Borci traže izmjene zakona

Simbolično pet do dvanaest u parku Mladen Stojanović u Banjaluci danas je održan mirni protest veterana odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske. Zatražena je hitna izmjena Zakona o pravima boraca. Ukoliko se ne popravi položaj boraca upozoravaju da su spremni i za radikalne poteze.

Republika Srpska 18.04.2019 | 16:18
Borci traže izmjene zakona
Oni koji su stvorili Republiku Srpsku na granici su egzistencije, poručuju iz Udruženja veterana odbrambeno otadžbinskog rata. Kap u čaši prelila je izjava premijera Radovana Viškovića da neće biti dodatnih izdvajanja za boračku populaciju. Traže da se održi tematska sjednica Parlamenta Srpske kako bi javnosti i nadleženim institucijama pokazali koliko je loše urađen Zakon o pravima boraca.

’’Kada smo vidjeli da NSRS nema u planu rada da razmatra izmjene i dopune Zakona o pravima boraca mi nemamo drugog načina nego da ovakvim sredstvima pokušavamo da oni to konačno shvate da moraju uraditi, ako ne onda su nas oni natjerali u radikalnije mjere’’, rekao je predsjednik udruženja „Veterani odbrambeno otadžbinskog rata RS’’ Risto Jeftić.

Zahtijevaju i da se uradi pravična kategorizacija boraca Vojske Republike Srpske

’’Ta pravična kategorizacije se može izvršiti veoma lako. Tu kategorizaciju ne mogu vršiti ljudi koji sjede u administracijama već komandanti jedinica. Postoje spiskovi jedinica i to se lako može utvrditi’’, naveo je Nebojša Keser, iz Udruženja „Veterani odbrambeno otadžbinskog rata RS’’.

Veterani su razočarani ponašanjem ratnih vojnih invalida Zvornik, koji su odlučili da se ne pojave na skupu u Banjaluci.

’’Koji su samo jednim takvim potezom pokazali jednu veliku izdaju za neke sitne interese i to je pitanje da li će ti njihovi interesi biti ispunjeni’’, izjavio je Jeftić.

- Želimo bolji položaj, naglašavaju nekadašnji borci Vojske Republike Srpske. Podsjećaju i da su prošle godine u Narodnu skupštinu Srpske uputili rezoluciju sa sedam zahtjeva ali da se od tada ništa nije promijenilo. Strpljenja više nemamo istakli su Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske koji najavljuju još veće skupove i radikalnije poteze.



BN TV

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Milan

18.04.2019 14:20

Borci su bivsi Dodik sad stvara svoju Vojsku i Policiju ,on treba pare za policuju

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2019 14:30

Neko je ginuo a neko se opario i to milionima. Poslije toga neko ima vlastiti entitet u vlasništvu .

Name

Moji borci

18.04.2019 17:03

Evo neka mi neko objasni,od svih vas boraca "KAKO JE MOGUCE DA BORCI NA IZBIRIMA GLASAJU ZA DEZERTERE"???

Name

Dragce

18.04.2019 14:28

Ja sam borac od prvog do zadnjeg dana na prvoj linij ali sad poslije 25 godina od rata da se trazi neka kategorizacija je stvarno smjesno,jedina pravda bi bila da svi primamo mjesecne dodatke a ne da cekam 136 km godinu dana.

ODGOVORITE
Name

Mladi Borci

18.04.2019 16:05

@Dragce@Kolega,da me krivo ne shvatis,bas upravo sa novim zakonom i novom kategorizacijom bi doslo da svaki borac ima primanja na mjesecnom nivou!!!Prvo ,javni registar boraca,da se tacno zna koliko nas je bilo u ratu,,jer nije moguce da po racunici BORS-a,,da je bilo 232.000 boraca!,,,,,,a nije nas bilo vise od 130.000do 140.000,od toga imamo 120.000 boraca 1 kategorije,sto je nemoguce. Druga stvar,od toga broja imamo oko 25.000 sponzora ,koji su danas svi borci 1 kategorije i zive na grbaci drzave. Treca stvar,imamo da je kafe kuharica koja je radila u kasarni danas borac 1 kategorije 4 stvar,imamo puno boraca koji su bili u ratu od prvog do zadnjeg dana ,,al bili su u kasarni i oni su danas borci 1 kategorije. Samo nova kategorizacija,novi zakon o pravima boraca je moguce da sve i jedan borac sa novim zakonom ima mjesecni boracki dodatak.Sutra da se uradi javni registar boraca,,otpada najmanje 40.000 do 50.000 laznih boraca,racunaj koliko jos ima laznih RVI,koji zive na grbaci drzave

Name

Skeptik

18.04.2019 18:14

Mladi borci, iz kojeg fonda bi se plaćali borci? Odakle pare za vas? Pa skoro svi smo bili u ratu i šta sad, svi trebamo uzimati te pare? Nemam veliki ratni staž, sticajem prilika nekih 20-25 mjeseci (bio sam student), nisam upisao ratni staž niti sam dobio i jednu marku za ratovanje. Koliko se sjećam, dobivali smo ratne plate a oni borci koji su bili zaposleni dobivali su još i plate u svojim firmama. Ne razumijem zašto bi ovaj napaćeni narod morao da doživotno plaća učesnike rata. Koliko se sjećam barem 80-90% boraca (na svim sukobljenim stranama) nije bilo angažovano direktno u borbama, čuvali su linije , pola od njih u debeloj pozadini, izležavali su se , kartali se, igrali šah, pijuckali rakiju. Dokolica teška. Smatram da su čak njihove žene više trpile u ratu, radile u firmama pod radnom obavezom ali i održavali kuću i porodicu. Još nešto, od rata je prošlo već 25 godina, i ko se nije snašao stvarno ništa bolje nije ni zaslužio. Pare bi trebalo usmeriti invalidima rata i njima uduplati invaludnine, ako ne i više im dati. Ostali, svi se latite posla i ne tražite da vas izdržavaju mladi radnici koji nisu bili ni rođeni kad ste vi "ratovali".

Name

jovisa

18.04.2019 19:17

Re Skeptik - Kako te nije sramota svog komentara.Ako je iko zasluzio da ima kakva - takva primanja to su borci VRS.A sto se tice iz kojeg fonda bi se placali borci, neka se oformi boracki fond ili od poreza od igara na srecu. Ti si sigurno neki na drzavnim jaslama,dok tako pricas.Vjerovatno lazes da si ucesnik rada,da si bio ne bi govorio tako o svojim saborcima.

Name

boro

18.04.2019 19:22

Re Skeptik Invalidi su zadovoljni ,dok nisu podrzali strajk boraca.Borci su ugrozeni i u pravu su.

Name

Mladi Borci

19.04.2019 05:25

@Skeptik@Nemas ti pojma sta pricas niti znas sta je rat! Cim si ti bio student i tako pricas,,nisi ti okusio metka iznad glave(cast izuzecima) Para ima za sve borce,samo da se uradi pravedna nova kategorizacija i novi sistem borackog dijelovanja.Evo ja ovo koji ti pisem sam u rat otisao sa 18 godina ,u ratu bio 2,5 godine u izvidjackoj -divertantskoj jedinici i danas sam borac 5 kategorije,a onaj sponzor ili pripadnik pozadinskointerdanskih jedinica je isto borac 1 kategorije,,to je svrha mog komentara,pravda da se uradi nova kategorizacija i novi zakon da svi borci imaju pravo na mjesecni boracki dodatak.

Name

Skeptik

19.04.2019 07:21

Napadate me bez i jednog argumenta i sve što sam napisao ništa niste opovrgli. Pročitajte ponovo šta sam napisao, i dalje tvrdim da 90% pripadnika VRS, Armije BiH i HVO nije zaslužilo bilo kakvu pomoć i naknade ni primanja jer su ležali skoro cijeli rat? Bio sam student, sad radim kod privatnika i nisam nikakav uhljeb (i njih užasno prezirem). Stvarno sam bio u vojsci VRS od 1993.kada sam završio fakultet i to, u I OKB...da ne navodim ostale detalje. Šta sam to tako ružno napisao kada sam rekao da samo 10 % boraca treba pomoći a posebno ratne invalide kojima njihova primanja treba drastično povećati? Koga ja to vrijeđam? Nemojte samo da postanete novi SUBNOR čiji su članovi sa dva svjedoka dokazivali da su bili u partizanima i onda uživali privilegije narednih 40 godina. Nismo mi branili RS niti je Armija BiH branila BiH niti je HVO branio Herceg Bosnu, mi smo dobili vojne pozive i bili smo poslati da pucamo jedne na druge. Evo, predlažem vam da osnujete zajedničko udruženje boraca na nivou BiH sa demobilisanim borcima Armije BiH i HVO i zajedno se borite za svoja prava. Ako na nivou BiH postoje stotine zajedničkih institucija i udruženja (počevši od Predsjedništva, savjeta ministara pa do granične službe i UIO) neka postoji i zajedničko udruženje boraca. Ali za taj prijedlog nisu ni Bakir Izetbegović, ni Milorad Dodik ni dragan Čović. A zašto? Zato da i dalje mogu manipulisati s borcima i narodom. Ali i iz još jednog razloga, takvo udruženje bi pokazalo svu besmislenost rata u BiH od 92 do 95. Šta su svi narodi a samim tim i borci, dobili tim ratom a da to već nisu imali pre rata? Vidite samo kome je BOLJE poslije rata, političarima i tajkunima. A narodu i borcima je samo GORE. Tako je i u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji...Ali to je sad već neka druga tema.

Name

brcak ZA DRAGCE

19.04.2019 07:32

Ja sam bio 42 mjeseca u vojsci i nikad nisam dobio ni jedan fening za to.Istina otisao sam pre 22 godine ali sam bio borac isto kao i ovi sto traze .Ako se placa sto je neko bio borac onda imam i ja i svi koji smo otisli ista prava kao i ovi sto su ostali posto se placa ucesce u ratu a ne sto neko tamo zivi.

Name

16. Гарава

18.04.2019 14:57

О чему прича овај Кесер? Старјешине управо и јесу продавале учешће у рату а он би сада да то старјешине утврђују јер је он један од њих. Јадна је организација која пијанца ставља на чело.

ODGOVORITE
Name

Gaja

18.04.2019 15:03

Svi koji su se pošteno borili u proteklom ratu su , ili mrtvi , ili nezaposleni ratni invalidi , ili su na rubu siromaštva , a oni što su se bogatili tokom rata bogate se i sada sa poslanickim platama, mutnim tenderima itd...a mi narod kao ovce bleimo.

ODGOVORITE
Name

Re Gaja

18.04.2019 16:36

ima i nas boraca koji smo bili na linijama i po interventnim jedinicama od prvog do zadnjeg dana pa poslije rata otišli iz RS.

Name

Mikan

18.04.2019 15:13

Bivši borci zaista zaslužuju veća prava i povlastice u društvu.Mnogi od njih su, u odnosu na one koji su rat proveli po kancelarijama, oštećeni jer im godine provedene na borbenoj liniji nisu priznate u staž penzionog osiguranja pa im je i penzija niža.Osim toga, borački dodatak je više mizerija nego iole dostojno primanje. Još mnogo toga borcima bi trebalo obezbijediti.Ako je iko zaslužio veća prava to su upravo veterani VRS.

ODGOVORITE
Name

E moji borci ko vam kapu kroji

18.04.2019 15:49

Samo uraditi novu kategorizaciju ovo je lopvska kategorizacija imate ljude koji su proveli gidinu dana na prvoj liniji e elitnm jedinicama a nemaju nikakva primanja bruka ,sramota lopovluk...

ODGOVORITE
Name

6

18.04.2019 15:51

Pocrkajte KREZAVI SMECARI PICRKAJTE STASTE DOZVOLILI JEBOVAS SPIRIC STEVADIC MAKIC I OSTALA BAGRA POCRKAJTE GDJESTE DOSAD BILI

ODGOVORITE
Name

Veteran

18.04.2019 19:13

Bio sam učesnik rsta, da sam bio borac, nisam.. A kad vidim ove borce ja sam za njih rambo... Sad oni trsze neku pravdu, njih dedetak, vlast ih drdetkovsla u bezbtoj boračkih organizavija.Koji crni borci..

ODGOVORITE
Name

mile

18.04.2019 19:27

Ne znam,kako pitanje boraca ne rijese jednom za svagda.Ovo vise nema smisla.Kad su u pitanju borci,nemaju para.Tako iz godine u godinu.Kako ce tek iznaci sredstva za rezervnu policiju?

ODGOVORITE
Name

Čekrčići

18.04.2019 21:04

Veterani moi, pa gdje su vam vođe.Kriju se Vukotić čeka da ga Dodik namiri,a Šurbo čeka zeleno svetlo od Zorama načelnika.Opfostite visoko kupljena diploma gospođe u lokalnoj zaednici se tajno čuva, pa Šurbo ćuti.A oni vam nisu potrebni samo bez nji i onakvi kakvi su jadni može se očekivati napredak za nas borce a ne za prodane duše i polupismene sa završenom večernom osnovnom školom u Brezi.

ODGOVORITE
Name

brcak

19.04.2019 07:25

Zasto ova gospoda nije trazila da im RS plati ucesce u ratu 95 kad je rat zavrsen.Tada nas je gospoda koja su zarira i palila po RS iz SDS jednostavno raspustio iz vojske da nam ni hvala nije rekao a kamoli da nam je se oduzio za odbranu i stvaranje RS.Zasto jedino MI koji smo bili u VRS nismo imali nikakva primanja za vreme rata .Bosnjaci i hrvati su imali i plate i podijeljeni su im kojekakvi novcani vauceri po zavrsetku rata.Jedino mi SRBI nismo dobili nista.Sad se nasla grupa koja trazi neke pare A sta cemo gospodo prosvednici sa borcima koji su otisli iz BiH.Hoce li i nama drzava dati neke pare posto evo preko 20 godina nisam dobio ni fening od drzave a bio sam citav rat borac.Ne vi samo trazite da vama plati ucesce .Zasto se ne trazi da se svim borcima bez obzira gde sada zive RS plati odredeni iznos za ucesce u ratu posto smo svi ratovali a svacija je odluka gde ce ziviti.HVALA

ODGOVORITE
Name

Niko i nista

19.04.2019 08:19

Svi vi koji ste 90 tih ratovali na izborima ste glasali za nacionalne stranke.Jugoslovena je bilo samo 2%. Sami ste odlucili svoju dalju sudbinu.a sada bi da vam mi jos i placamo za to.

ODGOVORITE
Name

narod

19.04.2019 09:29

Zato je lukač napravio rezervni sastav da uguše sve one koji se bune u RS

ODGOVORITE