Дуда Ивковић хвалио Томића...

Звезда ће тешко изгубити 3! "Милан је направио најбољи потез тиме што је дао пуно поверење младим играчима. Они очигледно праве разлику".

Кошарка 16.04.2019 | 16:45
Дуда Ивковић хвалио Томића...
Док се финална серија АБА лиге сели из Београда у Подгорицу, Звезда се припрема за прву "меч лопту", а Будућност да одговори на два убедљива пораза и да у својој кући узврати црвено-белима.

Чувени српски тренер, Душан Дуда Ивковић, гостовао је у понедељак на ТВ Арена спорт поводом прославе 99. рођендана свог матичног клуба, Спорског друштва Раднички Београд, и том приликом детаљно анализирао финале и његове учеснике.

Великан југословенске, српске и европске кошарке говорио је о детаљима који су му се свидели у раду његовог бившег ученика Милана Томића, као и о манама у селекцији екипе Будућности.

"Објективно речено, сигурно је рећи да је виђено изненађење за све. Будућност је била фокусирана да састави овакав тим, јер је Евролига огроман улог за наше тимове. Покушала је да направи јак, индивидуални састав и тај тим, чини ми се, нема хемију. Односно, врло му је тешко да одржи континуитет игре. То говорим из свог искуства, пре свега стеченог у раду са америчким играчима", изјавио је "Дуда" у емисији "У обручу".

"Контрола игре Будућности и континуитет у првој утакмици трајао је полувреме, а синоћ је трајао само четвртину. Да неко не протумачи у овоме да критикујем људе из Будућности, то су све били јако добри играчи на тржишту, али требало би поставити питање колико су они имали искуства стеченог у средњој школи, на факултету и касније, да играју оваква финала".

Као контрапример искористио је једног од Звездиног лидера, Стратоса Перпероглуа.

"Погледајте Стратоса, кога сам имао срећу да тренирам и који има три или четири титуле првака Европе. Ту је и низ младих играча који су направили разлику, дали свежину, играли су небројена финала... Амерички играчи нису то играли и зато је и у тој мери проблематична хемија Будућности. Ценећи необично искуство и рад Јасмина Репеше као тренера, мислим да је у тој селекцији јако тешко направити тим који ће добро да исконтролише финале у Београду. То је врло тешко"

Упитан за утисак који је на њега оставио Милан Томић, његов бивши играч и асистент у Олимпијакосу, Ивковић је нагласио допринос млађих играча који су у плеј-офу добили улогу, попут Огњена Добрића, Дејана Давидовца и Борише Симанића.

"Проводили смо небројене дане и док је био играч и када је постао тренер. Најбитније је да тим игра онда када би требало да игра. Све што буде током сезоне пада у воду кад дође крај. Чини ми се да је Милан урадио најбољи потез јер је дао, под један, пуно поверење младим Звездиним играчима који очигледно праве разлику - дају свежину, енергију и играју изузетно квалитетно".

"ЧЕСТИТАМ МИЛАНУ ЗА УРАЂЕНО"
 
"Подсетићу вас да сам селекцију (шампионског) Олимпијакоса поставио у сезони 2010/11. Направљена је права смена генерација и освојили смо Евролигу када то нико није очекивао од клуба који је имао мањи буџет, са таласом младих играча... То је по мени и Звездина и Миланова суштина. У почетку је било критика због довођења Риверса, гледајући да су ту и Перпероглу и Добрић и Берон, али сад ће неко рећи - шта се после догодило? Стратос се повредио, а делује ми да та повреда није наивна и то сада може да буде оправдање. Што кажу, од вишка играча не боли глава", изјавио је трофејни стручњак.

Ивковић је открио да је често причао са Звездиним тренером.

"Имали смо много, много разговора. И летос, на Принтезисовој свадби, било је питање о његовој будућности, да ли остаје у Олимпијакосу или иде... Ми смо блиски и породично, нека сада ради у миру и ево сада желим да му честитам на сезони и на те две одигране утакмице, али крај ће бити тек када се оствари трећа победа. Сигурно да Будућност има шансе и не би требало заборавити да и домаћи терен има велику улогу".

"ЧОВИЋ ОДИГРАО МАЕСТРАЛНО"
 
Упитан колико ће повреде Џоа Регленда и Стратоса Перпероглуа сузити Томићу простор за маневар у наставку серије, бивши селектор Југославије и Србије рекао је да је одговор у остатку тима, узимајући за пример одличну реакцију и наступе Филипа Човића.

"Ако постоји систем и ако постоје квалитетни играчи, онда се све реши. И оног момента када је Звезда остала без првог плејмејкера нико није могао да претпостави да ће Човић да одигра овако маестреално, али био је у систему, присутан...".

Да би осликао на шта мисли, Ивковић је препричао разговор који је у пролеће 2016. водио са генералним менаџером Фенербахчеа Маурицијом Герардинијем. 

"Сећам се утакмице Фенербахче - Реал (у плеј-офу), који је Фенер играо без Јана Веселог. Питао ме је (Герардини) како ће без њега, а ја сам му одговорио да ће кум Жељко Обрадовић да нађе решење. И тада је Никола Калинић био решење као 'петица'. Тако да тренер увек мора да понуди нешто што није свакодневно, нешто што ће да изненади противника, да освежи систем...".

Повећавши опрез у разговору, Ивковић је нагласио да је плеј-оф сасвим другачији од осталих утакмица и да АБА финале ипак није готово, иако је реалност да је иницијатива сада на страни клуба са Малог Калемегдана.

"Немојте да вас зачуди да буде неких већих изненађења, мада објективно гледајући, тешко да Звезда може да изгуби три утакмице".

"БУДУЋНОСТИ НАЈВИШЕ НЕДОСТАЈЕ ИВАНОВИЋ"
 
Упитан шта Будућност може да уради, Ивковић је рекао да не жели да са своје позиције сугерише потезе Репеши.

"Сигурно да им је јако тешко да са овим тимом направе тим који ће да контролише игру 40 минута. Они, пре свега, брзо губе контролу лопте у нападу. Моје мишљење је да Будућности овог момента највише фали Ивановић. Он је донео резултат прошле године, иако је Норис Кол одличан играч, хтео је да га узме Олимпијакос, али је вероватно изгубио финансијску трку са Будућности".

Према његовом мишљењу, у тренутној ситуацији Гордић игра и онда када би неко други требало да преузме "палицу".

"У ротацији са Гордићем и Ивановићем, Будућност игра потпуно другачије од тренутног, када Гордић има вишак минутаже. Хендикеп Будућности је и то да су и пред полуфинале и финале играли Евролигу, путовали... Знајући Репешино искуство, он ће сигурно да проба нешто да уради. Звездина тактике игре на центре је у првој утакмици у Београду потпуно избацила из игре кључног играча Будућности, БИтадзеа. Колико видим, другу утакмицу је скоро целу одиграла без њега. Постоји ту доста елемената, а да ли ће то бити довољно? Има доста времена да се ствари промене. Реализација тренерових замисли не зависи само од тренера".

Финална серија АБА лиге биће настављена у среду, утакмицом у дворани "Морача" од 19 часова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар