Како на организам утиче умјерено пијење алкохола?

Чак и умерено конзумирање алкохола повећава крвни притисак и шансе за развој можданог удара, супротно ранијим тврдњама према којима једно до два пића дневно имају заштитну улогу за срце, установили су научници у великом истраживању чије су резултате објавили у научном часопису Ланцет.

Здравље 17.04.2019 | 13:59
Како на организам утиче умјерено пијење алкохола?
Нова сазнања поништавају све што су нас раније учили о "две-три чашице алкохола дневно" које, како се истицало, штите срце, пише ББЦ.

Британски и кинески научници до резултата су дошли пратећи током десет година 500.000 кинеских држављана, али тврде да су налази релевантни за све популације и да су најбољи доказ директног учинка алкохола.

Одраније је познато да конзумирање великих количина алкохола штети здрављу и повећава ризик од развоја можданог удара, али поставило се питање да ли је уопште здраво пити умерене количине алкохола.

Шта је истраживање открило?

Научници са Универзитета Оксфорд, Универзитета у Пекингу и Кинеске академије медицинских наука установили су да једно до два пића дневно повећавају ризик од развоја можданог удара за 10 до 15 одсто, док четири пића дневно повећавају опасност од можданог удара за 35 посто.

За потребе студије једно пиће су дефинисали као - малу чашу вина, боцу пива или једно жестоко пиће.

Према подацима британских научника, током живота мождани удар доживи 16 од 100 мушкараца и 20 од 100 жена.

Кад би учесници групе од 100 особа које не пију, почели свакодневно да конзумирају чашу или две алкохола, тај постотак би се повећао.

"Притом, нисмо свесни чињенице да се свакодневним испијањем око пола боце вина ризик од можданог удара генерално повећава за 38 одсто", каже професор Дејвид Шпигелхалтер са Универзитета у Кембриџу.

"Догађа се учинак супротан ономе када се узимају статини", појаснио је.

Статини су лекови који се преписују пацијентима за смањење нивоа холестерола у крви и да би се спречио потенцијални срчани и мождани удар.

Професор каже како студија није открила никакве доказе по којима умерено пијење алкохола штити срце и смањује ризик од можданог удара.

"Не можемо потврдити тврдње према којима вино и пиво имају чаробан заштитни учинак", казао је аутор истраживања, професор Ричард Пето с оксфордског универзитета.

Због чега је истраживање спроведено у Азији?

Научници сматрају да су азијске земље погодно подручје за проучавање феномена како алкохол делује на људе.

Наиме, бројни Кинези поседују комбинацију гена која их, на неки начин одвраћа од алкохола, јер им његово конзумирање изазива лошу реакцију, те се после алкохола лоше осећају.

Када су научници упоредили конзумацију алкохолних пића у Кини и у осталом делу света установили су да сваки трећи Кинез не пије, те да алкохол у Кини конзумира врло мало жена. Становници западних земаља света немају исте гене, због чега је било немогуће спровести сличну студију.

Већина студија спроводи се посматрањем, због чега је научницима тешко да процене који фактори узрокују које болести.

"Генетске анализе су нам омогућиле да схватимо узрочно последичне везе", појаснила је др Ајона Милвуд, ауторка студије и епидемиолог с Оксфордског универзитета.

Научници поручују да, након овог истраживања могу рећи како располажу јасним доказима да и умерено испијање алкохола не представља никакву заштиту од можданог удара. Напротив, ако свакодневно пијемо по чашу или две алкохолног пића, само повећавамо шансе за мождани удар.

Мишљење осталих научника

Треба истаћи да истраживање има нека ограничења. Пре свега, спроведено је само међу кинеском популацијом и научници су већином пратили учинак на особе које су конзумирале пиво, а не и вино, каже др Стивен Бургес са Универзитета Кембриџ.

Ипак, додаје да студија обухвата и делове осталих дугогодишњих истраживања о утицају конзумирања алкохола на људски организам.

Истиче да студија показује како од умереног испијања алкохола кардиоваскуларни систем не профитира, напротив, ризик од болести се повећава.

"Ризик од можданог удара се повећава пропорционално количини алкохола која се конзумира. Дакле, ако људи одлуче да пију алкохол, требало би да ограниче његову количину због здравља", казао је.

Британски професор Кевин Меконвеј сматра да је студија омогућила увид у више информација о томе на који начин алкохол утиче на неке болести, али да ово истраживање ни у ком случају не може бити дефинитиван закључак.

Професор Дејвид Шпигелхалтер с Кембриџа каже да га је студија "поколебала".

"Досад сам био уверен да умерена конзумација алкохола штити од кардиоваскуларних болести, али сада у то сумњам", казао је.

Б 92
фото:интернет

 
 
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ма дај

18.04.2019 08:20

Какав оксфорд.Признајем само истраживање научника БЛ универзитета,одсјек Мањача.

ОДГОВОРИТЕ