ПДП предлаже законска рјешења

Демографска обнова Републике Српске остаје приоритетно питање за Партију демократског прогреса. У томе би требало да помогну измјене и допуне Закона о дјечијој заштити чије су појединости и приједлози представљени новинарима на данашњој прес конференцији у Бањалуци.  Према рачуници ПДП-а за ове намјене на годишњем нивоу је потребно око 130 милиона марака.

Република Српска 17.04.2019 | 15:26
ПДП предлаже законска рјешења
"Не цензусу на дјечији додатак“ парола је којом су представнице ПДП-а предале посланику ове странке Драшку Станивуковићу, документ са приједлозима измјена и допуна Закона о дјечијем додатку.

Из ПДП-а поручују да сва дјеца, без обзира на материјални статус родитеља морају имати право на дјечији додатак, а приједлози се односе на измјене неколико тачака постојећег закона.

Дијана Јешић, Форум жена ПДП-а, каже да је овим подигнута граница старости за исплаћивање додатка.

"Није више до 15. сада је до 18. године. Повећали смо и проценте који су се до сада давали. Било је за друго и четврто дијете 9%. Ми смо то подигли. Прво смо то раздвојили. 10-15% за друго и треће дијете, за четврто дијете иде 25% и за свако следеће, што до сада није било обухваћено. Значи били су само друго, треће и четврто дијете", казала је она.

Према урађеним процјенама, за ове потребе неопходно би било издвојити око 130 милиона марака. Ако се тај новац не може издвојити из тренутних буџетских средстава, онда је потребно пронаћи та средства из других извора, изричити су у ПДП-у.

Током 2015. године иницијативу о измјени Закона о дјечијој заштити покренули су у Удружењу „4+“ из Бањалуке. Тада прикупљених 11 и по хиљада потписа није наишло на одобравање званичних институција.

"Да би смо достигли тај један ниво стационарног стања становништва, демографи кажу да 22% родитеља треба завршити своју репродукцију са једним дјететом, 22% са двоје дјеце и 56% одсто са троје дјеце. Ту већ видимо да је нужно да подстичемо онај 1% најхрабријих да се одлуче и да своју репродукцију заврше са четворо и више дјеце. Шта се до сада чинило? Јако мало и безначајно" рекла је Оливера Недић из Одбора за демографију.

- Новца има, тврди предсједник Градског одбора странке Драшко Станивуковић.

"Ми смо дали један фрапантан податак, да се на радничким правима, укидањем топлог оброка, у последњих шест година узела једна милијарда КМ. Једна милијарда од радника. Гдје је та милијарда? Сваке године се узме 30 милиона на минули рад, који је смањен са 0,5 на 0,3. Сваке године. Помножите са неколико година, па ћете доћи до овог износа који треба за дјечији додатак. Дакле, новца има. 1,2 милијарде се узме на јавне набавке које нису транспарентне, сваке године", казао је Станивуковић, који је и посланик ПДП у НСРС.

Измјеном Закона је предвиђено да се родитељи, уколико желе, могу одрећи дјечијег додатка у корист Фонда солидарности РС, а у том случају новац одлази на лијечење тешко обољеле дјеце.

Измјене и допуне предложеног Закона ове седмице биће званично предате у НС РС.

ПДП је за мај припремио нова два закона, Закон о финансијској подршци родитељима са дјецом, према угледу на Србију и Закон о дадиљама и бејбиситеркама.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А

17.04.2019 13:33

Свака част господину Станивуковићу! Без обзира на лоше стање око нас,лоше људе.... лијепо је видјети и чути некога овако образованог! Не у смислу дипломе већ у погледу знања! Јер чему вриједи нечија купљена диплома ако он ништа не зна- НИЧЕМУ! ВРИЈЕДНИЈИ ЈЕ WЦ ПАПИР АКО ЋЕМО ПОШТЕНО РЕЋИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.04.2019 14:50

Е,да је ово све из његове главе.

Name

Ре

17.04.2019 17:00

А сто непредлози закон да СЕ радницима уплацује пензионо и здравсвено по заради а не по мининалцу

Name

Коначно Несто

17.04.2019 13:39

Коначно нешто конкретно. Нисам фан овог Станивуковица али најавом ових законских решења ми се заиста свиђа. Сестра ми живи у Србији и за разлику од моје двоје деце њено другог дете које се родило у децембру прима 100 еура месечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гасо

17.04.2019 17:13

Треба усвојот закон да СЕ тајкунима одузме иновина и пидијели онима који су му створили имовину а тајкунцице да ударају на сваком кораку мајку ти небен фукарску

ОДГОВОРИТЕ