Финансијски фер-плеј мора да се поштује и у Евролиги!

ЦСКА и Олимпијакос се чешу по глави, у истрагу укључен и Панатинаикос.  Клубови ће морати да плате велике суме новца због кршења финансијских правила претходне и ове сезоне.

Кошарка 19.04.2019 | 11:45
Финансијски фер-плеј мора да се поштује и у Евролиги!
Финансијски панел Евролиге одлучио је да казни ЦСКА из Москве и Олимпијакос због кршења правила о финансијској стабилности и фер-плеју, док је из менаџмента лиге наложена истрага против Панатинаикоса због сумње у кршење истих правила, објављено је на званичном сајту Евролиге.

Правила о финансијском фер-плеју и стабилности (ФСФПР) одобрена су 2012. године од стране свих чланова Евролиге, а почела су да се примењују од 2015. године у елитном кошаркашком такмичењу. Тиме је обезбеђена „здрава“ конкуренција између клубова, а самим тим није више било могуће да неки клуб финансијски више одскаче од других.

Након дугачког разматрања које је обухватило неколико фаза, почев од мониторинга који је обавио менаџмент лиге над „сумњивим“ клубовима, па све до њиховог изјашњавања пред надлежним органима такмичења, одлучено је да се ЦСКА из Москве и Олимпијакос казне због кршења правилника током претходне и ове сезоне.

Московљани ће морати на рачун елитног кошаркашког такмичења да уплате суму од 42.000 евра, јер нису на време достављали неопходну финансијску документацију, као и због непрекидног кршења рокова донетих у складу са правилником.

Са друге стране, Олимпијакос је кажњен по два основа. Пирејци ће морати да плате 14.000 евра због кашњења у достављању документације и непружања адекватних информација надлежним органима Евролиге. Много више ће их, ипак, заболети казна коју су добили због чињенице да су на плате играча определили износ који премашује 65% укупног дохотка клуба у току сезоне. Екипа из Атине ће због тога морати да уплати 70.000 евра на име казне.

Проблема би могао да има и љути ривал Пирејаца, Панатинаикос, пошто је Евролига отворила истрагу и против екипе чији је директор Димитрис Јанакопулос. На сајту такмичења је објављено да ће бити ангажована ревизорска кућа која ће утврдити да ли су Зелени кршили правила у овој и претходној сезони, те да ће одлука о евентуалној казни бити накнадно саопштена.

Ово је прва казна издата по овом основу од априла прошле године, када је због сличног преступа кажњен Уникс из Казања који је тада морао да плати 45.190 евра. Памти се још и казна коју је добио Галатасарај, који током 2016. године није могао да региструје нове играче за учешће у Евролиги.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар