Џерард се оклизнуо, Салах није: Ливерпул срушио Челси!

На петогодишњицу најважнијег пада у историји Премијер лиге, много тога личило је на тај дан: Сити добио на "Селхурсту" и појачао притисак, Челси изашао дефанзивно на "Енфилд" да чека шансу, али. . .  Два минута Салаховог лудила, овај Ливерпул се не клиза, али чекаће да то уради Сити! Склоњена највећа препрека до краја сезоне.

Фудбал 14.04.2019 | 22:00
Џерард се оклизнуо, Салах није: Ливерпул срушио Челси!
Овога пута се Ливерпул није „оклизнуо“, овога пута Челси није успео да убије скоро три деценије стар сан о повратку титуле првака Енглеске на Енфилд Роуд. Овога пута ништа није могло да заустави Ливерпул да склони највећу препреку до краја првенства и да чека кикс Манчестер Ситија против Тотенхема или Јунајтеда.

Шампионска трка у Премијер лиги достиже врхунац пошто је Ливерпул на Ситијеву победу поротив Паласа одговорио рушењем Челсија на Енфилду са 2:0 и опет је уз утакмицу више преузео чело табеле.

Ливерпул до краја игра против отписаних Хадерсфилда и Кардифа, гостује Њукаслу и дочекује Вулвсе. Делује да нема више где да се оклизне. Зато је сада већи притисак на Ситију да победи сваку од преосталих пет утакмица до краја међу којима су дерби са Спурсима наредног викенда на Етихаду и гостовање градском ривалу Јунајтеду за 10 дана.

Трауматична сећања Редса на оно фамозно клизање Стивена Џерарда и гол Дембе Ба пре неколико година су се данас мотала по главама Ливерпулових навијача полувреме и кусур. Челси је претио да још једном убије шампионске снове Ливерпула. Скоро пола сата Клопов тима урадио ништа против организованог Челсија осим што је тукао Едена Азара како је стизао. Осим шансе Манеапред крај полувремена, Редси нису имали ништа... Стрепња је расла.

Шта је Јирген Клоп рекао својим израбраницима на полувремену, није познато. Али да их је продрмао, јесте! У другом делу игре је на терен изашао онај турбо Ливерпул. Уследио је урагански притисак на Челси.

После само неколико минута игре, севнула је фантастична акција домаћег тима. Салах је дуплим пасом избацио одбрану Челсија, "погурао" Хендерсона напред, капитен центрирао на другу стативу, а Ливерпулов анђео чувар овог пролећа Садио Мане ударцем главом распалио Енфилд.

Тона терета је пала са домаћих фудбалера и могли су да наставе са фудбалом који играју целе сезоне. Само два минута касније, Салах је спектакуларним ударцем са 25 метара послао пројектил у супротан угао Кепиног гола и бацио у транс полуделе трибине. Ливерпул је за два минута скувао Челси у лонцу лудог притиска.

Тек после тога је Челси почео да игра са намером да постигне гол, али је било касно... Имали су Плавци неке шансе да уведу меч у неизвесну завршницу, али нису успели.

Ливерпул је склонио са пута највећу препреку до краја првенства. Сада је притисак на Ситију. Како ствари стоје, мораће Гвардиолини пулени да победе све до краја. А поред поменутих дербија са Спурсима и Јунајтедом, имају и неугодно гостовање Барнлију, меч кући са непредвидим Лестером и путовање у Брајтон.

Трка за титулу у Премијер лиги одавно није било овако занимљива.

У априлу 2014. догодио се Стивен Џерард.

У априлу 2019. догодио се Мохамед Салах.

На петогодишњицу најважнијег пада у историји Премијер лиге, тренутка када се капитен "редса" оклизнуо о бусен посађен 1990. након последње прославе титуле на "Енфилду" и са земље гледао како Жозе Мурињо слави Ситијеву шампионску титулу, судбина је хтела да се исти ривали састану на истом месту. 

И улоге су биле подељене исто - домаћин се борио са "грађанима" и духовима прошлости, гост био растерен тих проблема и скоцентрисан на пласман у Лигу шампиона.

Чак је и Манчестер сити раније данас играо на истом стадиону као у сезони 2013/14 и остварио исти исход против Кристал Паласа - 0:2 онда, 1:3 сада.

Са бодом и утакмицом мање у односу на незаустављиви састав Пепа Гвардиоле, Јирген Клоп могао је јасно да чује тензију пред крцатим "Енфилдом" још током интонирања химне "Yоу'лл Невер Wалк Алоне", притисак је после првог полувремена без голова постао само још већи, а онда је све "експлодирало" када је под притиском пркосног Мохамеда Салаха коначно попустио отпор екипе тренера Мауриција Сарија.

Салах је одбио да изгуби дуел са јачим и вишим од себе, Андреасом Кристенсеном у 51. минуту, после чега је омогућио Џордану Хендерсону да асистенцијом за Садија Манеа гурне под тепих све грешке до тада, а када се "десетка" поклонила на центаршут капитена за први, прошло је 142 секунде до другог гола.

И то каквог: Ливерпул - Челси 2:0 (0:0) уз голчину коју је у 53. минуту постигао Салах, бивши Челсијев вишак, актуелни јунак "Копа".

Ливерпул: Алисон - Александер-Арнолд, Матип, Ван Дајк, Робертсон - Хендерсон (од 77. Милнер), Фабињо, Кеита (од 66. Вајналдум) - Салах (од 90. Шаћири), Фирмино, Мане.

Челси: Кепа - Аспиликуета, Ридигер (од 40. Кристенсен), Луиз, Емерсон - Канте, Жоргињо, Лофтус-Чик (од 75. Баркли) - Вилијан, Азар, Хадсон-Одои (од 56. Игуаин).

Утакмица на Енфилду почела је минутом ћутања за жртве трагедије на Хилсбороу. Сутра се навршава 30 година од трагедије на стадиону Хилсборо у којој је погинуло 96 навијача.

Челси је до данас имао један пораз у последњих десет дуела са Ливерпулом.

Сари је на дерби 34. кола Премијер лиге, заказан сат и по после Ситијевог гостовања на "Селхурсту", извео поставу са Гонзалом Игуаином и Оливијеом Жируом на клупи, што му јесте донело какву-такву стабилност под константним Клоповим притиском, али због чега је на праву шансу свог тима чекао до 59. минута и савршене лопте Емерсона преко последње линије одбране "редса", коју је Еден Азар тачно примио и још тачније послао до стативе…

...преко Алисона Бекера.

Нешто мање плаћен од рекордера са друге стране терена, Бразилац је страховао само још једном - у наредном нападу када је Азар поново побегао Вирџилу ван Дајку и Џоелу Матипу - што је било премало да се и угрози вођство после Салахових потеза утакмице, премда ће онај дуел у ком је однео Кристенсена и проиграо Хендерсона остати незабележен у статистици, док ће сви у нотесе уписати 22. гол Египћанина у сезони, а 19. у лиги чиме се на челу листе стрелаца изједначио са Серхијом Агуером.

Оно важније, Ливерпул је опет први са два бода бише од Ситија који ће до гостовања на "Олд трафорду" имати и утакмицу мање.

У првом полувремену није било голова, иако је све почело "зицером" за Салаха у 6. минуту после центаршута Манеа са левог крила, али Египћанин није успео лепо да захвати волеј ударац левом утолико што је Хендерсон испред њега покушао да захвати лопту главом и дотакао је теменом таман толико да она "погоди" Салаха у потколеницу.

Кепа Аризабалага имао је среће тада и успео да укроти налет домаћина, баш као што је и Алисон 20-ак минута касније имао среће да Азару није остало много снаге за ударац искоса са леве стране након што је два пута "заврнуо" Матипа и најавио да ће га "мучити" до краја меча. Биле су то, уз покушај Манеа "из колена" са 12 метара када је лопта прохујала пола метра поред леве Аризабалагине стативе, једине шансе вредне помена из првог полувремена.

У другом се све променило.

Почело је дуплим пасом Салаха и Роберта Фирмина у 51. минуту, када је Бразилац одиграо мало јачи пас и омогућио Кристенсену да стигне до лопте "тик" пре брзоногог крилног нападача Ливерпула, али је снажни Данац направио велику грешку када је покушао да се загради у свом шеснаестерцу и телом одбрани у том дуелу. Упорни Салах избио му је лопту са леђа, практично одиграо до Хендерсона, који је видео небрањеног Манеа на "другој стативи", а ту већ Кепи није било спаса.

Сенегалац је главом постигао 18. гол у Премијер лиги, а 21. у сезони. Два и по минута касније, Салах је сам себи припремио 19. у лиги, односно 22. у сезони и свакако један од најлепших у непуне две сезоне од доласка у Ливерпул.

ЛИВЕРПУЛ И СИТИ: КО С КИМ ДО КРАЈА

Ливерпул (85)

17/04 ЛШ Порто (Г)
21/04 ПЛ Кардиф (Г)
26/04 ПЛ Хадерсфилд (Д)
01/05 ЛШ полуфинале*
05/05 ПЛ Њукасл (Г)
07/05 ЛШ полуфинале*
12/05 ПЛ Вулверхемптон (Д)
01/06 ЛШ финале* (Н)

Манчестер сити (83)

17/04 ЛШ Тотенхем (Д)
20/04 ПЛ Тотенхем (Д)
24/04 ПЛ Јунајтед (Г)
28/04 ПЛ Барнли (Г)
01/05 ЛШ полуфинале*
04/05 ПЛ Лестер (Д)
07/05 ЛШ полуфинале*
12/05 ПЛ Брајтон (Г)
18/05 ФА Вотфорд (Н)
01/06 ЛШ финале* (Н)

*напомена: звездицом су означени датуми полуфинала и финала Лиге шампиона

Резултати 34. кола:

понедељак

Вотфорд - Арсенал 21.00

недеља

Кристал Палас - Манчестер сити 1:3 (0:1)
/Миливојевић 81 - Стерлинг 15, 63, Габријел Жезус 90/

Ливерпул - Челси 2:0 (0:0)
/Мане 51, Салах 53/

субота

Тотенхем - Хадерсфилд 4:0 (2:0)
/Вањама 24, Лукас Моура 27, 87, 90+3/

Брајтон - Борнмут 0:5 (0:1)
/Гослинг 33, Фрејзер 55, Брукс 71, Вилсон 82, Станислас 90+2/

Барнли - Кардиф 2:0 (1:0)
/Вуд 31, 92/

Фулам - Евертон 2:0 (0:0)
/Керни 46, Бабел 69/

Саутемптон - Вулверхемптон 3:1 (2:1)
/Редмонд 2, 30, Лонг 71 - Боли 28/

Манчестер јунајтед - Вест Хем 2:1 (1:0)
/Погба 19п, 80п - Андерсон 49/

петак

Лестер - Њукасл 0:1 (0:1)
/Перез 32/

Табела:Ливерпул 85, Манчестер сити (-1) 83, Тотенхем (-1) 67, Челси 66, Манчестер јунајтед (-1) 64, Арсенал (-2) 63, Лестер 47, Вулвс (-1) 47, Евертон 46, Вотфорд (-2) 46, Вест Хем 42, Борнмут 41, Кристал Палас 39, Барнли 39, Њукасл 38, Саутемптон (-1) 36, Брајтон (-2) 33, Кардиф (-1) 28, Фулам 20, Хадерсфилд 14.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар