Priča: Nula potrošenih evra kasnije...

Totenhem slavi istorijski uspeh i plasman u polufinale Lige šampiona. . .

Fudbal 19.04.2019 | 23:08
Priča: Nula potrošenih evra kasnije...
Klub koji prkosi logici. Da li zdravoj ili ovoj modernoj, odlučite sami. U vremenu kada se novac nemilice troši, kada se za tri godine kao u vetar baci i preko 600.000.000 evra, Totenhem je rešio da obrne ploču, stavi slušalicu u uši i ne sluša šta se priča. Nakon prošlogodišnjeg letnjeg prelaznog roka, ni ove zime, u januaru, Pevci nisu doveli nijednog jedinog novog fudbalera. Dakle, cela sezona bez ijednog jedinog pojačanja - to se nikada do sada nije desilo u Premijer ligi.

Potrošeno - nula evra. Rezultat - polufinale Lige šampiona.

"Komplikovano je pronaći danas kvalitetno pojačanje za moj tim", rekao je Maurisio Poketino jednom prilikom. Ne znamo kako ih bira i koje parametre gleda, ali mu očigledno uspeva. U vremenu kada se za jednog igrača daje i 222.000.000 evra, Totenhem je rešio da pravi ekipu iz korena, da zadrži kostur i pravi upravo to - ekipu. Možda je na kraju to zajedništvo i dovelo Poketina i Totenhem tu gde jesu. Treba imati herca pa bez Harija Kejna izaći na crtu Mančester Sitiju.

Totenhem je u polufinalu Lige šampiona prvi put od davne 1962. godine kada su Sparsi igrali polufinala Kupa šampiona sa Benfikom.

Mora se biti fer i reći da je gol Ljorentea prilično diskutabilan i da je najverovatnije postignut rukom, mora se reći i da je Totenhem imao sreće, podsetiti na to koliko je Siti imao prilika i da mu je poništen gol u 93. minutu, ali kada se sve sabere i oduzme - ko je više zaslužio sreću od Totenhema?

Postala je u jednom momentu predmet šala i pošalica slika Maurisija Poketina kako sedi na stolici i produžava ugovore redom svojim najboljim igračima u timu. Kada su njega najviše hteli - Real Madrid i Mančester Junajted - on je ostao. Kada su najviše tražili Harija Kejna, Kejn je produžio ugovor do 2023. godine. Svi mladi igrači su produžili ugovore i to na više godina. Totenhem je tim sa verovatno najjačom bazom engleskih fudbalera u Premijer ligi koji čine svakako bitan deo reprezentacije (Kejn, Tripije, Rouz, Ali, Dajer).

Nije slučajno ta reprezentacija igrala polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji.  I nije slučajno Totenhem sada tu gde jeste.

“Više sam nego srećan. Više sam nego ponosan! San je proći u polufinale, a mi smo sada tamo. Moji igrači su heroji", sa ovakvim biranim rečenicama se Poketino obratio javnosti posle utakmice.

Argentinac smatra da je ovaj prolazak jedan od najvažnijih uspeha u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

"Neverovatno je biti u Ligi šampiona, u četvrtfinalu, i pobediti Mančester Siti. Obe utakmice su bile izjednačene. Nije lako dati tri gola u gostima. U utakmici koja je kao finale, teško je videti da Mančester prima golove kakve je danas primio. Ovo je jedan od najvažnijih momenata u mojoj trenerskoj karijeri, naravno, jedan od najboljih". rekao je Poketino.

Sada kada su Sparsi došli tu gde jesu, pitanje je mogu li da osvoje Ligu šampiona?

"Danas smo pokazali, kao i prošle sedmice, da je u fudbalu sve moguće. Sport vam uvek pruža mogućnost da pobedite timove za koje mnogi sumnjaju da možete da ih pobedite. U fudbalu se ne radi samo o talentu. Već i o veri i pravom mentalitetu. Ovaj tim ima karaker i mentalitet da veruje da je sve moguće".



Totenhem je doživeo da u istoj sezoni zaigra u polufinalu Lige šampiona i da zaigra na novom stadionu koji je konačno otvoren.  Izgradnja je prema medijskim izveštajima koštala više od milijardu evra (62.000 mesta), ponajviše zbog toga što je Bregzit značajno podigao troškove jer je uvoz sirovina postao drastično skuplji nego što je prvo bilo predviđeno.

Bio je i to sigurno jedan od glavnih razloga Totenhemove "nule" na strani rashoda u dovođenju igrača.

“U sledećih pet godina moramo da zatvorimo jedno poglavlje i počnemo da mislimo o sebi kao u klubu drugačijih dimenzija. Više ne treniramo u Čigvelu, više nismo na Vajt Hart Lejnu kapaciteta 36.000 mesta”, rekao je nedavno Poketino.

I Sparsi su verovatno brže nego što su očekivali stigli do zvanja kluba “malo većih dimenzija”.

Pevci su se još prošlog leta odrekli novih pojačanja i postali prvi tim od uvođenja novog sistema transfera u Premijer ligi 2003 koji nije doveo nijednog novog igrača. Isto su učinili i ove zime pa su s pravom ušli u istoriju.

I sada pišu svoju istoriju. Sa novim svemirskim stadionom. U borbi za ušati pehar Ligi šampiona. Alal vera!

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar