Srpska raskinula sedam ugovora

Vlada Republike Srpske raskinula je sedam koncesija za izgradnju malih hidroelektrana (MHE), od kojih se najveći broj odnosi na MHE planirane na rijeci Vrbanji.

Republika Srpska 16.04.2019 | 13:58
Srpska raskinula sedam ugovora
Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS za portal Capital su potvrdili da je na sjednici održanoj 11. aprila Vlada donijela rješenja o raskidu Ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana sa sedam koncesionara.

Riječ je o koncesijama za izgradnju MHE „Vrbanja I“, „Grabovica“, „Koritine“ i „Vrbanjci“, sve na rijeci Vrbanji.

Raskinuti su i ugovori za MHE „Sokočnica“ na istoimenoj rijeci, „Medna Sklop“ na rijeci Medijanci i „Ponor“ na rijeci Ponor.

„Koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori nisu ispunili ugovorne obaveze ni nakon 13 godina od zaključenja ugovora o koncesiji. Koncesionari nisu izradili projektnu dokumentaciju, riješili imovinsko-pravne odnose, pribavili potrebne saglasnosti i odobrenja, obnovili garanciju za izvođenje, obezbijedili finansijska sredstva niti otpočeli izgradnju male hidroelektrane i pratećih objekata“, naveli su u Ministarstvu.

Imajući u vidu navedeno, održavanje predmetnih ugovora o koncesiji izgubilo je svoj cilj, te je predloženo i usvojeno njihovo raskidanje.

Ranije istraživanje portala Capital pokazalo je da je veliki broj koncesionih ugovora u RS godinama u zastoju, da značajan broj koncesionara nema novca za investiranje, a da one MHE koje su izgrađene zapošljavaju mali broj ljudi.

Građani Republike Srpske dali su u prethodnim godinama desetine miliona maraka vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, a korist koju je Srpska imala od tih hidroelektrana veoma je upitna.

Nakon što je vlast Srpske najavila ukidanje podsticaja, vlasnici MHE zaprijetili su tužbama. Na kraju su podsticaji ukinuti samo za vjetroelektrane.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

uzmi sve

16.04.2019 12:10

Bravo Mile. Uzmi sve sebi i bratiji. Ovi nisu sposobni kao ti veliki vođo nas. Svaka cast, podrska za Dodikovinu.

ODGOVORITE
Name

PREPRODAJA

16.04.2019 13:10

PA ZAR IH NISU MAJSTORI BALKANSKOG MARIFETLUKA I LOPOVLUKA PREPRODALI TO ZA MASNU LOVU. E TI SU BAŠ ZAKAZALI. PA TE KONCESIJE SU SE I KUPOVALE ZA PREPRODAJU. U NAS SU NAJVEĆI INVESTITORI RATNI PROFITERI, PIJAČNI BIZNISMENI, NOĆNI KLUBOVI I KLADIONICE IZ INOSTRANSTVA. BOŽE SAČUVAJ INVESTICIONA POLITIKA. BAR DA NAS ZAKAČI NEKI HEDŽ FOND PA DA UĐEMO U MEĐUNARODNI KRIMINAL, KO LJUDI.................. OVAKO SVE OD SELENDRE DO SELENDRE DJELJENJE NJIVA I POTOKOVA, UZ SLAVLJENJE NEBESKOG NARODA, UZ GUSLE I RAKIJU. BALKANSKI EKONOMSKI RINGIŠPIL O KOJEM ĆE SAD KAO NEKI STRUČNJACI DA RASPRAVLJAJU NA EKONOMSKOM KVAZI FORUMU NA JAHORINI. JOŠ TRI DANA. BOŽE POMOZI NAM MOLIM TE.

Name

DAVIDOV TRG

16.04.2019 14:18

S ovakvim lupežima u vlasti svi građani idu u bankrot!Da ne zaboravim a KO JE UBIO DAVIDA? Je li isti onaj koji je ubio i RS

Name

Re Preprodaja

16.04.2019 14:27

ma bravo za komentar!

Name

re.Preprodaja

16.04.2019 14:54

"Bog nece pomoci onome ko sam sebi nece pomoci" ... Mi smo propali.

Name

Re

19.04.2019 11:08

Narod mora ustati sprečti da vlast otima prirodne resurse, rudnike, reke-hidropotencijale i da to koncesiono daje strancima kao što je dat rusnik Stanari stranom okupatoru,k kao što se namerava sa rudnikom Ugljevik, rudnikom Gacko, sa reom Drinom i sa drugim rudnicima i rekama. Inače ćemo ostati bez svega na svojoj zemlji. Pa toliko nas ni jedan okupator u istoriji nije mogao opljačkati.

Name

ZNANJE

16.04.2019 12:13

Državni službenici, politišari i svjetnici ne znaju koliko neznaju Republika Srpska bih odmah rskinula ugovore sa svima koncesionarima. Šta država u stvari ugovara? Ugovara da će sutra vlasnicima malih hidroelektrana plaćati naknadu zato što male hidroelektrane koje svoju energiju unose u postojeće prenosni sistem stvaraju finansijski gubitak, Država kupuje struju po mnogo većim cijenama nego što je poslije ptrodaje. Tako nešto ni slijepac ne bi radio, jer to se ne zove ekonomija već ktršmenje narodnog novca.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

16.04.2019 13:04

Паметно. Велике су то паре да би неки приватник зарађивао, + што тај приватник реку не поседује ни 0,00001%. ...Значи, река тече кроз Републику Српску, и зато Република Српска треба да буде власник, и онда паре од струје да иду у касу од Републике Српске, па да се онда деле плате и пензије. (Биће нешто од Републике Српске)!

ODGOVORITE
Name

re

16.04.2019 14:10

U pravu si,ali....zapad ne dozvoljava da država gazduje,već privatni kapital.

Name

Milan

16.04.2019 13:19

Treba naglasiti da su to koncesije koje je jos dodijelila Vlada Pere Bukejlovica, koja je samo u jednom danu pred kraj mandata dodijelila ni manje ni vise nego 105 koncesija.

ODGOVORITE
Name

Lom

16.04.2019 13:33

Raskinuli ove, potpisaće nove.

ODGOVORITE
Name

re

19.04.2019 10:51

Bitno je da građani plaćaju sve skuplju naknadu za obnovljive izvore energije

Name

Gale

16.04.2019 13:58

Sve ce to preuzeti veliki strucnjak pekinezer milan bastinac. Mali laktaski usro a veliki razbojnik. U ime dodika i pod zastavom Srpske

ODGOVORITE
Name

Kriminalna hobotnica

16.04.2019 14:46

Gradjani finansiraju kriminalce, kriminalci gragjanima prodaju struju, prihodi na njihov privatni racun.

ODGOVORITE
Name

Agata

19.04.2019 09:43

Da... Narod otvara oci. Konacno i nadam se ne kasno. Gradjani budite odgovorni, a dole prevaranti...

ODGOVORITE