Duda Ivković hvalio Tomića...

Zvezda će teško izgubiti 3! "Milan je napravio najbolji potez time što je dao puno poverenje mladim igračima. Oni očigledno prave razliku".

Košarka 16.04.2019 | 16:45
Duda Ivković hvalio Tomića...
Dok se finalna serija ABA lige seli iz Beograda u Podgoricu, Zvezda se priprema za prvu "meč loptu", a Budućnost da odgovori na dva ubedljiva poraza i da u svojoj kući uzvrati crveno-belima.

Čuveni srpski trener, Dušan Duda Ivković, gostovao je u ponedeljak na TV Arena sport povodom proslave 99. rođendana svog matičnog kluba, Sporskog društva Radnički Beograd, i tom prilikom detaljno analizirao finale i njegove učesnike.

Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke govorio je o detaljima koji su mu se svideli u radu njegovog bivšeg učenika Milana Tomića, kao i o manama u selekciji ekipe Budućnosti.

"Objektivno rečeno, sigurno je reći da je viđeno iznenađenje za sve. Budućnost je bila fokusirana da sastavi ovakav tim, jer je Evroliga ogroman ulog za naše timove. Pokušala je da napravi jak, individualni sastav i taj tim, čini mi se, nema hemiju. Odnosno, vrlo mu je teško da održi kontinuitet igre. To govorim iz svog iskustva, pre svega stečenog u radu sa američkim igračima", izjavio je "Duda" u emisiji "U obruču".

"Kontrola igre Budućnosti i kontinuitet u prvoj utakmici trajao je poluvreme, a sinoć je trajao samo četvrtinu. Da neko ne protumači u ovome da kritikujem ljude iz Budućnosti, to su sve bili jako dobri igrači na tržištu, ali trebalo bi postaviti pitanje koliko su oni imali iskustva stečenog u srednjoj školi, na fakultetu i kasnije, da igraju ovakva finala".

Kao kontraprimer iskoristio je jednog od Zvezdinog lidera, Stratosa Perperoglua.

"Pogledajte Stratosa, koga sam imao sreću da treniram i koji ima tri ili četiri titule prvaka Evrope. Tu je i niz mladih igrača koji su napravili razliku, dali svežinu, igrali su nebrojena finala... Američki igrači nisu to igrali i zato je i u toj meri problematična hemija Budućnosti. Ceneći neobično iskustvo i rad Jasmina Repeše kao trenera, mislim da je u toj selekciji jako teško napraviti tim koji će dobro da iskontroliše finale u Beogradu. To je vrlo teško"

Upitan za utisak koji je na njega ostavio Milan Tomić, njegov bivši igrač i asistent u Olimpijakosu, Ivković je naglasio doprinos mlađih igrača koji su u plej-ofu dobili ulogu, poput Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca i Boriše Simanića.

"Provodili smo nebrojene dane i dok je bio igrač i kada je postao trener. Najbitnije je da tim igra onda kada bi trebalo da igra. Sve što bude tokom sezone pada u vodu kad dođe kraj. Čini mi se da je Milan uradio najbolji potez jer je dao, pod jedan, puno poverenje mladim Zvezdinim igračima koji očigledno prave razliku - daju svežinu, energiju i igraju izuzetno kvalitetno".

"ČESTITAM MILANU ZA URAĐENO"
 
"Podsetiću vas da sam selekciju (šampionskog) Olimpijakosa postavio u sezoni 2010/11. Napravljena je prava smena generacija i osvojili smo Evroligu kada to niko nije očekivao od kluba koji je imao manji budžet, sa talasom mladih igrača... To je po meni i Zvezdina i Milanova suština. U početku je bilo kritika zbog dovođenja Riversa, gledajući da su tu i Perperoglu i Dobrić i Beron, ali sad će neko reći - šta se posle dogodilo? Stratos se povredio, a deluje mi da ta povreda nije naivna i to sada može da bude opravdanje. Što kažu, od viška igrača ne boli glava", izjavio je trofejni stručnjak.

Ivković je otkrio da je često pričao sa Zvezdinim trenerom.

"Imali smo mnogo, mnogo razgovora. I letos, na Printezisovoj svadbi, bilo je pitanje o njegovoj budućnosti, da li ostaje u Olimpijakosu ili ide... Mi smo bliski i porodično, neka sada radi u miru i evo sada želim da mu čestitam na sezoni i na te dve odigrane utakmice, ali kraj će biti tek kada se ostvari treća pobeda. Sigurno da Budućnost ima šanse i ne bi trebalo zaboraviti da i domaći teren ima veliku ulogu".

"ČOVIĆ ODIGRAO MAESTRALNO"
 
Upitan koliko će povrede Džoa Reglenda i Stratosa Perperoglua suziti Tomiću prostor za manevar u nastavku serije, bivši selektor Jugoslavije i Srbije rekao je da je odgovor u ostatku tima, uzimajući za primer odličnu reakciju i nastupe Filipa Čovića.

"Ako postoji sistem i ako postoje kvalitetni igrači, onda se sve reši. I onog momenta kada je Zvezda ostala bez prvog plejmejkera niko nije mogao da pretpostavi da će Čović da odigra ovako maestrealno, ali bio je u sistemu, prisutan...".

Da bi oslikao na šta misli, Ivković je prepričao razgovor koji je u proleće 2016. vodio sa generalnim menadžerom Fenerbahčea Mauricijom Gerardinijem. 

"Sećam se utakmice Fenerbahče - Real (u plej-ofu), koji je Fener igrao bez Jana Veselog. Pitao me je (Gerardini) kako će bez njega, a ja sam mu odgovorio da će kum Željko Obradović da nađe rešenje. I tada je Nikola Kalinić bio rešenje kao 'petica'. Tako da trener uvek mora da ponudi nešto što nije svakodnevno, nešto što će da iznenadi protivnika, da osveži sistem...".

Povećavši oprez u razgovoru, Ivković je naglasio da je plej-of sasvim drugačiji od ostalih utakmica i da ABA finale ipak nije gotovo, iako je realnost da je inicijativa sada na strani kluba sa Malog Kalemegdana.

"Nemojte da vas začudi da bude nekih većih iznenađenja, mada objektivno gledajući, teško da Zvezda može da izgubi tri utakmice".

"BUDUĆNOSTI NAJVIŠE NEDOSTAJE IVANOVIĆ"
 
Upitan šta Budućnost može da uradi, Ivković je rekao da ne želi da sa svoje pozicije sugeriše poteze Repeši.

"Sigurno da im je jako teško da sa ovim timom naprave tim koji će da kontroliše igru 40 minuta. Oni, pre svega, brzo gube kontrolu lopte u napadu. Moje mišljenje je da Budućnosti ovog momenta najviše fali Ivanović. On je doneo rezultat prošle godine, iako je Noris Kol odličan igrač, hteo je da ga uzme Olimpijakos, ali je verovatno izgubio finansijsku trku sa Budućnosti".

Prema njegovom mišljenju, u trenutnoj situaciji Gordić igra i onda kada bi neko drugi trebalo da preuzme "palicu".

"U rotaciji sa Gordićem i Ivanovićem, Budućnost igra potpuno drugačije od trenutnog, kada Gordić ima višak minutaže. Hendikep Budućnosti je i to da su i pred polufinale i finale igrali Evroligu, putovali... Znajući Repešino iskustvo, on će sigurno da proba nešto da uradi. Zvezdina taktike igre na centre je u prvoj utakmici u Beogradu potpuno izbacila iz igre ključnog igrača Budućnosti, BItadzea. Koliko vidim, drugu utakmicu je skoro celu odigrala bez njega. Postoji tu dosta elemenata, a da li će to biti dovoljno? Ima dosta vremena da se stvari promene. Realizacija trenerovih zamisli ne zavisi samo od trenera".

Finalna serija ABA lige biće nastavljena u sredu, utakmicom u dvorani "Morača" od 19 časova.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar