Прича: Нула потрошених евра касније...

Тотенхем слави историјски успех и пласман у полуфинале Лиге шампиона. . .

Фудбал 19.04.2019 | 23:08
Прича: Нула потрошених евра касније...
Клуб који пркоси логици. Да ли здравој или овој модерној, одлучите сами. У времену када се новац немилице троши, када се за три године као у ветар баци и преко 600.000.000 евра, Тотенхем је решио да обрне плочу, стави слушалицу у уши и не слуша шта се прича. Након прошлогодишњег летњег прелазног рока, ни ове зиме, у јануару, Певци нису довели ниједног јединог новог фудбалера. Дакле, цела сезона без иједног јединог појачања - то се никада до сада није десило у Премијер лиги.

Потрошено - нула евра. Резултат - полуфинале Лиге шампиона.

"Компликовано је пронаћи данас квалитетно појачање за мој тим", рекао је Маурисио Покетино једном приликом. Не знамо како их бира и које параметре гледа, али му очигледно успева. У времену када се за једног играча даје и 222.000.000 евра, Тотенхем је решио да прави екипу из корена, да задржи костур и прави управо то - екипу. Можда је на крају то заједништво и довело Покетина и Тотенхем ту где јесу. Треба имати херца па без Харија Кејна изаћи на црту Манчестер Ситију.

Тотенхем је у полуфиналу Лиге шампиона први пут од давне 1962. године када су Спарси играли полуфинала Купа шампиона са Бенфиком.

Мора се бити фер и рећи да је гол Љорентеа прилично дискутабилан и да је највероватније постигнут руком, мора се рећи и да је Тотенхем имао среће, подсетити на то колико је Сити имао прилика и да му је поништен гол у 93. минуту, али када се све сабере и одузме - ко је више заслужио срећу од Тотенхема?

Постала је у једном моменту предмет шала и пошалица слика Маурисија Покетина како седи на столици и продужава уговоре редом својим најбољим играчима у тиму. Када су њега највише хтели - Реал Мадрид и Манчестер Јунајтед - он је остао. Када су највише тражили Харија Кејна, Кејн је продужио уговор до 2023. године. Сви млади играчи су продужили уговоре и то на више година. Тотенхем је тим са вероватно најјачом базом енглеских фудбалера у Премијер лиги који чине свакако битан део репрезентације (Кејн, Трипије, Роуз, Али, Дајер).

Није случајно та репрезентација играла полуфинале Светског првенства у Русији.  И није случајно Тотенхем сада ту где јесте.

“Више сам него срећан. Више сам него поносан! Сан је проћи у полуфинале, а ми смо сада тамо. Моји играчи су хероји", са оваквим бираним реченицама се Покетино обратио јавности после утакмице.

Аргентинац сматра да је овај пролазак један од најважнијих успеха у његовој досадашњој каријери.

"Невероватно је бити у Лиги шампиона, у четвртфиналу, и победити Манчестер Сити. Обе утакмице су биле изједначене. Није лако дати три гола у гостима. У утакмици која је као финале, тешко је видети да Манчестер прима голове какве је данас примио. Ово је један од најважнијих момената у мојој тренерској каријери, наравно, један од најбољих". рекао је Покетино.

Сада када су Спарси дошли ту где јесу, питање је могу ли да освоје Лигу шампиона?

"Данас смо показали, као и прошле седмице, да је у фудбалу све могуће. Спорт вам увек пружа могућност да победите тимове за које многи сумњају да можете да их победите. У фудбалу се не ради само о таленту. Већ и о вери и правом менталитету. Овај тим има каракер и менталитет да верује да је све могуће".



Тотенхем је доживео да у истој сезони заигра у полуфиналу Лиге шампиона и да заигра на новом стадиону који је коначно отворен.  Изградња је према медијским извештајима коштала више од милијарду евра (62.000 места), понајвише због тога што је Брегзит значајно подигао трошкове јер је увоз сировина постао драстично скупљи него што је прво било предвиђено.

Био је и то сигурно један од главних разлога Тотенхемове "нуле" на страни расхода у довођењу играча.

“У следећих пет година морамо да затворимо једно поглавље и почнемо да мислимо о себи као у клубу другачијих димензија. Више не тренирамо у Чигвелу, више нисмо на Вајт Харт Лејну капацитета 36.000 места”, рекао је недавно Покетино.

И Спарси су вероватно брже него што су очекивали стигли до звања клуба “мало већих димензија”.

Певци су се још прошлог лета одрекли нових појачања и постали први тим од увођења новог система трансфера у Премијер лиги 2003 који није довео ниједног новог играча. Исто су учинили и ове зиме па су с правом ушли у историју.

И сада пишу своју историју. Са новим свемирским стадионом. У борби за ушати пехар Лиги шампиона. Алал вера!

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар