Борци траже измјене закона

Симболично пет до дванаест у парку Младен Стојановић у Бањалуци данас је одржан мирни протест ветерана одбрамбено отаџбинског рата Републике Српске. Затражена је хитна измјена Закона о правима бораца. Уколико се не поправи положај бораца упозоравају да су спремни и за радикалне потезе.

Република Српска 18.04.2019 | 16:18
Борци траже измјене закона
Они који су створили Републику Српску на граници су егзистенције, поручују из Удружења ветерана одбрамбено отаџбинског рата. Кап у чаши прелила је изјава премијера Радована Вишковића да неће бити додатних издвајања за борачку популацију. Траже да се одржи тематска сједница Парламента Српске како би јавности и надлеженим институцијама показали колико је лоше урађен Закон о правима бораца.

’’Када смо видјели да НСРС нема у плану рада да разматра измјене и допуне Закона о правима бораца ми немамо другог начина него да оваквим средствима покушавамо да они то коначно схвате да морају урадити, ако не онда су нас они натјерали у радикалније мјере’’, рекао је предсједник удружења „Ветерани одбрамбено отаџбинског рата РС’’ Ристо Јефтић.

Захтијевају и да се уради правична категоризација бораца Војске Републике Српске

’’Та правична категоризације се може извршити веома лако. Ту категоризацију не могу вршити људи који сједе у администрацијама већ команданти јединица. Постоје спискови јединица и то се лако може утврдити’’, навео је Небојша Кесер, из Удружења „Ветерани одбрамбено отаџбинског рата РС’’.

Ветерани су разочарани понашањем ратних војних инвалида Зворник, који су одлучили да се не појаве на скупу у Бањалуци.

’’Који су само једним таквим потезом показали једну велику издају за неке ситне интересе и то је питање да ли ће ти њихови интереси бити испуњени’’, изјавио је Јефтић.

- Желимо бољи положај, наглашавају некадашњи борци Војске Републике Српске. Подсјећају и да су прошле године у Народну скупштину Српске упутили резолуцију са седам захтјева али да се од тада ништа није промијенило. Стрпљења више немамо истакли су Ветерани одбрамбено отаџбинског рата Републике Српске који најављују још веће скупове и радикалније потезе.



БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Милан

18.04.2019 14:20

Борци су бивси Додик сад ствара своју Војску и Полицију ,он треба паре за полицују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2019 14:30

Неко је гинуо а неко се опарио и то милионима. Послије тога неко има властити ентитет у власништву .

Name

Моји борци

18.04.2019 17:03

Ево нека ми неко објасни,од свих вас бораца "КАКО ЈЕ МОГУЦЕ ДА БОРЦИ НА ИЗБИРИМА ГЛАСАЈУ ЗА ДЕЗЕРТЕРЕ"???

Name

Драгце

18.04.2019 14:28

Ја сам борац од првог до задњег дана на првој линиј али сад послије 25 година од рата да се трази нека категоризација је стварно смјесно,једина правда би била да сви примамо мјесецне додатке а не да цекам 136 км годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млади Борци

18.04.2019 16:05

@Драгце@Колега,да ме криво не схватис,бас управо са новим законом и новом категоризацијом би досло да сваки борац има примања на мјесецном нивоу!!!Прво ,јавни регистар бораца,да се тацно зна колико нас је било у рату,,јер није могуце да по рацуници БОРС-а,,да је било 232.000 бораца!,,,,,,а није нас било висе од 130.000до 140.000,од тога имамо 120.000 бораца 1 категорије,сто је немогуце. Друга ствар,од тога броја имамо око 25.000 спонзора ,који су данас сви борци 1 категорије и зиве на грбаци дрзаве. Треца ствар,имамо да је кафе кухарица која је радила у касарни данас борац 1 категорије 4 ствар,имамо пуно бораца који су били у рату од првог до задњег дана ,,ал били су у касарни и они су данас борци 1 категорије. Само нова категоризација,нови закон о правима бораца је могуце да све и један борац са новим законом има мјесецни борацки додатак.Сутра да се уради јавни регистар бораца,,отпада најмање 40.000 до 50.000 лазних бораца,рацунај колико јос има лазних РВИ,који зиве на грбаци дрзаве

Name

Скептик

18.04.2019 18:14

Млади борци, из којег фонда би се плаћали борци? Одакле паре за вас? Па скоро сви смо били у рату и шта сад, сви требамо узимати те паре? Немам велики ратни стаж, стицајем прилика неких 20-25 мјесеци (био сам студент), нисам уписао ратни стаж нити сам добио и једну марку за ратовање. Колико се сјећам, добивали смо ратне плате а они борци који су били запослени добивали су још и плате у својим фирмама. Не разумијем зашто би овај напаћени народ морао да доживотно плаћа учеснике рата. Колико се сјећам барем 80-90% бораца (на свим сукобљеним странама) није било ангажовано директно у борбама, чували су линије , пола од њих у дебелој позадини, излежавали су се , картали се, играли шах, пијуцкали ракију. Доколица тешка. Сматрам да су чак њихове жене више трпиле у рату, радиле у фирмама под радном обавезом али и одржавали кућу и породицу. Још нешто, од рата је прошло већ 25 година, и ко се није снашао стварно ништа боље није ни заслужио. Паре би требало усмерити инвалидима рата и њима удуплати инвалуднине, ако не и више им дати. Остали, сви се латите посла и не тражите да вас издржавају млади радници који нису били ни рођени кад сте ви "ратовали".

Name

јовиса

18.04.2019 19:17

Ре Скептик - Како те није срамота свог коментара.Ако је ико заслузио да има каква - таква примања то су борци ВРС.А сто се тице из којег фонда би се плацали борци, нека се оформи борацки фонд или од пореза од игара на срецу. Ти си сигурно неки на дрзавним јаслама,док тако прицас.Вјероватно лазес да си уцесник рада,да си био не би говорио тако о својим саборцима.

Name

боро

18.04.2019 19:22

Ре Скептик Инвалиди су задовољни ,док нису подрзали страјк бораца.Борци су угрозени и у праву су.

Name

Млади Борци

19.04.2019 05:25

@Скептик@Немас ти појма ста прицас нити знас ста је рат! Цим си ти био студент и тако прицас,,ниси ти окусио метка изнад главе(цаст изузецима) Пара има за све борце,само да се уради праведна нова категоризација и нови систем борацког дијеловања.Ево ја ово који ти писем сам у рат отисао са 18 година ,у рату био 2,5 године у извидјацкој -дивертантској јединици и данас сам борац 5 категорије,а онај спонзор или припадник позадинскоинтерданских јединица је исто борац 1 категорије,,то је сврха мог коментара,правда да се уради нова категоризација и нови закон да сви борци имају право на мјесецни борацки додатак.

Name

Скептик

19.04.2019 07:21

Нападате ме без и једног аргумента и све што сам написао ништа нисте оповргли. Прочитајте поново шта сам написао, и даље тврдим да 90% припадника ВРС, Армије БиХ и ХВО није заслужило било какву помоћ и накнаде ни примања јер су лежали скоро цијели рат? Био сам студент, сад радим код приватника и нисам никакав ухљеб (и њих ужасно презирем). Стварно сам био у војсци ВРС од 1993.када сам завршио факултет и то, у И ОКБ...да не наводим остале детаље. Шта сам то тако ружно написао када сам рекао да само 10 % бораца треба помоћи а посебно ратне инвалиде којима њихова примања треба драстично повећати? Кога ја то вријеђам? Немојте само да постанете нови СУБНОР чији су чланови са два свједока доказивали да су били у партизанима и онда уживали привилегије наредних 40 година. Нисмо ми бранили РС нити је Армија БиХ бранила БиХ нити је ХВО бранио Херцег Босну, ми смо добили војне позиве и били смо послати да пуцамо једне на друге. Ево, предлажем вам да оснујете заједничко удружење бораца на нивоу БиХ са демобилисаним борцима Армије БиХ и ХВО и заједно се борите за своја права. Ако на нивоу БиХ постоје стотине заједничких институција и удружења (почевши од Предсједништва, савјета министара па до граничне службе и УИО) нека постоји и заједничко удружење бораца. Али за тај приједлог нису ни Бакир Изетбеговић, ни Милорад Додик ни драган Човић. А зашто? Зато да и даље могу манипулисати с борцима и народом. Али и из још једног разлога, такво удружење би показало сву бесмисленост рата у БиХ од 92 до 95. Шта су сви народи а самим тим и борци, добили тим ратом а да то већ нису имали пре рата? Видите само коме је БОЉЕ послије рата, политичарима и тајкунима. А народу и борцима је само ГОРЕ. Тако је и у Хрватској, Словенији, Србији...Али то је сад већ нека друга тема.

Name

брцак ЗА ДРАГЦЕ

19.04.2019 07:32

Ја сам био 42 мјесеца у војсци и никад нисам добио ни један фенинг за то.Истина отисао сам пре 22 године али сам био борац исто као и ови сто тразе .Ако се плаца сто је неко био борац онда имам и ја и сви који смо отисли иста права као и ови сто су остали посто се плаца уцесце у рату а не сто неко тамо зиви.

Name

16. Гарава

18.04.2019 14:57

О чему прича овај Кесер? Старјешине управо и јесу продавале учешће у рату а он би сада да то старјешине утврђују јер је он један од њих. Јадна је организација која пијанца ставља на чело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

18.04.2019 15:03

Сви који су се поштено борили у протеклом рату су , или мртви , или незапослени ратни инвалиди , или су на рубу сиромаштва , а они што су се богатили током рата богате се и сада са посланицким платама, мутним тендерима итд...а ми народ као овце блеимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гаја

18.04.2019 16:36

има и нас бораца који смо били на линијама и по интервентним јединицама од првог до задњег дана па послије рата отишли из РС.

Name

Микан

18.04.2019 15:13

Бивши борци заиста заслужују већа права и повластице у друштву.Многи од њих су, у односу на оне који су рат провели по канцеларијама, оштећени јер им године проведене на борбеној линији нису признате у стаж пензионог осигурања па им је и пензија нижа.Осим тога, борачки додатак је више мизерија него иоле достојно примање. Још много тога борцима би требало обезбиједити.Ако је ико заслужио већа права то су управо ветерани ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е моји борци ко вам капу кроји

18.04.2019 15:49

Само урадити нову категоризацију ово је лопвска категоризација имате људе који су провели гидину дана на првој линији е елитнм јединицама а немају никаква примања брука ,срамота лоповлук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

6

18.04.2019 15:51

Поцркајте КРЕЗАВИ СМЕЦАРИ ПИЦРКАЈТЕ СТАСТЕ ДОЗВОЛИЛИ ЈЕБОВАС СПИРИЦ СТЕВАДИЦ МАКИЦ И ОСТАЛА БАГРА ПОЦРКАЈТЕ ГДЈЕСТЕ ДОСАД БИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

18.04.2019 19:13

Био сам учесник рста, да сам био борац, нисам.. А кад видим ове борце ја сам за њих рамбо... Сад они трсзе неку правду, њих дедетак, власт их дрдетковсла у безбтој борачких организавија.Који црни борци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

18.04.2019 19:27

Не знам,како питање бораца не ријесе једном за свагда.Ово висе нема смисла.Кад су у питању борци,немају пара.Тако из године у годину.Како це тек изнаци средства за резервну полицију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекрчићи

18.04.2019 21:04

Ветерани мои, па гдје су вам вође.Крију се Вукотић чека да га Додик намири,а Шурбо чека зелено светло од Зорама начелника.Опфостите високо купљена диплома госпође у локалној заедници се тајно чува, па Шурбо ћути.А они вам нису потребни само без њи и онакви какви су јадни може се очекивати напредак за нас борце а не за продане душе и полуписмене са завршеном вечерном основном школом у Брези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

19.04.2019 07:25

Засто ова господа није тразила да им РС плати уцесце у рату 95 кад је рат заврсен.Тада нас је господа која су зарира и палила по РС из СДС једноставно распустио из војске да нам ни хвала није рекао а камоли да нам је се одузио за одбрану и стварање РС.Засто једино МИ који смо били у ВРС нисмо имали никаква примања за време рата .Босњаци и хрвати су имали и плате и подијељени су им којекакви новцани вауцери по заврсетку рата.Једино ми СРБИ нисмо добили ниста.Сад се насла група која трази неке паре А ста цемо господо просведници са борцима који су отисли из БиХ.Хоце ли и нама дрзава дати неке паре посто ево преко 20 година нисам добио ни фенинг од дрзаве а био сам цитав рат борац.Не ви само тразите да вама плати уцесце .Засто се не трази да се свим борцима без обзира где сада зиве РС плати одредени износ за уцесце у рату посто смо сви ратовали а свација је одлука где це зивити.ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и ниста

19.04.2019 08:19

Сви ви који сте 90 тих ратовали на изборима сте гласали за националне странке.Југословена је било само 2%. Сами сте одлуцили своју даљу судбину.а сада би да вам ми јос и плацамо за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

19.04.2019 09:29

Зато је лукач направио резервни састав да угуше све оне који се буне у РС

ОДГОВОРИТЕ