Упозорење: Касне инвалиднине

Дијализни пацијенти из Лакташа поново се жале јер им инвалиднине нису уплаћене три мјесеца. Нису задовољни ни радом руководства Удружења дијализних болесника Републике Српске.

Република Српска 17.04.2019 | 17:54
Упозорење: Касне инвалиднине
Из ресорног мистарства одговарају да се уплата инвалиднина врши квартално и да није ријеч о кашњењу.

- Не можемо се лијечити ако не знамо када ће нам новац бити уплаћен, поручују незадовољни пацијенти. Борбу за своја права настављају а не искључују ни радикалније мјере.

’’Није први пут, тренутно нам није уплаћено задња три мјесеца. Јавно је министар изјавио на телевизији да имају паре да ће бити сваки мјесец, људи купују лијекове то су све стари и немоћни људи.
Срамота је да ми сваки пут морамо излазити на улицу да тражимо своје, не дају нам ни рјешење да знамо на чему смо, овако не знамо ништа. Обмањивање и ово не води ничему. Јер сваком човјеку треба да би купио лијекове, јер овдје има и људи који немају ни пензија ни плата, ништа’’, рекли су огорчени пацијенти који су данас дошли на дијализу.

Исплата накнада врши се путем гранта Удружењу дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Републике Српске, наводе у Министарству здравља и социјалне заштите Српске.

Тврде да се средства гранта одобравају и исплаћују квартално и да није ријеч о кашњењу.

"Влада Републике Српске је на претходној сједници донијела Одлуку о плану утрошка средстава и након објаве ове одлуке у Службеном гласнику Републике Српске средства ће бити исплаћена корисницима, што се очекује у што скоријем року'', одговор је надлежног мистарства.

Дијализни пацијенти из Лакташа, њих 120, најављују да ће тражити смјену руководства удружења јер сматрају да не води бригу о њима и да заступа интересе ресорног министарства. Предсједник Удружења Александар Радун каже да није одговоран за исплату инвалиднина.

’’Удружење с тим нема везе тако да се могу жалити министарству слободно. А ако мисле да ја сад требам да штрајкујем глађу да би се то исплатило, мало је бесмислено. Удружење ту само ради да би све то ишло и да би људи то добијали, јер да није било Удружења тога не би ни било’’, изјавио је Радун.

Дијализним пацијентима, којих је око 1100 у Српској, накнаде у виду инвалиднина уведене су почетком прошле године, када су и почела незадовољства пацијената. У Зворнику су у знак протеста одбили да приме дијализу.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

17.04.2019 15:57

Пензије су редовне и будзет је стабилан. Ха-ха.

ОДГОВОРИТЕ