LŠ: Stara dama vs džankiji iz Amsterdama!

Hajde da plešemo. . .  Kristijano Ronaldo brani tron. Fudbalska planeta mahom navija za Ajaks!

Fudbal 16.04.2019 | 15:30
LŠ: Stara dama vs džankiji iz Amsterdama!
Lokalni mediji bili su posebno kreativni. Gazeta delo Sport tako je na naslovnoj storni objavila montažu Kristijana Ronalda na “Gvozdenom prestolu“ iz hit serije “Igra prestola“ (Game Of Thrones) aludirajući tako da je posle Realove eliminacije samo Portugalac ostao da brani tron. Holandski AD inspiraciju je pronašao u jednom drugom kinematografskom ostvarenju: “Posao u Italiji“ ili u originalu “Italijan Job“. I zaista, utisak je da je Ajaks taj koji kreće u razbojništvo, jer Juventus je taj koji ima šta da izgubi.

Ajaks može da bude rasterećen. Ne bi mu niko zamerio ni da je ispao u grupi od Benfike, a senzacijom u dvoboju sa Realom nadmašio je i očekivanja najvećih optimista. Sad bi naravno da napravi još jedan korak, da sebi obezbedi, kako je to lepo rekao Erik ten Hag, još jedno nezaboravno veče. I sudeći po onome što smo videli – ima čemu da se nada.
“Hajde da plešemo. Stara dama VS budućnost“, zapretio je sam Ajaks po društvenim mrežama.

Dobro su ga čuli u Torinu. Italijani znaju da cene istinske veličine. Poštuju istoriju. I bez obzira na to što su patentirali “katenaćo“ obožavaju fudbal. Dobar fudbal. Lep fudbal. Ajaksov fudbal. Ugledni italijanski novinar Đanluka Di Marcija priznaje da su Italijani opijeni Ajaksovom filozofijom igre. A Kopljanike poredi sa džankijima – ne zato što je Holandija otvorena za opijate – već zato što je Amstedam navučen na lepotu fudbala, odbija svaki kompromis sa klupskim postulatima i zna samo da loptu gura napred.

Juventus zna sve. I veliki je favorit. Ipak, u prvom meču nije pokazao nadmoć. Masimilijano Alegri otvoreno je to rekao: Ajaks nam je ostavljao prostor za kontre, mi ga nismo koristili. Previše spori u tranciziji, previše nepreciznih dodavanja.

Pride sad bez Đorđa Kjelinija i Marija Mandžukića. Prvog će, kao i u Amsterdamu, odmeniti Danijele Rugani koji je u prvom meču obavio veoma dobar posao, iako su ga domaći sve vreme napadali smatrajući ka najslabijom tačkom u Juventusovoj odbrani. Mandžukićeva zamena nešto je veća misterija, pošto je Alegri morao da bira i između dve formacije: 3-5-2 sa Žoaom Kanselomi Matijom De Šilljom kao ofanzivnim bekovima ili 4-3-3 u kojoj bi Moize Ken ili Paulo Dibala zauzeli mesto centralnog špica. Prema poslendjim informacijama izabrao je 4-3-3 sa Dibalom u ulozi centralnog napadača s tim da će se Argentinac vraćati nazad da pomaže u organizaciji akcija.

Nešto slično u Ajaksu radi Dušan Tadić, bar kad su u pitanju evropske utakmice gde Ten Hag ne voli da koristi Klas-Jana Huntelara ili Kaspera Dolberga kao klasične špic igrače. I sada će Tadićbiti da “lutajuća devetka“ koja će u saradnji sa Davidom Neresom i Hakimom Zijehom pre svih pokušati da stvori višak na sredini. Mnogo bitna vest za Kopljanike je ta što je Frenki de Jongsinoć odradio ceo trening i očekuje se da će od prvog minuta režirati Ajaksovu igru iako je u prvenstvenom sudaru sa Ekselsiorom zadobio lakšu povredu. Suspendovanog Nikolasa Taljafikabi na desnom beku trebalo da odmeni  Nusair Mazraui.

Sve je spremno za spektakl. Ništa manje od toga ne prihvatamo. Ne kad jedna na drugu udare dve ovakve sile.

JUVENTUS – AJAKS

Stadion Juventusa, Torino
Kapacitet: 41.507
Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Juventus (4-3-3): Ščensni – Kanselo, Rugani, Bonuči, Aleks Sandro – Emre Džan, Pjanić, Matuidi – Bernardeski, Dibala, Ronaldo

Ajaks (4-2-3-1): Onana – Feltman, De Liht, Blind, Mazraui – Šene, De Jong, Zijeh, Van de Bek, Neres – Tadić.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar