27 godina od vrha Evrope...

Koliko je daleko slična budućnost? Dvadeset i sedam godina je prošlo od momenta kada se srpska klupska košarka našla na vrhu Evrope.  27 godina od ONE Saletove trojke! Na današnji dan 1992. godine Partizan je osvojio titulu prvaka Evrope. . .

Košarka 16.04.2019 | 21:15
27 godina od vrha Evrope...
Dvadesetsedam godina od istanbulske noći koja će zlatnim slovima biti upisana u anale srpskog sporta, Srbija nema predstavnika u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

To bi moglo da se promeni, kako stvari trenutno stoje u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige i verovatno je da hoće, ali se čini da je elita u igri pod obručima na Starom kontinetu svake godine sve dalje za klubove iz “zemlje košarke“.

Sezona 1991/92 je u svakom smislu neponovljiva, od atmosfere u kojoj se nalazila tadašnja država, okolnosti koje su zadesile predstavnika te države u evropskoj ligi, do finiša puta i krajnjeg cilja dostignutog na neverovatan način.

Dvadesetsedam godina kasnije možemo samo da se nadamo da se sezona 2018/19 neće više ponoviti i da ćemo moći sa pravom da kažemo da dolazimo iz zemlje košarke u svakom pogledu, pa i na klupskom nivou.

Ipak, okolnosti koje odlučuju o tome su odavno izvan ruku domaćih aktera, ali i onih koji čine košarkašku igru onim što jeste – košarkaša i košarkaških radnika.

Iz godine u godinu stvara se sve dublji jaz između duha igre, popularno rečeno “pravih vrednosti“ i realnosti u kojoj pravila i dešavanja definišu vanterenske stvari – ekonomski model, “održivi rast i razvoj“, “maksimizacija profita“ i tako dalje.

Ako je verovati čelnom čoveku moskovskog CSKA Andreju Vatutinu, prosečan budžet kluba učesnika Evrolige je oko 25 miliona evra, što je novac koji predstavlja misaonu imenicu za sve sportske kolektive na našim prostorima.

Jasno je i da novac ne ubacuje loptu u koš, niti ume da istrči kontranapad kao Aleksandar Đorđević 1992. godine u Istanbulu, ali je takođe jasno i da ništa ne može da zaustavi namere čelnika Evrolige da svoje preduzeće učine još bogatijim, a takmičenje dovedu do nivoa elitizma nedostižnog zemljama “trećeg sveta“.

Poslednji put je neka ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije stigla do šanse da se umeša u “trku velikih“ 2010. godine, kada je Partizan podsetio one sa kratkim pamćenjem da se na ovim prostorima igra najbolja košarka u Evropi, ako se iz razmatranja izbace sve stvari koje nisu u vezi sa parketom.

Tada je nedostajao “onaj jedan“ potez, sličan Đorđevićevom, potez koji odvaja velike od prosečnih, potez koji postavlja stvari na svoje mesto, potez koji bi ostao u istoriji i bio slavljen dokle god postoje ljubitelji igre pod obručima.

Podsetimo se istanbulske noći i momenta kada je Partizan, pre dvadesetsedam godina, postao prvak Evrope, u nadi da će se to još koji put desiti, bilo kom srpskom klubu, pre nego što Evropa nepovratno otputuje:Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 27 godina titulu evropskog šampiona, pobedom u finalu protiv Huventuda (71:70).

Crno-beli su trijumfovali i stigli do najvećeg uspeha čuvenom "trojkom" Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Tog 16. aprila na Fajnal-foru u Istanbulu tri sekunde pre poslednjeg zvuka sirene sadašnji selektor Srbije uputio je šut za tri poena na asistenciju Slaviše Koprivice koji je crno-bele odveo u istoriju.

Partizan je ostvario najveći uspeh domaće klupske košarke.

Mladu ekipu crno-belih, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, sa klupe je predvodio Željko Obradović, a za nju su nastupali: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Crno-beli su u sezoni 1991/1992 zbog sankcija odigrali samo jednu utakmicu na domaćem terenu, a sve ostale mečeve kao domaćini igrali su u Fuenlabradi.

"I danas se prepričavaju događaji iz kojih buduće generacije imaju šta da nauče. Partizan sa ponosom obeležava dan svog najvećeg uspeha uz veliku i večnu zahvalnost svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se crno-beli osećali kao kod kuće", podsetili su crno-beli na najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Povodom obeležavanja najvećeg uspeha u istoriji kluba, ali i srpske klupske košarke, pušteni su u prodaju artikli sa motivima trijumfa u Istanbulu koji se mogu kupiti u zvaničnoj prodavnici KK Partizan.

Na istom mestu tokom dana izložen je i pehar koji su crno-beli osvojili 1992. godine.

FAJNAL FOR U ISTANBULU

- polufinale -

Partizan - Filips 82:75 (31:35)

PARTIZAN: Danilović 22, Đorđević 21, Koprivica 14, Šilobad 10, Nakić 5, Rebrača 4, Dragutinović 4, Stevanović 2, Šaric, Lončar. Trener: Želko Obradović.

FILIPS: Doukins 21, Rodžers 19, Riva 14, Pitis 10, Pesina 4, Monteki 4, Ambrasa 3, Alberti, Blazi, Baldi. Trener: Majk D'Antoni.

- finale -

Partizan - Huventud 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar