Džerard se okliznuo, Salah nije: Liverpul srušio Čelsi!

Na petogodišnjicu najvažnijeg pada u istoriji Premijer lige, mnogo toga ličilo je na taj dan: Siti dobio na "Selhurstu" i pojačao pritisak, Čelsi izašao defanzivno na "Enfild" da čeka šansu, ali. . .  Dva minuta Salahovog ludila, ovaj Liverpul se ne kliza, ali čekaće da to uradi Siti! Sklonjena najveća prepreka do kraja sezone.

Fudbal 14.04.2019 | 22:00
Džerard se okliznuo, Salah nije: Liverpul srušio Čelsi!
Ovoga puta se Liverpul nije „okliznuo“, ovoga puta Čelsi nije uspeo da ubije skoro tri decenije star san o povratku titule prvaka Engleske na Enfild Roud. Ovoga puta ništa nije moglo da zaustavi Liverpul da skloni najveću prepreku do kraja prvenstva i da čeka kiks Mančester Sitija protiv Totenhema ili Junajteda.

Šampionska trka u Premijer ligi dostiže vrhunac pošto je Liverpul na Sitijevu pobedu porotiv Palasa odgovorio rušenjem Čelsija na Enfildu sa 2:0 i opet je uz utakmicu više preuzeo čelo tabele.

Liverpul do kraja igra protiv otpisanih Hadersfilda i Kardifa, gostuje Njukaslu i dočekuje Vulvse. Deluje da nema više gde da se oklizne. Zato je sada veći pritisak na Sitiju da pobedi svaku od preostalih pet utakmica do kraja među kojima su derbi sa Spursima narednog vikenda na Etihadu i gostovanje gradskom rivalu Junajtedu za 10 dana.

Traumatična sećanja Redsa na ono famozno klizanje Stivena Džerarda i gol Dembe Ba pre nekoliko godina su se danas motala po glavama Liverpulovih navijača poluvreme i kusur. Čelsi je pretio da još jednom ubije šampionske snove Liverpula. Skoro pola sata Klopov tima uradio ništa protiv organizovanog Čelsija osim što je tukao Edena Azara kako je stizao. Osim šanse Maneapred kraj poluvremena, Redsi nisu imali ništa... Strepnja je rasla.

Šta je Jirgen Klop rekao svojim izrabranicima na poluvremenu, nije poznato. Ali da ih je prodrmao, jeste! U drugom delu igre je na teren izašao onaj turbo Liverpul. Usledio je uraganski pritisak na Čelsi.

Posle samo nekoliko minuta igre, sevnula je fantastična akcija domaćeg tima. Salah je duplim pasom izbacio odbranu Čelsija, "pogurao" Hendersona napred, kapiten centrirao na drugu stativu, a Liverpulov anđeo čuvar ovog proleća Sadio Mane udarcem glavom raspalio Enfild.

Tona tereta je pala sa domaćih fudbalera i mogli su da nastave sa fudbalom koji igraju cele sezone. Samo dva minuta kasnije, Salah je spektakularnim udarcem sa 25 metara poslao projektil u suprotan ugao Kepinog gola i bacio u trans poludele tribine. Liverpul je za dva minuta skuvao Čelsi u loncu ludog pritiska.

Tek posle toga je Čelsi počeo da igra sa namerom da postigne gol, ali je bilo kasno... Imali su Plavci neke šanse da uvedu meč u neizvesnu završnicu, ali nisu uspeli.

Liverpul je sklonio sa puta najveću prepreku do kraja prvenstva. Sada je pritisak na Sitiju. Kako stvari stoje, moraće Gvardiolini puleni da pobede sve do kraja. A pored pomenutih derbija sa Spursima i Junajtedom, imaju i neugodno gostovanje Barnliju, meč kući sa nepredvidim Lesterom i putovanje u Brajton.

Trka za titulu u Premijer ligi odavno nije bilo ovako zanimljiva.

U aprilu 2014. dogodio se Stiven Džerard.

U aprilu 2019. dogodio se Mohamed Salah.

Na petogodišnjicu najvažnijeg pada u istoriji Premijer lige, trenutka kada se kapiten "redsa" okliznuo o busen posađen 1990. nakon poslednje proslave titule na "Enfildu" i sa zemlje gledao kako Žoze Murinjo slavi Sitijevu šampionsku titulu, sudbina je htela da se isti rivali sastanu na istom mestu. 

I uloge su bile podeljene isto - domaćin se borio sa "građanima" i duhovima prošlosti, gost bio rasteren tih problema i skocentrisan na plasman u Ligu šampiona.

Čak je i Mančester siti ranije danas igrao na istom stadionu kao u sezoni 2013/14 i ostvario isti ishod protiv Kristal Palasa - 0:2 onda, 1:3 sada.

Sa bodom i utakmicom manje u odnosu na nezaustavljivi sastav Pepa Gvardiole, Jirgen Klop mogao je jasno da čuje tenziju pred krcatim "Enfildom" još tokom intoniranja himne "You'll Never Walk Alone", pritisak je posle prvog poluvremena bez golova postao samo još veći, a onda je sve "eksplodiralo" kada je pod pritiskom prkosnog Mohameda Salaha konačno popustio otpor ekipe trenera Mauricija Sarija.

Salah je odbio da izgubi duel sa jačim i višim od sebe, Andreasom Kristensenom u 51. minutu, posle čega je omogućio Džordanu Hendersonu da asistencijom za Sadija Manea gurne pod tepih sve greške do tada, a kada se "desetka" poklonila na centaršut kapitena za prvi, prošlo je 142 sekunde do drugog gola.

I to kakvog: Liverpul - Čelsi 2:0 (0:0) uz golčinu koju je u 53. minutu postigao Salah, bivši Čelsijev višak, aktuelni junak "Kopa".

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Henderson (od 77. Milner), Fabinjo, Keita (od 66. Vajnaldum) - Salah (od 90. Šaćiri), Firmino, Mane.

Čelsi: Kepa - Aspilikueta, Ridiger (od 40. Kristensen), Luiz, Emerson - Kante, Žorginjo, Loftus-Čik (od 75. Barkli) - Vilijan, Azar, Hadson-Odoi (od 56. Iguain).

Utakmica na Enfildu počela je minutom ćutanja za žrtve tragedije na Hilsborou. Sutra se navršava 30 godina od tragedije na stadionu Hilsboro u kojoj je poginulo 96 navijača.

Čelsi je do danas imao jedan poraz u poslednjih deset duela sa Liverpulom.

Sari je na derbi 34. kola Premijer lige, zakazan sat i po posle Sitijevog gostovanja na "Selhurstu", izveo postavu sa Gonzalom Iguainom i Olivijeom Žiruom na klupi, što mu jeste donelo kakvu-takvu stabilnost pod konstantnim Klopovim pritiskom, ali zbog čega je na pravu šansu svog tima čekao do 59. minuta i savršene lopte Emersona preko poslednje linije odbrane "redsa", koju je Eden Azar tačno primio i još tačnije poslao do stative…

...preko Alisona Bekera.

Nešto manje plaćen od rekordera sa druge strane terena, Brazilac je strahovao samo još jednom - u narednom napadu kada je Azar ponovo pobegao Virdžilu van Dajku i Džoelu Matipu - što je bilo premalo da se i ugrozi vođstvo posle Salahovih poteza utakmice, premda će onaj duel u kom je odneo Kristensena i proigrao Hendersona ostati nezabeležen u statistici, dok će svi u notese upisati 22. gol Egipćanina u sezoni, a 19. u ligi čime se na čelu liste strelaca izjednačio sa Serhijom Aguerom.

Ono važnije, Liverpul je opet prvi sa dva boda biše od Sitija koji će do gostovanja na "Old trafordu" imati i utakmicu manje.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, iako je sve počelo "zicerom" za Salaha u 6. minutu posle centaršuta Manea sa levog krila, ali Egipćanin nije uspeo lepo da zahvati volej udarac levom utoliko što je Henderson ispred njega pokušao da zahvati loptu glavom i dotakao je temenom taman toliko da ona "pogodi" Salaha u potkolenicu.

Kepa Arizabalaga imao je sreće tada i uspeo da ukroti nalet domaćina, baš kao što je i Alison 20-ak minuta kasnije imao sreće da Azaru nije ostalo mnogo snage za udarac iskosa sa leve strane nakon što je dva puta "zavrnuo" Matipa i najavio da će ga "mučiti" do kraja meča. Bile su to, uz pokušaj Manea "iz kolena" sa 12 metara kada je lopta prohujala pola metra pored leve Arizabalagine stative, jedine šanse vredne pomena iz prvog poluvremena.

U drugom se sve promenilo.

Počelo je duplim pasom Salaha i Roberta Firmina u 51. minutu, kada je Brazilac odigrao malo jači pas i omogućio Kristensenu da stigne do lopte "tik" pre brzonogog krilnog napadača Liverpula, ali je snažni Danac napravio veliku grešku kada je pokušao da se zagradi u svom šesnaestercu i telom odbrani u tom duelu. Uporni Salah izbio mu je loptu sa leđa, praktično odigrao do Hendersona, koji je video nebranjenog Manea na "drugoj stativi", a tu već Kepi nije bilo spasa.

Senegalac je glavom postigao 18. gol u Premijer ligi, a 21. u sezoni. Dva i po minuta kasnije, Salah je sam sebi pripremio 19. u ligi, odnosno 22. u sezoni i svakako jedan od najlepših u nepune dve sezone od dolaska u Liverpul.

LIVERPUL I SITI: KO S KIM DO KRAJA

Liverpul (85)

17/04 LŠ Porto (G)
21/04 PL Kardif (G)
26/04 PL Hadersfild (D)
01/05 LŠ polufinale*
05/05 PL Njukasl (G)
07/05 LŠ polufinale*
12/05 PL Vulverhempton (D)
01/06 LŠ finale* (N)

Mančester siti (83)

17/04 LŠ Totenhem (D)
20/04 PL Totenhem (D)
24/04 PL Junajted (G)
28/04 PL Barnli (G)
01/05 LŠ polufinale*
04/05 PL Lester (D)
07/05 LŠ polufinale*
12/05 PL Brajton (G)
18/05 FA Votford (N)
01/06 LŠ finale* (N)

*napomena: zvezdicom su označeni datumi polufinala i finala Lige šampiona

Rezultati 34. kola:

ponedeljak

Votford - Arsenal 21.00

nedelja

Kristal Palas - Mančester siti 1:3 (0:1)
/Milivojević 81 - Sterling 15, 63, Gabrijel Žezus 90/

Liverpul - Čelsi 2:0 (0:0)
/Mane 51, Salah 53/

subota

Totenhem - Hadersfild 4:0 (2:0)
/Vanjama 24, Lukas Moura 27, 87, 90+3/

Brajton - Bornmut 0:5 (0:1)
/Gosling 33, Frejzer 55, Bruks 71, Vilson 82, Stanislas 90+2/

Barnli - Kardif 2:0 (1:0)
/Vud 31, 92/

Fulam - Everton 2:0 (0:0)
/Kerni 46, Babel 69/

Sautempton - Vulverhempton 3:1 (2:1)
/Redmond 2, 30, Long 71 - Boli 28/

Mančester junajted - Vest Hem 2:1 (1:0)
/Pogba 19p, 80p - Anderson 49/

petak

Lester - Njukasl 0:1 (0:1)
/Perez 32/

Tabela:Liverpul 85, Mančester siti (-1) 83, Totenhem (-1) 67, Čelsi 66, Mančester junajted (-1) 64, Arsenal (-2) 63, Lester 47, Vulvs (-1) 47, Everton 46, Votford (-2) 46, Vest Hem 42, Bornmut 41, Kristal Palas 39, Barnli 39, Njukasl 38, Sautempton (-1) 36, Brajton (-2) 33, Kardif (-1) 28, Fulam 20, Hadersfild 14.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar