Српска раскинула седам уговора

Влада Републике Српске раскинула је седам концесија за изградњу малих хидроелектрана (МХЕ), од којих се највећи број односи на МХЕ планиране на ријеци Врбањи.

Република Српска 16.04.2019 | 13:58
Српска раскинула седам уговора
Из Министарства енергетике и рударства РС за портал Цапитал су потврдили да је на сједници одржаној 11. априла Влада донијела рјешења о раскиду Уговора о концесији за изградњу хидроелектрана са седам концесионара.

Ријеч је о концесијама за изградњу МХЕ „Врбања И“, „Грабовица“, „Коритине“ и „Врбањци“, све на ријеци Врбањи.

Раскинути су и уговори за МХЕ „Сокочница“ на истоименој ријеци, „Медна Склоп“ на ријеци Медијанци и „Понор“ на ријеци Понор.

„Концесионари са којима су раскинути уговори нису испунили уговорне обавезе ни након 13 година од закључења уговора о концесији. Концесионари нису израдили пројектну документацију, ријешили имовинско-правне односе, прибавили потребне сагласности и одобрења, обновили гаранцију за извођење, обезбиједили финансијска средства нити отпочели изградњу мале хидроелектране и пратећих објеката“, навели су у Министарству.

Имајући у виду наведено, одржавање предметних уговора о концесији изгубило је свој циљ, те је предложено и усвојено њихово раскидање.

Раније истраживање портала Цапитал показало је да је велики број концесионих уговора у РС годинама у застоју, да значајан број концесионара нема новца за инвестирање, а да оне МХЕ које су изграђене запошљавају мали број људи.

Грађани Републике Српске дали су у претходним годинама десетине милиона марака власницима малих хидроелектрана по основу накнаде за обновљиве изворе енергије, а корист коју је Српска имала од тих хидроелектрана веома је упитна.

Након што је власт Српске најавила укидање подстицаја, власници МХЕ запријетили су тужбама. На крају су подстицаји укинути само за вјетроелектране.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

узми све

16.04.2019 12:10

Браво Миле. Узми све себи и братији. Ови нису способни као ти велики вођо нас. Свака цаст, подрска за Додиковину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕПРОДАЈА

16.04.2019 13:10

ПА ЗАР ИХ НИСУ МАЈСТОРИ БАЛКАНСКОГ МАРИФЕТЛУКА И ЛОПОВЛУКА ПРЕПРОДАЛИ ТО ЗА МАСНУ ЛОВУ. Е ТИ СУ БАШ ЗАКАЗАЛИ. ПА ТЕ КОНЦЕСИЈЕ СУ СЕ И КУПОВАЛЕ ЗА ПРЕПРОДАЈУ. У НАС СУ НАЈВЕЋИ ИНВЕСТИТОРИ РАТНИ ПРОФИТЕРИ, ПИЈАЧНИ БИЗНИСМЕНИ, НОЋНИ КЛУБОВИ И КЛАДИОНИЦЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА. БОЖЕ САЧУВАЈ ИНВЕСТИЦИОНА ПОЛИТИКА. БАР ДА НАС ЗАКАЧИ НЕКИ ХЕЏ ФОНД ПА ДА УЂЕМО У МЕЂУНАРОДНИ КРИМИНАЛ, КО ЉУДИ.................. ОВАКО СВЕ ОД СЕЛЕНДРЕ ДО СЕЛЕНДРЕ ДЈЕЉЕЊЕ ЊИВА И ПОТОКОВА, УЗ СЛАВЉЕЊЕ НЕБЕСКОГ НАРОДА, УЗ ГУСЛЕ И РАКИЈУ. БАЛКАНСКИ ЕКОНОМСКИ РИНГИШПИЛ О КОЈЕМ ЋЕ САД КАО НЕКИ СТРУЧЊАЦИ ДА РАСПРАВЉАЈУ НА ЕКОНОМСКОМ КВАЗИ ФОРУМУ НА ЈАХОРИНИ. ЈОШ ТРИ ДАНА. БОЖЕ ПОМОЗИ НАМ МОЛИМ ТЕ.

Name

ДАВИДОВ ТРГ

16.04.2019 14:18

С оваквим лупежима у власти сви грађани иду у банкрот!Да не заборавим а КО ЈЕ УБИО ДАВИДА? Је ли исти онај који је убио и РС

Name

Ре Препродаја

16.04.2019 14:27

ма браво за коментар!

Name

ре.Препродаја

16.04.2019 14:54

"Бог неце помоци ономе ко сам себи неце помоци" ... Ми смо пропали.

Name

Ре

19.04.2019 11:08

Народ мора устати спречти да власт отима природне ресурсе, руднике, реке-хидропотенцијале и да то концесионо даје странцима као што је дат русник Станари страном окупатору,к као што се намерава са рудником Угљевик, рудником Гацко, са реом Дрином и са другим рудницима и рекама. Иначе ћемо остати без свега на својој земљи. Па толико нас ни један окупатор у историји није могао опљачкати.

Name

ЗНАЊЕ

16.04.2019 12:13

Државни службеници, политишари и свјетници не знају колико незнају Република Српска бих одмах рскинула уговоре са свима концесионарима. Шта држава у ствари уговара? Уговара да ће сутра власницима малих хидроелектрана плаћати накнаду зато што мале хидроелектране које своју енергију уносе у постојеће преносни систем стварају финансијски губитак, Држава купује струју по много већим цијенама него што је послије птродаје. Тако нешто ни слијепац не би радио, јер то се не зове економија већ ктршмење народног новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

16.04.2019 13:04

Паметно. Велике су то паре да би неки приватник зарађивао, + што тај приватник реку не поседује ни 0,00001%. ...Значи, река тече кроз Републику Српску, и зато Република Српска треба да буде власник, и онда паре од струје да иду у касу од Републике Српске, па да се онда деле плате и пензије. (Биће нешто од Републике Српске)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.04.2019 14:10

У праву си,али....запад не дозвољава да држава газдује,већ приватни капитал.

Name

Милан

16.04.2019 13:19

Треба нагласити да су то концесије које је јос додијелила Влада Пере Букејловица, која је само у једном дану пред крај мандата додијелила ни мање ни висе него 105 концесија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лом

16.04.2019 13:33

Раскинули ове, потписаће нове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.04.2019 10:51

Битно је да грађани плаћају све скупљу накнаду за обновљиве изворе енергије

Name

Гале

16.04.2019 13:58

Све це то преузети велики струцњак пекинезер милан бастинац. Мали лактаски усро а велики разбојник. У име додика и под заставом Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминална хоботница

16.04.2019 14:46

Градјани финансирају криминалце, криминалци грагјанима продају струју, приходи на њихов приватни рацун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

19.04.2019 09:43

Да... Народ отвара оци. Конацно и надам се не касно. Градјани будите одговорни, а доле преваранти...

ОДГОВОРИТЕ