PDP predlaže zakonska rješenja

Demografska obnova Republike Srpske ostaje prioritetno pitanje za Partiju demokratskog progresa. U tome bi trebalo da pomognu izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti čije su pojedinosti i prijedlozi predstavljeni novinarima na današnjoj pres konferenciji u Banjaluci.  Prema računici PDP-a za ove namjene na godišnjem nivou je potrebno oko 130 miliona maraka.

Republika Srpska 17.04.2019 | 15:26
PDP predlaže zakonska rješenja
"Ne cenzusu na dječiji dodatak“ parola je kojom su predstavnice PDP-a predale poslaniku ove stranke Drašku Stanivukoviću, dokument sa prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o dječijem dodatku.

Iz PDP-a poručuju da sva djeca, bez obzira na materijalni status roditelja moraju imati pravo na dječiji dodatak, a prijedlozi se odnose na izmjene nekoliko tačaka postojećeg zakona.

Dijana Ješić, Forum žena PDP-a, kaže da je ovim podignuta granica starosti za isplaćivanje dodatka.

"Nije više do 15. sada je do 18. godine. Povećali smo i procente koji su se do sada davali. Bilo je za drugo i četvrto dijete 9%. Mi smo to podigli. Prvo smo to razdvojili. 10-15% za drugo i treće dijete, za četvrto dijete ide 25% i za svako sledeće, što do sada nije bilo obuhvaćeno. Znači bili su samo drugo, treće i četvrto dijete", kazala je ona.

Prema urađenim procjenama, za ove potrebe neophodno bi bilo izdvojiti oko 130 miliona maraka. Ako se taj novac ne može izdvojiti iz trenutnih budžetskih sredstava, onda je potrebno pronaći ta sredstva iz drugih izvora, izričiti su u PDP-u.

Tokom 2015. godine inicijativu o izmjeni Zakona o dječijoj zaštiti pokrenuli su u Udruženju „4+“ iz Banjaluke. Tada prikupljenih 11 i po hiljada potpisa nije naišlo na odobravanje zvaničnih institucija.

"Da bi smo dostigli taj jedan nivo stacionarnog stanja stanovništva, demografi kažu da 22% roditelja treba završiti svoju reprodukciju sa jednim djetetom, 22% sa dvoje djece i 56% odsto sa troje djece. Tu već vidimo da je nužno da podstičemo onaj 1% najhrabrijih da se odluče i da svoju reprodukciju završe sa četvoro i više djece. Šta se do sada činilo? Jako malo i beznačajno" rekla je Olivera Nedić iz Odbora za demografiju.

- Novca ima, tvrdi predsjednik Gradskog odbora stranke Draško Stanivuković.

"Mi smo dali jedan frapantan podatak, da se na radničkim pravima, ukidanjem toplog obroka, u poslednjih šest godina uzela jedna milijarda KM. Jedna milijarda od radnika. Gdje je ta milijarda? Svake godine se uzme 30 miliona na minuli rad, koji je smanjen sa 0,5 na 0,3. Svake godine. Pomnožite sa nekoliko godina, pa ćete doći do ovog iznosa koji treba za dječiji dodatak. Dakle, novca ima. 1,2 milijarde se uzme na javne nabavke koje nisu transparentne, svake godine", kazao je Stanivuković, koji je i poslanik PDP u NSRS.

Izmjenom Zakona je predviđeno da se roditelji, ukoliko žele, mogu odreći dječijeg dodatka u korist Fonda solidarnosti RS, a u tom slučaju novac odlazi na liječenje teško oboljele djece.

Izmjene i dopune predloženog Zakona ove sedmice biće zvanično predate u NS RS.

PDP je za maj pripremio nova dva zakona, Zakon o finansijskoj podršci roditeljima sa djecom, prema ugledu na Srbiju i Zakon o dadiljama i bejbisiterkama.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A

17.04.2019 13:33

Svaka čast gospodinu Stanivukoviću! Bez obzira na loše stanje oko nas,loše ljude.... lijepo je vidjeti i čuti nekoga ovako obrazovanog! Ne u smislu diplome već u pogledu znanja! Jer čemu vrijedi nečija kupljena diploma ako on ništa ne zna- NIČEMU! VRIJEDNIJI JE WC PAPIR AKO ĆEMO POŠTENO REĆI!!!!!

ODGOVORITE
Name

re

17.04.2019 14:50

E,da je ovo sve iz njegove glave.

Name

Re

17.04.2019 17:00

A sto nepredlozi zakon da SE radnicima uplacuje penziono i zdravsveno po zaradi a ne po mininalcu

Name

Konačno Nesto

17.04.2019 13:39

Konačno nešto konkretno. Nisam fan ovog Stanivukovica ali najavom ovih zakonskih rešenja mi se zaista sviđa. Sestra mi živi u Srbiji i za razliku od moje dvoje dece njeno drugog dete koje se rodilo u decembru prima 100 eura mesečno.

ODGOVORITE
Name

Gaso

17.04.2019 17:13

Treba usvojot zakon da SE tajkunima oduzme inovina i pidijeli onima koji su mu stvorili imovinu a tajkuncice da udaraju na svakom koraku majku ti neben fukarsku

ODGOVORITE