Niko u BiH ne želi nove formacije

"Niko u BiH ne priželjkuje nove uniforme ni formacije bilo koje vrste, ali ovdje, ako se govori o potrebama koje mogu proizaći iz priliva migranata ili ponavljanja sa katastrofalnim poplavama, ako je to jedina pozadina uvođenja rezernog sastava policije, onda ne treba da uzrokuje zabrinutost", rekao je za N1 ministar inostranih poslova u SM BiH Igor Crnadak.  

Bosna i Hercegovina 16.04.2019 | 12:29
Niko u BiH ne želi nove formacije
Narodna skupština Republike Srpske danas će raspravljati o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS predviđa uspostavljanje rezervnog sastava policije.

"Ali u tom zakonu koji će se razmatrati postoje i neke druge stvari koje su osjetljivije i sa demokratskog aspekta i razvoja sloboda u društvu mnogo opasnije. Između ostalog, razgovaraće se i o mogućnosti da se pripadnici MUP-a fotografišu tokom obavljanja aktivnosti i niz stvari koje su iz mog ugla opasnije.

Niko u ovoj zemlji ne priželjkuje nove unifirme ni formacije bilo koje vrste, ali ovdje, ako se govori o potrebama koje mogu proizaći iz priliva migranata ili ponavljanja sa katastrofalnim poplavama, ako je to jedina pozadina toga, onda ne treba da uzrokuje zabrinutost.

PDP će se danas i u narednim danima fokusirati na ugrožavanje demokratije kroz druge članove koje se spominju i mi ćemo kada prođe diskusija te kada vidimo kako će se odnositi prema našim sugestijama zauzeti stav oko ovog zakona", istakao je Crnadak za N1.

Na pitanje da li je Zakon o javnom redu i miru ispolitizovan, Crnadak je rekao:

"On je očigledno jedan produkt nervoze vlasti, ali je takođe produkt želje vlasti da uđe u dodatnu represiju prema građanima i da stvori atrmosferu dodatnog pritiska na javnost i kada to sve skupa pogledate, teško je razgovarati o pojedinostima. Javnost treba da se digne protiv toga i naše društvo u RS ne treba da ide putem dodatnih poluga sile u rukama MUP-a i drugih institucija nego u pravcu jačanja demokratije".

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da je Republika Srpska već sada odvojena država, Crnadak je naglasio da "svako ima pravo na to da stvari u društvu doživljava na svoj način".

"Vjerujem da ovakav stav Dodika dolazi iz jedne činjenice a to je da Republika Srpska ima jaku autonomiju unutar BiH, kao i Federacija. Kako će se to formulisati, to je pravo i sloboda svakog od političara ali činjenica je da takav sistem postoji", rekao je Crnadak. 

BiH nema predstavnika u Savjetu Evrope, a koliko to može naštetiti imidžu BiH, Crnadak je ocijenio da je to diplomatska katastrofa BiH.

"To je jedna katastrofa diplomatska koju su nam nažalost priredili iz Parlamenta BiH jer svake godine se vrši verifikacija poslanika iz Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, svake godine se obnavlja sastav.

Za mene je to jedan šokantan i nedgovaran pristup da jednostavno se nije mogao naći ni minimum minimuma da se sjedne i da se kaže OK, ne možemo se dogovoriti, ali dajte da ove ljude pošaljemo tamo da ne pravimo bruku.

Ovo što nismo uradili šalje lošu sliku oko ukupne kredibilnosti BiH i njene sposobnosti da ispunjava međunarodne obaveze i negativan uticaj će imati na percepciju ključnih ljudi u Evropi koji će odlučivati o našim koracima ka naprijed", rekao je Crnadak. 

(BN) 

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

STABILNOST

16.04.2019 10:32

STABILČNOST SE GRADI MEĐUSOBNIM UVAŽAVANJEM A NE PUŠKAMA I BOMBAMA. ALI BALKAN JE BALKAN.

ODGOVORITE
Name

Re

16.04.2019 12:23

Ako je vec potrebna dodatna snaga policiji. Onda je pojačati u Sipi i sve ce biti transparentno a da niko nece biti oštecen

Name

IDEMO DALJE

16.04.2019 12:28

PRIRODNE NEPOGODE ---CIVILNA SASTITA MIGRANTI --POJACANA GRANICNA POLICIJA AKO TREBA I VOJSKA BIH, A OVO STO RADI VODZA JE OCITO ODBRANA RS OD KOGA JEDINO SAM SIGURANOD VLASTITOG NARODA,NEKI DRUGI RATOVI TOGA NEMA

Name

GLUPOSTI

16.04.2019 13:04

GLUPOSTI,ŠTO JE VIŠE FORMACIJA TO JE VIŠE KRIMINALA. IMAMO SEDAM NEKAKVIH AGENCIJA A DROGA SE PROIZVODI U SVAKOM DRUGOM PODRUMU I DJECI PRODAJE PRED OSNOVNIM ŠKOLAMA. DAJTE VIŠE NE SER.....

Name

Re:Re

16.04.2019 13:27

SIPA i oruzane snage imaju manjak ljudstva. To su regularne formacije koje ce proci pravu obuku i biti spremni da odgovore na izazove.

Name

re

16.04.2019 10:52

Ko ce to placat? I sta ako se taj rezervni sastav iskoristi u plasenje onog drugog pa cak i svoga naroda? I ko ima tu korist? Naravno oni koji su se oparilil pa da brane svoje opljackano i svoje fotelje. Narod onaj obicnio ce plati cijenu za sve ovo.

ODGOVORITE
Name

Ranko

16.04.2019 13:28

Placanje uopste nije problem. Rusi 99% i nesto Srbija. Nedavno je Srbija urucila premijeru 9 mil Km. Nesto se ne sjecam nekih ulaganja u poljoporivredu. Ne budimo djeca ovdje se prave ratni planovi. Hvala bogu, bez mene.

Name

re

16.04.2019 13:33

kako su uhvatili ovog gospodina da da intervju? Zar nije na putu? :-O

Name

Zlaja

16.04.2019 11:11

Jedina uniforma u koju bi rado uskočio je radna uniforma neke ftome u Njemačkoj, sve ostalo me ne interesuje. Dajte uniforme onoj trojici djikana i kakve motke pa nek se ganjaju po vrletima ove države.

ODGOVORITE
Name

BlekStena

16.04.2019 13:30

Pa niko te ne pita sta bi zeleo. Mile ce poslati policiju RS na granice entiteta/ drzave uz pomoc Srbije. Poslije ti pricaj sta bi hteo. Sta ce posle toga uslediti ne smem da pomislim.

Name

ko gradi streljiste za rezerviste?

16.04.2019 11:12

Proda-mont je građevinska firma koja na javnim tenderima institucija u Republici Srpskoj, kojim uglavnom rukovodi kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, redovno ima "najpovoljnije ponude" za izgradnju građevinskih objekata.

ODGOVORITE
Name

XY

16.04.2019 11:16

SVI STE VI KATASTROFA. ZA POTREBE POMOĆI KOD PRIRODNIH KATASTROFA PRAVI SE CIVILNA ZAŠTITA ,A NE REZERVNA POLICIJA.

ODGOVORITE
Name

guz

16.04.2019 11:43

U Federaciji hiljade imigranata a u RS nijedan,a ipak RS pravi rezervnu policiju.Nadam se da ce Federacija osnovati rezervni sastav za 10 000 policajaca,ima od cega.

ODGOVORITE
Name

Federacija

16.04.2019 17:02

Sta ce nam rezervni sastav od 10 000 policajaca...nismo mi bas toliki blentovi i neznalice. Trebaju nam pare za zdravstvo,skolstvo,privredu..

Name

Srpska

16.04.2019 18:06

Ko vam brani

Name

Bošnjak m

19.04.2019 09:50

Treba jednostavno dopustiti Dodiku da osnuje rezervni sastav policije ( Cak ga i podrzati u tome) a onda zbog iste argumentacije ( poplave, izbjeglice, bla, bla, ... ) istim reciprocitetom stanovnistva u federaciji osnovati rezervni sastav Policije, skroz liberalizovati zakon o posjedovanju oruzja, uvesti u skolu ONO I DSZ ( za pocetak ).

Name

JaPaJa

16.04.2019 12:01

Na kraju se svi priklone Dodiku.Šta ako i Bošnjaci organizuju formacije?Onda će biti opasnost za mir'Jel tako?

ODGOVORITE
Name

Ja pa ja

16.04.2019 12:13

Pa da , pravda te se poplavama , teroristima i kojekakvim katastrofama , jako providno ! Kad vam je trebala pomoc da sa trga otjerate pendrecima skup PRAVDA ZA DAVIDA tad se zvala pomoc iz Srbije i ostalih gradova RS ! Za poplave , se ne zove ? Bojite se svog vlastitog naroda jer znate koliko ste mu zlo nanijeli pa da vam ne vrati istom mjerom ! Doći će sve na svoje , mirno i dostojanstveno cemo taj dan docekati i ispratiti vas tamo gdje odavno trebate biti ! PRAVDA ZA DAVIDA !

ODGOVORITE
Name

H

16.04.2019 12:14

Drotovska drzava

ODGOVORITE
Name

Lepotan

16.04.2019 12:48

Igore, ne budi naivan. Rezervni sastav se pravi iz dva razloga: da se bolje stiti vlast od gnjevnih Srba, i da se napravi korak dalje prema otcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine.

ODGOVORITE
Name

PametnomDosta

16.04.2019 13:26

Pogledajte kako skoro niko iz Federacije ne reaguje na naoruzavanje srpske. Onda Amerikanci se totalno umirili, kao nesto danas ispituju. Jasno je da nemaju nista da Rudonja nastavi sa svojim manijackim planovima. Amerikanci uvjek daju idiotima zeleno svjetlo i onda rade sta hoce. Ako se dodatni sastav naoruza onda NATO moze raditi sta hoce. Ne mogu da shvatim ovo takmicenje u glupoci izmedju Vucica i Dodika. Mogu da shvatim Ruse, .. sta ce budale se digle, masu oruzjem na prvoj liniji.

ODGOVORITE
Name

Srpska

16.04.2019 18:08

Pa jbg vama su davali zeleno svetlo sto see bunis vremena see menjaju