27 година од врха Европе...

Колико је далеко слична будућност? Двадесет и седам година је прошло од момента када се српска клупска кошарка нашла на врху Европе.  27 година од ОНЕ Салетове тројке! На данашњи дан 1992. године Партизан је освојио титулу првака Европе. . .

Кошарка 16.04.2019 | 21:15
27 година од врха Европе...
Двадесетседам година од истанбулске ноћи која ће златним словима бити уписана у анале српског спорта, Србија нема представника у елитном европском клупском такмичењу.

То би могло да се промени, како ствари тренутно стоје у финалној серији плеј-офа АБА лиге и вероватно је да хоће, али се чини да је елита у игри под обручима на Старом континету сваке године све даље за клубове из “земље кошарке“.

Сезона 1991/92 је у сваком смислу непоновљива, од атмосфере у којој се налазила тадашња држава, околности које су задесиле представника те државе у европској лиги, до финиша пута и крајњег циља достигнутог на невероватан начин.

Двадесетседам година касније можемо само да се надамо да се сезона 2018/19 неће више поновити и да ћемо моћи са правом да кажемо да долазимо из земље кошарке у сваком погледу, па и на клупском нивоу.

Ипак, околности које одлучују о томе су одавно изван руку домаћих актера, али и оних који чине кошаркашку игру оним што јесте – кошаркаша и кошаркашких радника.

Из године у годину ствара се све дубљи јаз између духа игре, популарно речено “правих вредности“ и реалности у којој правила и дешавања дефинишу вантеренске ствари – економски модел, “одрживи раст и развој“, “максимизација профита“ и тако даље.

Ако је веровати челном човеку московског ЦСКА Андреју Ватутину, просечан буџет клуба учесника Евролиге је око 25 милиона евра, што је новац који представља мисаону именицу за све спортске колективе на нашим просторима.

Јасно је и да новац не убацује лопту у кош, нити уме да истрчи контранапад као Александар Ђорђевић 1992. године у Истанбулу, али је такође јасно и да ништа не може да заустави намере челника Евролиге да своје предузеће учине још богатијим, а такмичење доведу до нивоа елитизма недостижног земљама “трећег света“.

Последњи пут је нека екипа из земаља бивше Југославије стигла до шансе да се умеша у “трку великих“ 2010. године, када је Партизан подсетио оне са кратким памћењем да се на овим просторима игра најбоља кошарка у Европи, ако се из разматрања избаце све ствари које нису у вези са паркетом.

Тада је недостајао “онај један“ потез, сличан Ђорђевићевом, потез који одваја велике од просечних, потез који поставља ствари на своје место, потез који би остао у историји и био слављен докле год постоје љубитељи игре под обручима.

Подсетимо се истанбулске ноћи и момента када је Партизан, пре двадесетседам година, постао првак Европе, у нади да ће се то још који пут десити, било ком српском клубу, пре него што Европа неповратно отпутује:



Кошаркашки клуб Партизан освојио је на данашњи дан пре 27 година титулу европског шампиона, победом у финалу против Хувентуда (71:70).

Црно-бели су тријумфовали и стигли до највећег успеха чувеном "тројком" Александра Ђорђевића у последњим тренуцима утакмице.

Тог 16. априла на Фајнал-фору у Истанбулу три секунде пре последњег звука сирене садашњи селектор Србије упутио је шут за три поена на асистенцију Славише Копривице који је црно-беле одвео у историју.

Партизан је остварио највећи успех домаће клупске кошарке.

Младу екипу црно-белих, која је у просеку била стара 21,7 година, са клупе је предводио Жељко Обрадовић, а за њу су наступали: Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Никола Лончар, Зоран Стевановић, Драгиша Шарић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Владимир Драгутиновић и Иво Накић.

Црно-бели су у сезони 1991/1992 због санкција одиграли само једну утакмицу на домаћем терену, а све остале мечеве као домаћини играли су у Фуенлабради.

"И данас се препричавају догађаји из којих будуће генерације имају шта да науче. Партизан са поносом обележава дан свог највећег успеха уз велику и вечну захвалност својим домаћинима из Фуенлабраде, места у којем су се црно-бели осећали као код куће", подсетили су црно-бели на највећи успех у клупској историји.

Поводом обележавања највећег успеха у историји клуба, али и српске клупске кошарке, пуштени су у продају артикли са мотивима тријумфа у Истанбулу који се могу купити у званичној продавници КК Партизан.

На истом месту током дана изложен је и пехар који су црно-бели освојили 1992. године.

ФАЈНАЛ ФОР У ИСТАНБУЛУ

- полуфинале -

Партизан - Филипс 82:75 (31:35)

ПАРТИЗАН: Даниловић 22, Ђорђевић 21, Копривица 14, Шилобад 10, Накић 5, Ребрача 4, Драгутиновић 4, Стевановић 2, Шариц, Лончар. Тренер: Желко Обрадовић.

ФИЛИПС: Доукинс 21, Роџерс 19, Рива 14, Питис 10, Песина 4, Монтеки 4, Амбраса 3, Алберти, Блази, Балди. Тренер: Мајк Д'Антони.

- финале -

Партизан - Хувентуд 71:70 (40:30)

ПАРТИЗАН: Даниловић 25, Ђорђевић 23, Стевановић 6, Накић 5, Копривица 4, Шилобад 4, Драгутиновић 2, Лончар 2, Ребрача. Тренер: Жељко Обрадовић.

ХУВЕНТУД: Присли 20, Томас Ђофреза 18, Виљакампа 13, Рафаел Ђофреза 8, Моралес 6, Томпсон 5, Пардо, Руф. Тренер: Лоло Саинц.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар