TB: Divlji konji uništavaju usjeve

Mještani sela u okolini Trebinja muku muče sa divljim konjima kojih je sve više i više, a koji uništavaju zasijana njive.

Republika Srpska 14.04.2019 | 20:03
TB: Divlji konji uništavaju usjeve
Risto Prtilo i njegova sedmočlana porodica iz sela Gomiljani kod Trebinja živi od poljoprivrede, a njemu i njegovim komšijama posljednjih godinu dana divlji konji prave ogromne probleme. Kako kaže Prtilo konji u više grupa, njih oko 70, svake noći prolaze kroz njive i uništavaju sve što je zasađeno, a stanovnici koji žive tu, nemoćni su da sami riješe ovaj problem.

"Nije to samo jedno selo, ima deset sela. Nije to jedan dunum, dva dunama to su hektari i hektari. Ima preko 70 konja svake godine više i više, svugdje smo se obraćali. Kažu riješiće slučaj, riješiće ali to se ne može lako riješiti. Nemoguća misija. Ogromna je šteta, prvo kod mene, kod komšija. Pšenica, kupusi, velike su pare uložene u to. Moja sedmočlana poorodica od toga živi, to je dar mar", kaže Risto Prtilo. 

Da se radi o velikom problemu govori i podatak da pojedini poljoprivrednici iz trebinjskih sela planiraju obustaviti proizvodnju dok se nešto ne uradi po ovom pitanju. Prtilo ističe da je divlje konje nemoguće uhvatiti.

"Ne možeš im prići na 200 metara, to je divlje, preskače, gore nego srna. To je čudo. Mi smo ograđivali, naprave dar mar, žicu lome, stubove krče. To je sve više i više", kaže Risto Prtilo. 

Smatra se da konji potiču iz domaćinstava koja su bila u rejonu sela u takozvanom dubrovačkom zaleđu, a koja su za vrijeme rata napuštena i da su se do sada krda znatno povećala. Na domaćinstvo Luke Sparavala iz sela Žulja svakog dana dolazi grupa od 10 konja koja uništava vrt u blizini kuće.

"Dođu u polje, naprave štete, sve vrtove. Dođe pred kuću. ali ne možeš mu prići. Dođe konj po noći, najede se i ode. Ponovo svaki dan tako, išli smo ganjali ih, čak kada je kanal bio manji, izlijevala je voda. Neki dan malo ždijebe, valjda se oždrijebilo, preko vode. To je strašno", priča Luka Sparavalo. 

Mještani sela kojima konji pričinjavaju probleme tražili su pomoć i od gradske uprave Trebinje, ali  još uvijek nema adekvatng rješenja ovog problema.



BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

medved

14.04.2019 18:20

Hvala bogu sad ce da ubijaju konje jer su izgleda potamanili medvede Samo nemojte selfi da pravite kako je opasna zver napala pa ste morali da ga ubijete FUUUUJ

ODGOVORITE
Name

Vuk

14.04.2019 21:05

Nameračili da prave kobasice od konjskog mesa pa traže izgovor da ih pobiju

Name

Re:

14.04.2019 21:41

Теби су дивљи коњи и међеди важнији од људи?! А, гдје су ти родитељи, ближа родбина? Да ли су ти и они били неважни, па си их се ријешио, да би штитио права животиња?! Дођи, па узми неколико коња и држи у својој гарсоњери! Лако је лајати с бетона!

Name

Pipo

15.04.2019 06:09

ja sam misljenja da nam u citavoj Srbskoj domaci konji prave vecu steu nego divlji u Hecegovini ali otom potom.

Name

re

15.04.2019 13:15

E cuj deset sela. A svako selo po 2.5 stanovnika,...za koju godinu niko,...

Name

Buha

14.04.2019 18:34

Protjerajte konje u federaciju

ODGOVORITE
Name

zoran

14.04.2019 20:13

Dogovorite vi mjestani se pa im negdje napravite mjesto za hranu tj nosite im hranu pa vam nece dolaziti pred kuce.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.04.2019 00:15

Pored konja na vlasti, nije ni cudo zasto konji su podivljali. I dok neke zemlje vape za konjima, u nas niko se nije sjetio da pripitomi te konje za ergelu ili konjicke trke.

ODGOVORITE
Name

zamisli

15.04.2019 06:24

ili i njih izvezite u Njemačku,kao i nas

ODGOVORITE
Name

Zoo Cuvar

15.04.2019 11:12

angazujte americke kauboje ( hilari klinton i madlen olbrajt ) neka ih oni pohvataju i dresiraju...

ODGOVORITE