ТБ: Дивљи коњи уништавају усјеве

Мјештани села у околини Требиња муку муче са дивљим коњима којих је све више и више, а који уништавају засијана њиве.

Република Српска 14.04.2019 | 20:03
ТБ: Дивљи коњи уништавају усјеве
Ристо Пртило и његова седмочлана породица из села Гомиљани код Требиња живи од пољопривреде, а њему и његовим комшијама посљедњих годину дана дивљи коњи праве огромне проблеме. Како каже Пртило коњи у више група, њих око 70, сваке ноћи пролазе кроз њиве и уништавају све што је засађено, а становници који живе ту, немоћни су да сами ријеше овај проблем.

"Није то само једно село, има десет села. Није то један дунум, два дунама то су хектари и хектари. Има преко 70 коња сваке године више и више, свугдје смо се обраћали. Кажу ријешиће случај, ријешиће али то се не може лако ријешити. Немогућа мисија. Огромна је штета, прво код мене, код комшија. Пшеница, купуси, велике су паре уложене у то. Моја седмочлана поородица од тога живи, то је дар мар", каже Ристо Пртило. 

Да се ради о великом проблему говори и податак да поједини пољопривредници из требињских села планирају обуставити производњу док се нешто не уради по овом питању. Пртило истиче да је дивље коње немогуће ухватити.

"Не можеш им прићи на 200 метара, то је дивље, прескаче, горе него срна. То је чудо. Ми смо ограђивали, направе дар мар, жицу ломе, стубове крче. То је све више и више", каже Ристо Пртило. 

Сматра се да коњи потичу из домаћинстава која су била у рејону села у такозваном дубровачком залеђу, а која су за вријеме рата напуштена и да су се до сада крда знатно повећала. На домаћинство Луке Спаравала из села Жуља сваког дана долази група од 10 коња која уништава врт у близини куће.

"Дођу у поље, направе штете, све вртове. Дође пред кућу. али не можеш му прићи. Дође коњ по ноћи, наједе се и оде. Поново сваки дан тако, ишли смо гањали их, чак када је канал био мањи, излијевала је вода. Неки дан мало ждијебе, ваљда се ождријебило, преко воде. То је страшно", прича Лука Спаравало. 

Мјештани села којима коњи причињавају проблеме тражили су помоћ и од градске управе Требиње, али  још увијек нема адекватнг рјешења овог проблема.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

медвед

14.04.2019 18:20

Хвала богу сад це да убијају коње јер су изгледа потаманили медведе Само немојте селфи да правите како је опасна звер напала па сте морали да га убијете ФУУУУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

14.04.2019 21:05

Намерачили да праве кобасице од коњског меса па траже изговор да их побију

Name

Ре:

14.04.2019 21:41

Теби су дивљи коњи и међеди важнији од људи?! А, гдје су ти родитељи, ближа родбина? Да ли су ти и они били неважни, па си их се ријешио, да би штитио права животиња?! Дођи, па узми неколико коња и држи у својој гарсоњери! Лако је лајати с бетона!

Name

Пипо

15.04.2019 06:09

ја сам мисљења да нам у цитавој Србској домаци коњи праве вецу стеу него дивљи у Хецеговини али отом потом.

Name

ре

15.04.2019 13:15

Е цуј десет села. А свако село по 2.5 становника,...за коју годину нико,...

Name

Буха

14.04.2019 18:34

Протјерајте коње у федерацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

14.04.2019 20:13

Договорите ви мјестани се па им негдје направите мјесто за храну тј носите им храну па вам неце долазити пред куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.04.2019 00:15

Поред коња на власти, није ни цудо засто коњи су подивљали. И док неке земље вапе за коњима, у нас нико се није сјетио да припитоми те коње за ергелу или коњицке трке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

замисли

15.04.2019 06:24

или и њих извезите у Њемачку,као и нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоо Цувар

15.04.2019 11:12

ангазујте америцке каубоје ( хилари клинтон и мадлен олбрајт ) нека их они похватају и дресирају...

ОДГОВОРИТЕ