ЛШ: Стара дама вс џанкији из Амстердама!

Хајде да плешемо. . .  Кристијано Роналдо брани трон. Фудбалска планета махом навија за Ајакс!

Фудбал 16.04.2019 | 15:30
ЛШ: Стара дама вс џанкији из Амстердама!
Локални медији били су посебно креативни. Газета дело Спорт тако је на насловној сторни објавила монтажу Кристијана Роналда на “Гвозденом престолу“ из хит серије “Игра престола“ (Гаме Оф Тхронес) алудирајући тако да је после Реалове елиминације само Португалац остао да брани трон. Холандски АД инспирацију је пронашао у једном другом кинематографском остварењу: “Посао у Италији“ или у оригиналу “Италијан Јоб“. И заиста, утисак је да је Ајакс тај који креће у разбојништво, јер Јувентус је тај који има шта да изгуби.

Ајакс може да буде растерећен. Не би му нико замерио ни да је испао у групи од Бенфике, а сензацијом у двобоју са Реалом надмашио је и очекивања највећих оптимиста. Сад би наравно да направи још један корак, да себи обезбеди, како је то лепо рекао Ерик тен Хаг, још једно незаборавно вече. И судећи по ономе што смо видели – има чему да се нада.
“Хајде да плешемо. Стара дама ВС будућност“, запретио је сам Ајакс по друштвеним мрежама.

Добро су га чули у Торину. Италијани знају да цене истинске величине. Поштују историју. И без обзира на то што су патентирали “катенаћо“ обожавају фудбал. Добар фудбал. Леп фудбал. Ајаксов фудбал. Угледни италијански новинар Ђанлука Ди Марција признаје да су Италијани опијени Ајаксовом филозофијом игре. А Копљанике пореди са џанкијима – не зато што је Холандија отворена за опијате – већ зато што је Амстедам навучен на лепоту фудбала, одбија сваки компромис са клупским постулатима и зна само да лопту гура напред.

Јувентус зна све. И велики је фаворит. Ипак, у првом мечу није показао надмоћ. Масимилијано Алегри отворено је то рекао: Ајакс нам је остављао простор за контре, ми га нисмо користили. Превише спори у транцизији, превише непрецизних додавања.

Приде сад без Ђорђа Кјелинија и Марија Манџукића. Првог ће, као и у Амстердаму, одменити Данијеле Ругани који је у првом мечу обавио веома добар посао, иако су га домаћи све време нападали сматрајући ка најслабијом тачком у Јувентусовој одбрани. Манџукићева замена нешто је већа мистерија, пошто је Алегри морао да бира и између две формације: 3-5-2 са Жоаом Канселоми Матијом Де Шилљом као офанзивним бековима или 4-3-3 у којој би Моизе Кен или Пауло Дибала заузели место централног шпица. Према послендјим информацијама изабрао је 4-3-3 са Дибалом у улози централног нападача с тим да ће се Аргентинац враћати назад да помаже у организацији акција.

Нешто слично у Ајаксу ради Душан Тадић, бар кад су у питању европске утакмице где Тен Хаг не воли да користи Клас-Јана Хунтелара или Каспера Долберга као класичне шпиц играче. И сада ће Тадићбити да “лутајућа деветка“ која ће у сарадњи са Давидом Нересом и Хакимом Зијехом пре свих покушати да створи вишак на средини. Много битна вест за Копљанике је та што је Френки де Јонгсиноћ одрадио цео тренинг и очекује се да ће од првог минута режирати Ајаксову игру иако је у првенственом судару са Екселсиором задобио лакшу повреду. Суспендованог Николаса Таљафикаби на десном беку требало да одмени  Нусаир Мазрауи.

Све је спремно за спектакл. Ништа мање од тога не прихватамо. Не кад једна на другу ударе две овакве силе.

ЈУВЕНТУС – АЈАКС

Стадион Јувентуса, Торино
Капацитет: 41.507
Судија: Клемон Турпан (Француска)

Јувентус (4-3-3): Шченсни – Кансело, Ругани, Бонучи, Алекс Сандро – Емре Џан, Пјанић, Матуиди – Бернардески, Дибала, Роналдо

Ајакс (4-2-3-1): Онана – Фелтман, Де Лихт, Блинд, Мазрауи – Шене, Де Јонг, Зијех, Ван де Бек, Нерес – Тадић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар