30 godina od tragedije na Hilsborou...

Večna opomena. . .  Na današnji dan 1989. godine na stadionu Hilsboro u Šefildu dogodila se najveća tragedija na evropskim stadionima.

Fudbal 15.04.2019 | 16:00
30 godina od tragedije na Hilsborou...
Poginulo je 96 ljudi, a preko 750 povređeno od posledica pritiska prouzrokovanog sprovođenjem prevelikog broja ljudi u mali prostor tokom utakmice između Liverpula i Notingem Foresta u polufinalu FA kupa.

Iako je od samog starta bilo jasno da je najveći deo krivice snosila policija Južnog Jorkšira, tek poslednjih godina se ozbiljno pristupilo istrazi šta se tačno desilo tog 15. aprila.

Početkom 2015. je šef policije Dejvid Dakenfild priznao da je on odgovoran za pogibiju 96 ljudi, a takođe je priznao da se "zaledio" kada je nastao haos na pomenutoj utakmici.

Nova istraga o tragediji na Hilsborou pokrenuta je pre 2012. godine kada je otkriveno da je bilo skandaloznog zataškavanja rada policije.

Sredinom septembra te godine objavljeni su tajni dokumenti koji su potvrdili direktnu krivicu policije za sve to što se desilo.

Posledice te tragedije bile su dalekosežne – Tejlorov izveštaj, koji je utvrdio okolnosti nesreće, istovremeno je dao preporuke za totalnu rekonstrukciju sportskih objekata, po kojima su potpuno promenjeni stadioni najpre u Engleskoj, a zatim i širom planete.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar