Ветерани из "Олује" обучавају Албанце

Хрвати подучавају официре тзв. Војске Косова. Њихова искуства занимају Приштину због тежње да покори сјевер покрајине. Стижу преко Црне Горе, а НАТО" зажмурио".

Србија 16.04.2019 | 09:34
Ветерани из "Олује" обучавају Албанце
Хрватски ветерани који су учествовали у прогону више од 250.000 Срба из Крајине, током злочиначке акције "Олуја", обучавају официре такозване Војске Косова, а до тамо стижу преко Црне Горе и уз прећутну сагласност НАТО, сазнају Новости.

До ових података стигле су српске обавјештајне службе и у то "просветно" регрутовање бранитеља, како сазнају Новости, укључен је и генерал Анте Готовина који је војно спровео највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата.

Према тим информацијама, хрватски ветерани Албанцима преносе своја искуства у муњевитим оружаним акцијама, односно уче их тактици односно маневрима у такозваним побуњеним подручјима. Овај аранжман, како се претпоставља, није могао да прође без политичког договора Хашима Тачија и црногорског предсједника Мила Ђукановића, а носи велики безбједносни ризик по српско становништво на КиМ, с обзиром на изражене аспирације Приштине да потчини сјевер и "заокружи суверенитет".

Интересантна је и улога хрватске стране и Готовине. Наиме, цијела ова операција намјерно је пренијета на терен ветерана, како би се, у случају да буде оперативно "проваљена", Загреб вадио на то да то нема никакве везе са њиховом званичном војском, иако је јавна тајна да је Готовина у веома блиским односима са тамошњом влашћу, наводе Новости.

Љубан Каран, бивши официр КОС, каже да већ дуго постоје снажне везе између хрватске војске и албанских оружаних структура са КиМ. Напомиње да су током рата у Хрватској тамошње војнике обучавали инструктори америчке приватне војне компаније МПРИ, који су касније били ангажовани и у обуци албанских бораца:

- Значајан број Албанаца ратовао је у редовима хрватске војске, а те везе очуване су и након рата. Искуства хрватских официра из "Олује" и "Бљеска" посебно су занимљива Албанцима са КиМ јер планирају сличе акције на сјеверу Космета.

Каран каже да, осим војне обуке, Хрвати Албанцима могу да понуде и неку врсту рецепта за тихи егзодус, путем притиска власти на Србе да и у миру напуштају покрајину и застрашивања оних који размишљају о повратку.

Српске обавјештајне структуре већ дуго располажу информацијама о обуци припадника Косовских безбједносних снага која се одвија у базама "Филм сити" у Приштини и "Помазатин" надомак Косова Поља, за шта, наводно, логистичку подршку пружа Америка.

Циљ је,како наводе Новости, припрема за операцију под кодним именом "Златна сабља" а која подразумијева ефикасно заузимање сјевера КиМ и на тај начин заокруживање "суверенитета" и успостављање фактичке власти на цијелој територији покрајине. Срби са сјевера тада би били одсјечени од централне Србије, што би изазвало осјећај панике и дефетизма, па и напуштање те територије.

У спровођењу такве акције официрима КБС било би значајно искуство Готовине и његових сабораца из рата у Хрватској, али и из читавог низа оружаних сукоба у којима је учествовао. Готовина се још са 18 година придружио француској Легији странаца у којој је био пет година и догурао до старијег разводника. Учествовао је у борбеним акцијама у Џибутију, Чаду, Заиру, Обали Слоноваче. Послије Легије радио је као војни инструктор у Гватемали, Колумбији, Парагвају и Габону. У мају 1991. године вратио се у Хрватску и укључио у формирање Хрватске војске.

Готовина је у Хашком трибуналу ослобођен оптужби за злочине над Србима 1995. године, укључујући и акцију "Олуја". Жалбено вијеће је, међутим, 2012. године преиначило првостепену пресуду, којом је био осуђен на 24 године затвора. На првом суђењу проглашен је кривим за убиства, прогон и депортацију српских цивила и безобзирна разарања. Био је учесник састанка на Брионима, када је планирана и припремана акција "Олуја". Наредио је гранатирање Бенковца, Книна, Грачаца и Обровца у којем су настрадали цивили. Жалбено вијеће је касније све то поништило, а Готовину су ослободили сваке врсте одговорности за сва почињена кривична дјела.

(Новости)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ас

16.04.2019 07:59

Какви њихови ветерани? Да им запад није помогао неби ниста ни успјели у ратовању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислис

16.04.2019 10:47

Да није Милосевиц се договорио са Тудјманом око размјене територија.Посавина за Крајину. Карадзиц је сарадјивао са Тудјманом и добијао од њега гориво и новац по једним условом да се не мијеса у Крајини. То је све било у времену кад је Милосевиц увео санкције Карадјицу и ускрстио сваку помоц Србима у БиХ. Ово има све на yоутубе објасњено и дикументовано. Док једни су гинули и ратовали велики су милионе зарадјивали продавајуци територије, људске зивоте и орузје супротној страни.

Name

Па

16.04.2019 08:00

Да им посаљемо ове насе квазиветеране Вукотицеве криминалце, да то растјерају. Али, не би они исли тамо они су формирани и плацени да пласе нас народ овде, као војно крило СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.04.2019 08:03

Да су срби цитав свијет би знао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кос

16.04.2019 08:04

Довољан разлог да Србија прекине све дипломатске односе са Загребом који очигледно обучава терористе јел подсјетмо ОВК није легитимна војска већ терористичко сеператистичка организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

16.04.2019 10:32

Немозе кад су Цовиц и Додо браца.

Name

Злаја

16.04.2019 08:09

Ко је имао и двојку из Историје,прије Југословенског рата...зна да су Хрвати и Албанци сарађивали са Хитлером у убијању и прогону Срба,Рома,Јевреја итд. За те злочине су били осуђивани од Европе и цијелог свијета. Историја се понавља само што сад Европа спава блаженим сном кад је модерни тероризам у питању, све док им терористи не покуцају на врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

16.04.2019 08:43

А знају ли ови да Србин ускоро уопште и неће морати да носи пушку против њих свих. Јер Србија је једна од 10 земаља света које имају модуларно-ракетне систене типа земља-земља који имају домет до 300 километара (а та једна бојева глава је дугачка 8 метара, и веома је прецизна). А Србија је и у процесу преговарања с Русијом и Белорусијом за зове модерније С-300, и друге новије ПВО системе. ...А Србија је сад више него икад повезана са: Румунијом, Бугарском и Грчком, плус и Мађарском. Тако да нису Срби више сами, а Војска Републике Србије није оно што је била 90-тих (оне лажи о томе како је ЈНА бла 4-та у Европи треба заборавити).

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахахаа

16.04.2019 10:34

Јој ал ме насмија. Хвала уљепса ми дан.

Name

Будала као и ти

16.04.2019 11:27

Добар дан лазански.

Name

Робин Худ

16.04.2019 08:43

Дајте молим вас...о овом је сулудо било шта ,чак и размишљати! Шта ми очекујемо? ...да ће доћи неко кога ће мо им ми послат...плати па клати увјек је било и биће и престанимо вјеровати у то да нас неко воли и да се плаши...Треба изградити систем који је одржив, који не реагује на утицај са стране, бити принципијелан и знати шта се жели.... Не дати своје и ако треба за то гинути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

16.04.2019 10:02

Готовина тови туну, а БИА тови Српски мозак оваквим глупостима. Олуја је била војна акција и никаква акција протјеривања цивила. А то сто су се Срби у Хрватској у оно доба ослањали на Милосевица и његове идеје, па добили по носу је друга ствар. Свакако је тузно све сто се јадном народу догодило, али политицке и војне главе су једноставно биле преглупе да би увидјели посљедице свог дјеловања. Референдуми о независности дрзава су за све осим за Србе били легитимни, од СЛО до Косова су ангазиране војне снаге да бране Србе, а не да одрзе Југославију. Не разумијем засто се Срби не одрекну висе Милосевица и његових будаластина и крену у помирење с народима на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

16.04.2019 10:44

И ста је ту цудно???

ОДГОВОРИТЕ
Name

?!

16.04.2019 10:57

Није то '' 99,јако лосе мозе заврсити по албанце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИНКО Баресиц

16.04.2019 16:11

Алај сте примитивци нема ста, свака цаст сто писете глупости и сирите мрзњу а не видите да је сваки дан вас сви све мање И мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реxха

16.04.2019 21:44

Мора да су успјесни цим су прогонили толики народ. Мозда се неста мозе од њих и науцити

ОДГОВОРИТЕ