30 година од трагедије на Хилсбороу...

Вечна опомена. . .  На данашњи дан 1989. године на стадиону Хилсборо у Шефилду догодила се највећа трагедија на европским стадионима.

Фудбал 15.04.2019 | 16:00
30 година од трагедије на Хилсбороу...
Погинуло је 96 људи, а преко 750 повређено од последица притиска проузрокованог спровођењем превеликог броја људи у мали простор током утакмице између Ливерпула и Нотингем Фореста у полуфиналу ФА купа.

Иако је од самог старта било јасно да је највећи део кривице сносила полиција Јужног Јоркшира, тек последњих година се озбиљно приступило истрази шта се тачно десило тог 15. априла.

Почетком 2015. је шеф полиције Дејвид Дакенфилд признао да је он одговоран за погибију 96 људи, а такође је признао да се "заледио" када је настао хаос на поменутој утакмици.

Нова истрага о трагедији на Хилсбороу покренута је пре 2012. године када је откривено да је било скандалозног заташкавања рада полиције.

Средином септембра те године објављени су тајни документи који су потврдили директну кривицу полиције за све то што се десило.

Последице те трагедије биле су далекосежне – Тејлоров извештај, који је утврдио околности несреће, истовремено је дао препоруке за тоталну реконструкцију спортских објеката, по којима су потпуно промењени стадиони најпре у Енглеској, а затим и широм планете.