Прича: Пресјек из Мораче...

Звезда избачена из рекета, Кларк процветао без Стратоса, Берон под страшним притиском. . .  Пет закључака после утакмице у Подгорици.

Кошарка 18.04.2019 | 21:45
Прича: Пресјек из Мораче...
Прва меч лопта је испуштена, остале су још две. Следећа може да се искористи у петак (ТВ Арена Спорт, 19.00)

Имали су кошаркаши Црвене звезде скован план да финале Јадранске лиге заврше у три утакмице, како би већ у четвртак могли да буду са најближима и прославе титулу која се чека пуних годину дана. Можда су жеље Звездине експедиције у Подгорици биле донекле нереалне, али су после Београда имале утемељену основу. Серија се наставља и уместо прославе, црвено-бели су решили да овај четвртак посвете себи, емотивној стабилизацији и одмору. Како се може чути, екипа ће одрадити лагани шутерски тренинг током дана, али ће се време између две утакмице максимално искористити за интерну мобилизацију свих редова како би што спремнији дочекали нови удар непријатељске атмосфере у Морачи. 

Доста је детаља који су обележили трећи меч, поготово оних који ни немају везе са спортом, али екипи је после свега било важно да се задржи хладна глава и призна неуспех. Будућност је заслужено славила. Није то била најлепша кошаркашка представа за око, али је Јасмин Репеша успео у намери да подигне борбени дух и извуче нешто више из ростера. Одбрамбено Будућност је изгледала за класу боље него ли у дворани Александар Николић. Нападачки се све опет решавало кроз руке појединаца. Лакше је било да се пробије психичка баријера и добије први од досад шест овосезонских судара када је балон самопоуздања гостију почео да се издувава у другом полувремену. Звезда је после 50 поена за две четвртине остала на само 22 у другој половини утакмице и ту су Плави видели своју шансу, коју овог пута нису испустили. 

ЗВЕЗДА ИЗБАЧЕНА ИЗ РЕКЕТА

У једном од најавних текстова ове треће утакмице писали смо колико је Звезди важна била игра у рекету и како су се баш у том пољу испред коша ломили сви досадашњи окршаји. Будућност је синоћ учинила да Звездина доминација рекетом потпуно ишчезне, односно да се тежиште пребаци на спољне позиције. У прилог томе говори и податак да је Звезда испалила више хитаца за три (9/29) него за два поена (11/25). То су кошаркаши Будућност урадили тако што су значајно оптеретили Билија Берона и Филипа Човића као два мозга операције. Правовременим искакањем и преузимањем затворени су путеви ка кошу, самим тим драстично је умањен и простор за разигравање Мајка Цирбеса и Мајкла Оџа као две доминантне силе. Цирбес је добро отворио утакмицу, брзо уписао неколико тешких, али важних поена, али се ускоро све променило.Репеша и његови сарадници извукли су кеца из рукава у одбрани, где је страна помоћи функционисала врло добро и пре свега ефективно. Тако су, примера ради, Цирбес и Оџо остали без пет поседа. Често су били удвајани, а када би покушали да се ослободе лопте, искочили би Коти Кларк или Џејмс Бел и својим брзим рукама „секли“ Звездине акције и отварали брзе контре. 

Довољно је само погледати статистику. Црвена звезда је за полувреме успела само да извуче 12 поена из рекета (6/12), док је Будућност била већ на 22 (11/17). До краја утакмице осетила се драстична разлика. Звезда је укупно скупила 18 поена испод коша (9/20), а Будућност чак 38 (19/31)! Велики проблем за црвено-беле представљао је и онај незгодни пад Мајка Цирбеса после његовог доброг увода, због чега је оптерећење пало на леђа Мајкла Оџа. Немац је с болном гримасом на лицу отишао на клупу, а тимски физиотерапеут покушао је да „закрпи“ и спреми за наставак. Одиграо је тек нешто мање од 16 минута, само пет по повратку с великог одмора, због чега је Милан Томић био принуђен чак и на "смалл-балл" варијанту са четири спољна играча и Мохамедом Фајеом као јединим високим играчем. Није упалило. Кроз пресек стања може се видети да је добар део кошева у рекету заправо плод игре из контри (16 поена), где се највише вртео Норис Кол, те Коти Кларк и Филип Баровић, уз оно закуцавање Гоге Битадзеа које је бацило публику у транс. Звезда је због притиска на Берона и Човића остала без игре и у полутранзицији и транзицији, што је такође драстично утицало на опадање нападачког тонуса. 

Оџо и Цирбес су заједнички убацили 14 поена, од чега само шест у трећој и последњој четвртини. 

КОТИ КЛАРК ПРОЦВЕТАО БЕЗ СТРАТОСА

Многима у Подгорици Коти Кларк представља велику енигму. Не баш као Девин Вилијамс, за кога кошаркашка јавност није сигурна зашто је уопште члан Будућности, већ због потпуно других ствари. Кларксе целе сезоне бори с боловима у коленима и шушка се да је било момената када није могао да хода због истих. Ангажован је с етикетом најкориснијег играча ВТБ лиге и неко ко је у дресу Автодора бележио просечно 21 поен. Касније се видело да је то углавном шарена лажа за оне који не знају да препознају метод „пумпања статистике“, иако није спорно да поседује одређене квалитете и да здрав може да буде солидан играч ротације. Не и водећи. 

„Има проблема дуго, део утакмица је пропустио због колена. Вечерас је у циљаној минутажи дао велики допринос, али је стално тражио измене. Није му био добар одговор на одбрану од Риверса у првом делу“, поручио је Јасмин Репеша после утакмице.

Јуче је Коти Кларк изгледао као неко за кога Црвена звезда нема решење. Бранко Лазић био је растрзан између тога да успори Нориса Кола и покривања Кларка, јер тај посао није могао да обави Дејан Давидовац који је, опет, био системска жртва после изостанка Стратоса Перпероглуа. Давидовац је касније са собом повукао и Огњена Добрића. Двојица младих кошаркаша једноставно нису физички могли да парирају Кларку, а када су схватили да то могу да претворе у велику добит, играчи Будућности форсирали су само њега. Можда то Милан Томић није желео да призна кроз изјаве, али Кларк је са девет везаних поена у оној пресудној, трећој четвртини потпуно истопио Звездину предност и поготком са слободних бацања донео вођство (57:56), после чега је убрзо затражио измену и отишао је заслужени одмор. Серију 14:0 комплетирали су Николић, Џексон и Кол, што је уједно био и крај Звездиних надања. Ако само мало вратимо филм, вратићемо се на сцене како је Перпероглу на чисто искуство Кларка оставио у безизлазној ситуацији, а онда и финтама шута га враћао директно у Подгорицу. То је оно што је Звезди недостајало у Морачи и то је нешто за шта ће стручни штаб морати да пронађе хиитно решење. 

БИЛИ БЕРОН 

Још једну је утакмицу Берон одиграо испод свог нивоа. С померањем Давидовца на позицију крила, Бероње морао више да се бави организацијом напада, што му је одузело могућност да себи пронађе добре позиције за шут. Када је Филип Човић упао у проблеме са фауловима, Берону је опет запало да на терену проведе више минута него што је било планирано. У целом том замршеном систему балансирања између организационих и офанзивних потреба екипе, Американац је изгубио дах под ударом јаке одбране Будућности. На њему су се смењивали Кол, Џексон и Бел, преузимања су била константна и Берон се неретко налазио у ситуацијама да је удвојен, или да му се чак дриблинг завршава местима одакле не може да буде опасан ни као асистент, ни као шутер. Сусрет јесте завршио са 12 поена (само пет у другом делу), али уз 2/7 из игре, шест погођених слободних бацања и три изгубљене лопте. Будућност је неретко копирала Звездин одбрамбени приступ из Београда и честим фауловима „сецкала“ нападе, што је довело до одређене нервозе и касније пораза. 

ЧОВИЋ + ДОБРИЋ + ДАВИДОВАЦ = 15

Готово да није било спортских радника у Србији који током полуфиналне и финалне серије нису истицали утицај трилинга Давидовац - Човић - Добрић на Звездину игру и колико су њихова енергија, жеља и храброст донели црвено-белима досад. Синоћ тога није било. Филип Човић је с три брза фаула направио себи проблем, а упркос врло доброј игри у првом полувремену погодио је два, како је то Јасмин Репеша назвао - немогућа хица с дистанце и заједно са Риверсом држао Звезду у предности. Када га није било на паркету, напади су били безопасни и често се све сводило на индивидуална решења. Одбрана Будућности овог пута га је добро прочитала.

"Од првог дана имали смо договор како да бранимо Човића. Али играчи су ти који морају имати концентрацију, позиционирање. Који морају да спроведу план. Човић је увек ишао у дриблинг лево, а наш високи играч ишао је латерално без потребе далеко. Бел, Николић, нису изротирали на време. У идентичним ситуацијама. Након тајм-аута имамо реакције", рекао је Репеша.  

Давидовац је поред задужења на Котију Кларку имао и ситуације када је преносио лопту, али је под притиском често пуцао. Као и Берон био је растрзан између више послова, што се на крају обило о главу. Иако је био физички присутан на терену, његов утицај на игру фактички није постојао, па је завршио с свих шест промашаја из игре. 

Што се Добрића тиче, нашао се негде у сличном процепу као и Давидовац. Морао је да се бави Кларком у одбрани што га је доста исцрпело, а када је добијао лопту на другој страни, био је без конкретних реакција. Погодио је само један шут из седам покушаја, уз чак пет промашаја за три поена. Није то било његово вече, иако је често врло расположен против Будућности. 

Сви заједно су за утакмицу постигли 15, а у наставку четири поена. 

ДОКТОР ЏЕКИЛ И МИСТЕР ХАЈД

Кеј Си Риверс је у Подгорици изгледао као спортска копија Доктора Џекила и Мистер Хајда. Доживео је праву ерупцију у уводних 20 минута и одиграо без грешке, убацио 19 поена (3/3 за три) и једини промашај имао са пенала. Није ни то било потпуно реално, нити је ово покушај да се критикује бивши шампион Европе с Реалом, али Риверс никако не успева да пронађе средину између готово никаквог и превеликог утицаја на игру. С тих 19 поена Звезда је имала и двоцифрену разлику у првом полувремену, где је Риверс прикупио све оно што његови саиграчи нису, али се после одмора и он стопио у сивило комплетног тима. Од савршених процената из игре доспео је на 0/7 из игре. Засијала је искра у очима навијача, мислећи да ће Риверс бити тај пресудни фактор у Подгорици, али је Американац касније и сам изгубио конце. А, био је тако близу...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар