Нико у БиХ не жели нове формације

"Нико у БиХ не прижељкује нове униформе ни формације било које врсте, али овдје, ако се говори о потребама које могу произаћи из прилива миграната или понављања са катастрофалним поплавама, ако је то једина позадина увођења резерног састава полиције, онда не треба да узрокује забринутост", рекао је за Н1 министар иностраних послова у СМ БиХ Игор Црнадак.  

Босна и Херцеговина 16.04.2019 | 12:29
Нико у БиХ не жели нове формације
Народна скупштина Републике Српске данас ће расправљати о измјенама и допунама закона о полицији и унутрашњим пословима. Закон о полицији и унутрашњим пословима у РС предвиђа успостављање резервног састава полиције.

"Али у том закону који ће се разматрати постоје и неке друге ствари које су осјетљивије и са демократског аспекта и развоја слобода у друштву много опасније. Између осталог, разговараће се и о могућности да се припадници МУП-а фотографишу током обављања активности и низ ствари које су из мог угла опасније.

Нико у овој земљи не прижељкује нове унифирме ни формације било које врсте, али овдје, ако се говори о потребама које могу произаћи из прилива миграната или понављања са катастрофалним поплавама, ако је то једина позадина тога, онда не треба да узрокује забринутост.

ПДП ће се данас и у наредним данима фокусирати на угрожавање демократије кроз друге чланове које се спомињу и ми ћемо када прође дискусија те када видимо како ће се односити према нашим сугестијама заузети став око овог закона", истакао је Црнадак за Н1.

На питање да ли је Закон о јавном реду и миру исполитизован, Црнадак је рекао:

"Он је очигледно један продукт нервозе власти, али је такође продукт жеље власти да уђе у додатну репресију према грађанима и да створи атрмосферу додатног притиска на јавност и када то све скупа погледате, тешко је разговарати о појединостима. Јавност треба да се дигне против тога и наше друштво у РС не треба да иде путем додатних полуга силе у рукама МУП-а и других институција него у правцу јачања демократије".

Коментаришући изјаву Милорада Додика да је Република Српска већ сада одвојена држава, Црнадак је нагласио да "свако има право на то да ствари у друштву доживљава на свој начин".

"Вјерујем да овакав став Додика долази из једне чињенице а то је да Република Српска има јаку аутономију унутар БиХ, као и Федерација. Како ће се то формулисати, то је право и слобода сваког од политичара али чињеница је да такав систем постоји", рекао је Црнадак. 

БиХ нема представника у Савјету Европе, а колико то може наштетити имиџу БиХ, Црнадак је оцијенио да је то дипломатска катастрофа БиХ.

"То је једна катастрофа дипломатска коју су нам нажалост приредили из Парламента БиХ јер сваке године се врши верификација посланика из Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарну скупштину Савјета Европе, сваке године се обнавља састав.

За мене је то један шокантан и недговаран приступ да једноставно се није могао наћи ни минимум минимума да се сједне и да се каже ОК, не можемо се договорити, али дајте да ове људе пошаљемо тамо да не правимо бруку.

Ово што нисмо урадили шаље лошу слику око укупне кредибилности БиХ и њене способности да испуњава међународне обавезе и негативан утицај ће имати на перцепцију кључних људи у Европи који ће одлучивати о нашим корацима ка напријед", рекао је Црнадак. 

(БН) 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

СТАБИЛНОСТ

16.04.2019 10:32

СТАБИЛЧНОСТ СЕ ГРАДИ МЕЂУСОБНИМ УВАЖАВАЊЕМ А НЕ ПУШКАМА И БОМБАМА. АЛИ БАЛКАН ЈЕ БАЛКАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2019 12:23

Ако је вец потребна додатна снага полицији. Онда је појачати у Сипи и све це бити транспарентно а да нико неце бити оштецен

Name

ИДЕМО ДАЉЕ

16.04.2019 12:28

ПРИРОДНЕ НЕПОГОДЕ ---ЦИВИЛНА САСТИТА МИГРАНТИ --ПОЈАЦАНА ГРАНИЦНА ПОЛИЦИЈА АКО ТРЕБА И ВОЈСКА БИХ, А ОВО СТО РАДИ ВОДЗА ЈЕ ОЦИТО ОДБРАНА РС ОД КОГА ЈЕДИНО САМ СИГУРАНОД ВЛАСТИТОГ НАРОДА,НЕКИ ДРУГИ РАТОВИ ТОГА НЕМА

Name

ГЛУПОСТИ

16.04.2019 13:04

ГЛУПОСТИ,ШТО ЈЕ ВИШЕ ФОРМАЦИЈА ТО ЈЕ ВИШЕ КРИМИНАЛА. ИМАМО СЕДАМ НЕКАКВИХ АГЕНЦИЈА А ДРОГА СЕ ПРОИЗВОДИ У СВАКОМ ДРУГОМ ПОДРУМУ И ДЈЕЦИ ПРОДАЈЕ ПРЕД ОСНОВНИМ ШКОЛАМА. ДАЈТЕ ВИШЕ НЕ СЕР.....

Name

Ре:Ре

16.04.2019 13:27

СИПА и орузане снаге имају мањак људства. То су регуларне формације које це проци праву обуку и бити спремни да одговоре на изазове.

Name

ре

16.04.2019 10:52

Ко це то плацат? И ста ако се тај резервни састав искористи у пласење оног другог па цак и свога народа? И ко има ту корист? Наравно они који су се опарилил па да бране своје опљацкано и своје фотеље. Народ онај обицнио це плати цијену за све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

16.04.2019 13:28

Плацање уопсте није проблем. Руси 99% и несто Србија. Недавно је Србија уруцила премијеру 9 мил Км. Несто се не сјецам неких улагања у пољопоривреду. Не будимо дјеца овдје се праве ратни планови. Хвала богу, без мене.

Name

ре

16.04.2019 13:33

како су ухватили овог господина да да интервју? Зар није на путу? :-О

Name

Злаја

16.04.2019 11:11

Једина униформа у коју би радо ускочио је радна униформа неке фтоме у Њемачкој, све остало ме не интересује. Дајте униформе оној тројици дјикана и какве мотке па нек се гањају по врлетима ове државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БлекСтена

16.04.2019 13:30

Па нико те не пита ста би зелео. Миле це послати полицију РС на границе ентитета/ дрзаве уз помоц Србије. Послије ти прицај ста би хтео. Ста це после тога уследити не смем да помислим.

Name

ко гради стрељисте за резервисте?

16.04.2019 11:12

Прода-монт је грађевинска фирма која на јавним тендерима институција у Републици Српској, којим углавном руководи кадар Савеза независних социјалдемократа, редовно има "најповољније понуде" за изградњу грађевинских објеката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

16.04.2019 11:16

СВИ СТЕ ВИ КАТАСТРОФА. ЗА ПОТРЕБЕ ПОМОЋИ КОД ПРИРОДНИХ КАТАСТРОФА ПРАВИ СЕ ЦИВИЛНА ЗАШТИТА ,А НЕ РЕЗЕРВНА ПОЛИЦИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

16.04.2019 11:43

У Федерацији хиљаде имиграната а у РС ниједан,а ипак РС прави резервну полицију.Надам се да це Федерација основати резервни састав за 10 000 полицајаца,има од цега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

16.04.2019 17:02

Ста це нам резервни састав од 10 000 полицајаца...нисмо ми бас толики блентови и незналице. Требају нам паре за здравство,сколство,привреду..

Name

Српска

16.04.2019 18:06

Ко вам брани

Name

Бошњак м

19.04.2019 09:50

Треба једноставно допустити Додику да оснује резервни састав полиције ( Цак га и подрзати у томе) а онда због исте аргументације ( поплаве, избјеглице, бла, бла, ... ) истим реципроцитетом становниства у федерацији основати резервни састав Полиције, скроз либерализовати закон о посједовању орузја, увести у сколу ОНО И ДСЗ ( за поцетак ).

Name

ЈаПаЈа

16.04.2019 12:01

На крају се сви приклоне Додику.Шта ако и Бошњаци организују формације?Онда ће бити опасност за мир'Јел тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја па ја

16.04.2019 12:13

Па да , правда те се поплавама , терористима и којекаквим катастрофама , јако провидно ! Кад вам је требала помоц да са трга отјерате пендрецима скуп ПРАВДА ЗА ДАВИДА тад се звала помоц из Србије и осталих градова РС ! За поплаве , се не зове ? Бојите се свог властитог народа јер знате колико сте му зло нанијели па да вам не врати истом мјером ! Доћи ће све на своје , мирно и достојанствено цемо тај дан доцекати и испратити вас тамо гдје одавно требате бити ! ПРАВДА ЗА ДАВИДА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

16.04.2019 12:14

Дротовска дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепотан

16.04.2019 12:48

Игоре, не буди наиван. Резервни састав се прави из два разлога: да се боље стити власт од гњевних Срба, и да се направи корак даље према отцјепљењу РС од Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПаметномДоста

16.04.2019 13:26

Погледајте како скоро нико из Федерације не реагује на наорузавање српске. Онда Американци се тотално умирили, као несто данас испитују. Јасно је да немају ниста да Рудоња настави са својим манијацким плановима. Американци увјек дају идиотима зелено свјетло и онда раде ста хоце. Ако се додатни састав наоруза онда НАТО мозе радити ста хоце. Не могу да схватим ово такмицење у глупоци измедју Вуцица и Додика. Могу да схватим Русе, .. ста це будале се дигле, масу орузјем на првој линији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

16.04.2019 18:08

Па јбг вама су давали зелено светло сто сее бунис времена сее мењају