimenzionalne prirode. Sa postojećim trendom odliva stanovništa, te odnosom nataliteta i mortaliteta, ubobzirivši ekonomske trendove i "pravni sistem", do kraja mandata ove "hindžubis vlasti" o budućnosti zemlje neće imati ko da raspravlja. A ti trendovi samo će snažiti i produkovati sve teže posljedice. Istovremeno, sa ovakvim obimom registrovanja migranata, a šta će rezervni sastav policije dodatno povećati, za tri godine iz EU vratiće nam na desetine hiljada onih koji će se pitati: gdje nestadoše Slaveni?

Piše: Borislav Radovanović

(Stavovi izneseni u tekstu pripadaju autoru)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Pravda BL

18.04.2019 17:28

Pa sta predlazes a ne samo da kritikujes

ODGOVORITE
Name

ре: Правда БЛ

18.04.2019 18:05

Општенародни устанак или колективно исељење. Треће нема.

Name

Milojko

18.04.2019 18:09

samo totalna kataklizma, meteor iz svemira...

Name

Aa

18.04.2019 18:15

On je predlagao prije deset godina i zavrsio je kako je zavrsio

Name

KURKO

18.04.2019 19:48

KAO PRIPADNIK VOJSKE SRBSKE ANE LAZNI PATRIOTA MISMO NA VRECA ZA NABIJANJE NADAJ BOZE DA MUSLIMANI NAPADNU DVA DANA NEMA NAS DODIK I NJEGOVI LOPOVI OTJERANO 30 HILJADA NAJ MANJ I TO VOJNO SPOSOBNI POLICAJCI VECINA SU FUKARE I CUVAJU LOPOVE ZA SENDVIC I SOK SAMO NEDAJ BOZE DA SE DESI OLUJA

Name

ZORA

18.04.2019 20:20

PREDLAŽE ON CIJELO VRIJEME SAMO NEMOŽE SAM NIŠTA SVI TREBAMO KKRENUTI DA KRIMINALCE S TJERAMO SA TRONA GDJE SU SE SAMI POSTAVILI

Name

Strahovlada

18.04.2019 17:58

Da su razlozi za uvodjenje rezervnog sastava unutrasnje prirode a ne spoljnji neprijatelj moze se utvrditi iz Lukacevog saopstenja u kome decidno navodi da ne smatra policiju federacije kao potencijalnog suparnika kao sto ne obrazlaze konkretnim akcijama prema kanalisanju migrantskih tokova. Opozicija koja je deklarativno bila protiv ponovo je zakazala. Bili su neutralni i nisu pozvali narod na ulicu i zato snose punu odgovornost za nastupajuce posljedice koje ce se ogledati u egzodusu stanivnistva zbog dodatne nesigurnosti pravne bezbjednosne ekonomske i svake druge. Sramota opozicijo.

ODGOVORITE
Name

7024

18.04.2019 18:38

Covijek je objektivno objasnio.Treba sila da dotuce i ovo malo pravih Hriscana sto je ovde ostalo.Komunjare trebaju zavrsiti svoj pir koji su poceli u jesen 1944.

Name

re

18.04.2019 18:13

Jeli grom puko u čelo opoziciji RS da glasa za privatnu SNSD rezervnu policiju ili privatnu SNSD vojsku, da nas gladne i umorne zbog lošeg života još bičuju.

ODGOVORITE
Name

Mister X

18.04.2019 19:55

Kakvog SNSDa?To će biti policija kriminalaca!

Name

Manjaca

18.04.2019 18:16

Od rijeci do rijeci tacno. Prvi put citam ovakvi analizu i ima smisla. Sve je pojedeno, ostaje da otimaju jedni od drugih. A lukac je psihicki nestabilan kriminalac i od njega se svasta moze ocekivati. Na kraju ce ga stranci eliminisati.

ODGOVORITE
Name

Aa

18.04.2019 18:41

Druze stranci su njega i ostale i doveli da preko njega, Tegeltije i Dodika eliminisu Srbe i Republiku Srpsku, zivi bili pa vidjeli

Name

Simanovic

18.04.2019 18:33

Sve mi to znamo Ali je U Banjalucije strah veliki,nekih da izgube 600.km plate ,a oni sa kupljenim diplomama 1300km sa toplim obrokom. Zato se ceka neko da nas spasi od nas samih.

ODGOVORITE
Name

Sile

18.04.2019 18:37

Prije mjesec dana migranti okupirali park u širem centru Gradiške, njih 50-ak, a policije nigdje 2 sata.

ODGOVORITE
Name

Seljak

18.04.2019 18:50

Mogu misliti kada seljadiji daju ovlastenja, ima da se razbjezi i ovo malo urbanog svijeta sto je ostalo. U R.S, realno ,nema vise od 800 hiljada stanovnika, to je kao jedan osrednji grad, cemu tolika Policija.

ODGOVORITE
Name

Bilo nekad

18.04.2019 19:50

Evo ja sam bukvalno pobjegao prije cetiri mjeseca, kad sam i ja uvidjeo da tu odavno nema ni Z. Od zivota. Otisao sam sa dva kofera, a sve sto sam sticao citavog zivota, dao u bescijenje, samo da odem, da tog zla vise moje oci ne vide. Sad se osjecam kao nekada, kad se moglo zivjeti od plate, nista luksuz, jednostavno sam prodisao, nisam mrzovoljan, radim posteno, posteno me plate, imam vikend slobodan, meni dosta. Dzaba tu i bogatstvo kad nema ni C. Od covjeka, a jedan grad cine ljudi.

Name

Ero

18.04.2019 18:53

Sve je to za "Zastitu Srpstva"...Kako radili,tako im Bog pomog'o!

ODGOVORITE
Name

stop migrantima

18.04.2019 19:16

Samo jedno rješenje ima,apsolutno, po pitanju život6a i smrti zaustaviti migrante da udju u BiH. Oni nemaju kuda osim preko Srbije i lopovske Crne Gore.

ODGOVORITE
Name

16 krajiska

18.04.2019 19:51

Talija djola lukac mg ming kaja kesic tegeltija snsd dodik trznica opet kesic bagra dezertera jos im stevandic i crvene beretke fali specijalci iz sokolskog doma bez dana ucesca u ratu

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

19.04.2019 06:26

OVI IDIOTI POSLANICI,FOLIRANTI,GLUPACI,UNIŠTITELJI KOJI SU U SLUŽBI ĐAVOLA USVOJIŠE TAJ KRIMINALNI PREDLOG O FORMIRANJU REZERVNOG POLICIJSKOG SASTAVA.

ODGOVORITE
Name

Strma ravan

19.04.2019 09:15

Svaka cast Borislave

ODGOVORITE
Name

Pravda

19.04.2019 09:16

Svaka cast gospodinu Radovanovicu. Jos jedan fantistican pregled desavanja kod nas

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.04.2019 13:44

Vanredni izbori! Ako Dodik ima .uda?!

ODGOVORITE