Finansijski fer-plej mora da se poštuje i u Evroligi!

CSKA i Olimpijakos se češu po glavi, u istragu uključen i Panatinaikos.  Klubovi će morati da plate velike sume novca zbog kršenja finansijskih pravila prethodne i ove sezone.

Košarka 19.04.2019 | 11:45
Finansijski fer-plej mora da se poštuje i u Evroligi!
Finansijski panel Evrolige odlučio je da kazni CSKA iz Moskve i Olimpijakos zbog kršenja pravila o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju, dok je iz menadžmenta lige naložena istraga protiv Panatinaikosa zbog sumnje u kršenje istih pravila, objavljeno je na zvaničnom sajtu Evrolige.

Pravila o finansijskom fer-pleju i stabilnosti (FSFPR) odobrena su 2012. godine od strane svih članova Evrolige, a počela su da se primenjuju od 2015. godine u elitnom košarkaškom takmičenju. Time je obezbeđena „zdrava“ konkurencija između klubova, a samim tim nije više bilo moguće da neki klub finansijski više odskače od drugih.

Nakon dugačkog razmatranja koje je obuhvatilo nekoliko faza, počev od monitoringa koji je obavio menadžment lige nad „sumnjivim“ klubovima, pa sve do njihovog izjašnjavanja pred nadležnim organima takmičenja, odlučeno je da se CSKA iz Moskve i Olimpijakos kazne zbog kršenja pravilnika tokom prethodne i ove sezone.

Moskovljani će morati na račun elitnog košarkaškog takmičenja da uplate sumu od 42.000 evra, jer nisu na vreme dostavljali neophodnu finansijsku dokumentaciju, kao i zbog neprekidnog kršenja rokova donetih u skladu sa pravilnikom.

Sa druge strane, Olimpijakos je kažnjen po dva osnova. Pirejci će morati da plate 14.000 evra zbog kašnjenja u dostavljanju dokumentacije i nepružanja adekvatnih informacija nadležnim organima Evrolige. Mnogo više će ih, ipak, zaboleti kazna koju su dobili zbog činjenice da su na plate igrača opredelili iznos koji premašuje 65% ukupnog dohotka kluba u toku sezone. Ekipa iz Atine će zbog toga morati da uplati 70.000 evra na ime kazne.

Problema bi mogao da ima i ljuti rival Pirejaca, Panatinaikos, pošto je Evroliga otvorila istragu i protiv ekipe čiji je direktor Dimitris Janakopulos. Na sajtu takmičenja je objavljeno da će biti angažovana revizorska kuća koja će utvrditi da li su Zeleni kršili pravila u ovoj i prethodnoj sezoni, te da će odluka o eventualnoj kazni biti naknadno saopštena.

Ovo je prva kazna izdata po ovom osnovu od aprila prošle godine, kada je zbog sličnog prestupa kažnjen Uniks iz Kazanja koji je tada morao da plati 45.190 evra. Pamti se još i kazna koju je dobio Galatasaraj, koji tokom 2016. godine nije mogao da registruje nove igrače za učešće u Evroligi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar