Priča: Presjek iz Morače...

Zvezda izbačena iz reketa, Klark procvetao bez Stratosa, Beron pod strašnim pritiskom. . .  Pet zaključaka posle utakmice u Podgorici.

Košarka 18.04.2019 | 21:45
Priča: Presjek iz Morače...
Prva meč lopta je ispuštena, ostale su još dve. Sledeća može da se iskoristi u petak (TV Arena Sport, 19.00)

Imali su košarkaši Crvene zvezde skovan plan da finale Jadranske lige završe u tri utakmice, kako bi već u četvrtak mogli da budu sa najbližima i proslave titulu koja se čeka punih godinu dana. Možda su želje Zvezdine ekspedicije u Podgorici bile donekle nerealne, ali su posle Beograda imale utemeljenu osnovu. Serija se nastavlja i umesto proslave, crveno-beli su rešili da ovaj četvrtak posvete sebi, emotivnoj stabilizaciji i odmoru. Kako se može čuti, ekipa će odraditi lagani šuterski trening tokom dana, ali će se vreme između dve utakmice maksimalno iskoristiti za internu mobilizaciju svih redova kako bi što spremniji dočekali novi udar neprijateljske atmosfere u Morači. 

Dosta je detalja koji su obeležili treći meč, pogotovo onih koji ni nemaju veze sa sportom, ali ekipi je posle svega bilo važno da se zadrži hladna glava i prizna neuspeh. Budućnost je zasluženo slavila. Nije to bila najlepša košarkaška predstava za oko, ali je Jasmin Repeša uspeo u nameri da podigne borbeni duh i izvuče nešto više iz rostera. Odbrambeno Budućnost je izgledala za klasu bolje nego li u dvorani Aleksandar Nikolić. Napadački se sve opet rešavalo kroz ruke pojedinaca. Lakše je bilo da se probije psihička barijera i dobije prvi od dosad šest ovosezonskih sudara kada je balon samopouzdanja gostiju počeo da se izduvava u drugom poluvremenu. Zvezda je posle 50 poena za dve četvrtine ostala na samo 22 u drugoj polovini utakmice i tu su Plavi videli svoju šansu, koju ovog puta nisu ispustili. 

ZVEZDA IZBAČENA IZ REKETA

U jednom od najavnih tekstova ove treće utakmice pisali smo koliko je Zvezdi važna bila igra u reketu i kako su se baš u tom polju ispred koša lomili svi dosadašnji okršaji. Budućnost je sinoć učinila da Zvezdina dominacija reketom potpuno iščezne, odnosno da se težište prebaci na spoljne pozicije. U prilog tome govori i podatak da je Zvezda ispalila više hitaca za tri (9/29) nego za dva poena (11/25). To su košarkaši Budućnost uradili tako što su značajno opteretili Bilija Berona i Filipa Čovića kao dva mozga operacije. Pravovremenim iskakanjem i preuzimanjem zatvoreni su putevi ka košu, samim tim drastično je umanjen i prostor za razigravanje Majka Cirbesa i Majkla Odža kao dve dominantne sile. Cirbes je dobro otvorio utakmicu, brzo upisao nekoliko teških, ali važnih poena, ali se uskoro sve promenilo.Repeša i njegovi saradnici izvukli su keca iz rukava u odbrani, gde je strana pomoći funkcionisala vrlo dobro i pre svega efektivno. Tako su, primera radi, Cirbes i Odžo ostali bez pet poseda. Često su bili udvajani, a kada bi pokušali da se oslobode lopte, iskočili bi Koti Klark ili Džejms Bel i svojim brzim rukama „sekli“ Zvezdine akcije i otvarali brze kontre. 

Dovoljno je samo pogledati statistiku. Crvena zvezda je za poluvreme uspela samo da izvuče 12 poena iz reketa (6/12), dok je Budućnost bila već na 22 (11/17). Do kraja utakmice osetila se drastična razlika. Zvezda je ukupno skupila 18 poena ispod koša (9/20), a Budućnost čak 38 (19/31)! Veliki problem za crveno-bele predstavljao je i onaj nezgodni pad Majka Cirbesa posle njegovog dobrog uvoda, zbog čega je opterećenje palo na leđa Majkla Odža. Nemac je s bolnom grimasom na licu otišao na klupu, a timski fizioterapeut pokušao je da „zakrpi“ i spremi za nastavak. Odigrao je tek nešto manje od 16 minuta, samo pet po povratku s velikog odmora, zbog čega je Milan Tomić bio prinuđen čak i na "small-ball" varijantu sa četiri spoljna igrača i Mohamedom Fajeom kao jedinim visokim igračem. Nije upalilo. Kroz presek stanja može se videti da je dobar deo koševa u reketu zapravo plod igre iz kontri (16 poena), gde se najviše vrteo Noris Kol, te Koti Klark i Filip Barović, uz ono zakucavanje Goge Bitadzea koje je bacilo publiku u trans. Zvezda je zbog pritiska na Berona i Čovića ostala bez igre i u polutranziciji i tranziciji, što je takođe drastično uticalo na opadanje napadačkog tonusa. 

Odžo i Cirbes su zajednički ubacili 14 poena, od čega samo šest u trećoj i poslednjoj četvrtini. 

KOTI KLARK PROCVETAO BEZ STRATOSA

Mnogima u Podgorici Koti Klark predstavlja veliku enigmu. Ne baš kao Devin Vilijams, za koga košarkaška javnost nije sigurna zašto je uopšte član Budućnosti, već zbog potpuno drugih stvari. Klarkse cele sezone bori s bolovima u kolenima i šuška se da je bilo momenata kada nije mogao da hoda zbog istih. Angažovan je s etiketom najkorisnijeg igrača VTB lige i neko ko je u dresu Avtodora beležio prosečno 21 poen. Kasnije se videlo da je to uglavnom šarena laža za one koji ne znaju da prepoznaju metod „pumpanja statistike“, iako nije sporno da poseduje određene kvalitete i da zdrav može da bude solidan igrač rotacije. Ne i vodeći. 

„Ima problema dugo, deo utakmica je propustio zbog kolena. Večeras je u ciljanoj minutaži dao veliki doprinos, ali je stalno tražio izmene. Nije mu bio dobar odgovor na odbranu od Riversa u prvom delu“, poručio je Jasmin Repeša posle utakmice.

Juče je Koti Klark izgledao kao neko za koga Crvena zvezda nema rešenje. Branko Lazić bio je rastrzan između toga da uspori Norisa Kola i pokrivanja Klarka, jer taj posao nije mogao da obavi Dejan Davidovac koji je, opet, bio sistemska žrtva posle izostanka Stratosa Perperoglua. Davidovac je kasnije sa sobom povukao i Ognjena Dobrića. Dvojica mladih košarkaša jednostavno nisu fizički mogli da pariraju Klarku, a kada su shvatili da to mogu da pretvore u veliku dobit, igrači Budućnosti forsirali su samo njega. Možda to Milan Tomić nije želeo da prizna kroz izjave, ali Klark je sa devet vezanih poena u onoj presudnoj, trećoj četvrtini potpuno istopio Zvezdinu prednost i pogotkom sa slobodnih bacanja doneo vođstvo (57:56), posle čega je ubrzo zatražio izmenu i otišao je zasluženi odmor. Seriju 14:0 kompletirali su Nikolić, Džekson i Kol, što je ujedno bio i kraj Zvezdinih nadanja. Ako samo malo vratimo film, vratićemo se na scene kako je Perperoglu na čisto iskustvo Klarka ostavio u bezizlaznoj situaciji, a onda i fintama šuta ga vraćao direktno u Podgoricu. To je ono što je Zvezdi nedostajalo u Morači i to je nešto za šta će stručni štab morati da pronađe hiitno rešenje. 

BILI BERON 

Još jednu je utakmicu Beron odigrao ispod svog nivoa. S pomeranjem Davidovca na poziciju krila, Beronje morao više da se bavi organizacijom napada, što mu je oduzelo mogućnost da sebi pronađe dobre pozicije za šut. Kada je Filip Čović upao u probleme sa faulovima, Beronu je opet zapalo da na terenu provede više minuta nego što je bilo planirano. U celom tom zamršenom sistemu balansiranja između organizacionih i ofanzivnih potreba ekipe, Amerikanac je izgubio dah pod udarom jake odbrane Budućnosti. Na njemu su se smenjivali Kol, Džekson i Bel, preuzimanja su bila konstantna i Beron se neretko nalazio u situacijama da je udvojen, ili da mu se čak dribling završava mestima odakle ne može da bude opasan ni kao asistent, ni kao šuter. Susret jeste završio sa 12 poena (samo pet u drugom delu), ali uz 2/7 iz igre, šest pogođenih slobodnih bacanja i tri izgubljene lopte. Budućnost je neretko kopirala Zvezdin odbrambeni pristup iz Beograda i čestim faulovima „seckala“ napade, što je dovelo do određene nervoze i kasnije poraza. 

ČOVIĆ + DOBRIĆ + DAVIDOVAC = 15

Gotovo da nije bilo sportskih radnika u Srbiji koji tokom polufinalne i finalne serije nisu isticali uticaj trilinga Davidovac - Čović - Dobrić na Zvezdinu igru i koliko su njihova energija, želja i hrabrost doneli crveno-belima dosad. Sinoć toga nije bilo. Filip Čović je s tri brza faula napravio sebi problem, a uprkos vrlo dobroj igri u prvom poluvremenu pogodio je dva, kako je to Jasmin Repeša nazvao - nemoguća hica s distance i zajedno sa Riversom držao Zvezdu u prednosti. Kada ga nije bilo na parketu, napadi su bili bezopasni i često se sve svodilo na individualna rešenja. Odbrana Budućnosti ovog puta ga je dobro pročitala.

"Od prvog dana imali smo dogovor kako da branimo Čovića. Ali igrači su ti koji moraju imati koncentraciju, pozicioniranje. Koji moraju da sprovedu plan. Čović je uvek išao u dribling levo, a naš visoki igrač išao je lateralno bez potrebe daleko. Bel, Nikolić, nisu izrotirali na vreme. U identičnim situacijama. Nakon tajm-auta imamo reakcije", rekao je Repeša.  

Davidovac je pored zaduženja na Kotiju Klarku imao i situacije kada je prenosio loptu, ali je pod pritiskom često pucao. Kao i Beron bio je rastrzan između više poslova, što se na kraju obilo o glavu. Iako je bio fizički prisutan na terenu, njegov uticaj na igru faktički nije postojao, pa je završio s svih šest promašaja iz igre. 

Što se Dobrića tiče, našao se negde u sličnom procepu kao i Davidovac. Morao je da se bavi Klarkom u odbrani što ga je dosta iscrpelo, a kada je dobijao loptu na drugoj strani, bio je bez konkretnih reakcija. Pogodio je samo jedan šut iz sedam pokušaja, uz čak pet promašaja za tri poena. Nije to bilo njegovo veče, iako je često vrlo raspoložen protiv Budućnosti. 

Svi zajedno su za utakmicu postigli 15, a u nastavku četiri poena. 

DOKTOR DŽEKIL I MISTER HAJD

Kej Si Rivers je u Podgorici izgledao kao sportska kopija Doktora Džekila i Mister Hajda. Doživeo je pravu erupciju u uvodnih 20 minuta i odigrao bez greške, ubacio 19 poena (3/3 za tri) i jedini promašaj imao sa penala. Nije ni to bilo potpuno realno, niti je ovo pokušaj da se kritikuje bivši šampion Evrope s Realom, ali Rivers nikako ne uspeva da pronađe sredinu između gotovo nikakvog i prevelikog uticaja na igru. S tih 19 poena Zvezda je imala i dvocifrenu razliku u prvom poluvremenu, gde je Rivers prikupio sve ono što njegovi saigrači nisu, ali se posle odmora i on stopio u sivilo kompletnog tima. Od savršenih procenata iz igre dospeo je na 0/7 iz igre. Zasijala je iskra u očima navijača, misleći da će Rivers biti taj presudni faktor u Podgorici, ali je Amerikanac kasnije i sam izgubio konce. A, bio je tako blizu...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar