Посљедњи дани Мире Марковић

Супруга некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, Мира Марковић преминула је данас у болници у Москви, сазнаје "Блиц".  Како сазнајемо, Мира Марковић није боловала од тешких болести. Умрла је од упале плућа, после низа операција које је у последње време имала, а недавно је и поломила руку.

Србија 14.04.2019 | 17:56
Посљедњи дани Мире Марковић
Мира Марковић, удовица некадашњег југословенског председника Слободана Милошевића преминула је данас, а последње године живота провела је у Русији, где је претходно добила политички азил.

Некада прва дама Југославије, а потом бегунац и азилант, из Србије је отишла 2003. године, непосредно пред убиство Зорана Ђинђића. Иако се о њеном животу по изласку из Србије знало мало, познато је да је боравила у Русији, тачније у Москви, у стану у елитном делу града.

Управо боравак у скупоценом стану док ужива статус политичке избеглице, изазвао је бројне сумње да су живот на високој нози жене Слободана Милошевића плаћали држављани Србије, посебно ако се узму у обзир наводи да је њен једини приход пензија од 58.000 динара, коју је добијала.

Покојни Милошевићев брат Борислав, некадашњи амбасадор СР Југославије у Москви, пре неколико година причао је како Мира и њен син Марко "живе нормалним животом" у Барвихи, луксузном московском предграђу.

Некадашња прва дама разболела се након 16 година проведених далеко од домовине. Људи блиски њој свих ових година изјављивали су за медије да има проблема са кичмом, због чега је неколико пута одлазила на операције.

Своје последње дане Мира је провела у јаким боловима. Како је за "Ало" испричао Драгољуб Кочовић, дугогодишњи пријатељ Мире Марковић, није могла да се креће, а болест је толико узела маха да је једва и говорила. Последњу интервенцију имала је релативно скоро, а проблеме са кичмом, каже, има већ дуги низ година.

У последњим данима, Мира је наводно провела са својим сином Марком, који се због болести није одвајао од ње. Поједини медији су пре око недељу дана известили да се налази у коми, мада ова информација није званично потврђена.

Исти медији пренели су и да је прикључена на апарате за дисање и да се њено, генерално лоше здравствено стање, интензивно прати.

Крајем прошлог месеца, поново се нашла у фокусу јавности након што је укинута пресуда којом је осуђена на годину дана затвора.

Против Мирјане Марковић је неколико година након пада Милошевићевог режима подигнута оптужница поводом тврдњи тужилаштва да је Живку Кнежевић, бившу генералну секретарку Владе Републике Србије и чланицу Комисије Владе за стамбена питања подстрекавала на злоупотребу службеног положаја, односно на доделу стана дадиљи њеног унука Илони Пешић, која иначе није за то имала законом предвиђене услове.

Због избегавања суђења, а потом и бекства из земље, српски Интерпол 2005. године расписао је потерницу за Марковићевом.

Апелациони суд у Београду недавно је укинуо пресуду којом је Марковић осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја при додели државних станова и наложено је да се суђење понови и да се у новом поступку отклоне повреде на које је указао.

Иначе, Виши суд у Београду је 27. јуна прошле године изрекао првостепену пресуду којом је некадашња председница ЈУЛ-а осуђена на годину дана затвора јер је утицала на чланове владине комисије да незаконито доделе стан 2000.

Њој је суђено у одсуству, с обзиром да је живела у Москви.

Против Мире и њеног сина Марка Милошевића је 2006. покренута и истрага због сумње да су учествовали у шверцу цигарета деведесетих година. У списима Тужилаштва за организовани криминал Милошевићева супруга била је означена као важна карика у том шверцерском ланцу јер је један њен позив тадашњем директору Царине Михаљу Кертесу био довољан за пропуштање контингента цигарета.

Иако званично није оптужена да је учествовала у убиству Славка Ћурувије, власника "Дневног телеграфа", име Мире Марковић се помињало у истрази овог злочина. Наводно, била је кивна на Ћурувију због његовог новинарског рада, па је у "Политици експрес" наручила срамни текст "Ћурувија дочекао бомбе". Тај текст био је почетак хајке на Ћурувију и увод у његову ликвидацију.

Мирјана Марковић је у медијима незванично помињана и као могући налогодавац убиства Ивана Стамболића, али поводом тих навода никада није саслушана.

(Блиц)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Цветак зановетак

14.04.2019 15:03

Каква мије то удовица била ни презиме није се удостојила његово носити. Цудно ми је несто а хтјела је да се врати у Србију.Да није само фарбу косе променила .Отисла као мрка а врати се као блондина.Ах ко це га знати ,данас је све могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код Стамболица

14.04.2019 15:35

Сад це она код Стамболица да је пита па богати кума ви мене раскомадасте.

Name

Ето

17.04.2019 12:23

Стета. Била је прави цувар реда мира и свеопстег благостања у умирајуцој југи

Name

Милко

14.04.2019 15:08

Тако це и наси политицари. Ск9нцати негдје у дубокој старости тросеци богатство које су покрали од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2019 16:03

Наузивала се она , пуна пара

Name

Нада из Добоја

14.04.2019 15:39

Нека јој је лака црна земља...Сауцесце њеној дјеци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трново

14.04.2019 17:08

Лака јој црна земља. саучешће дјеци и унуку... Тужно је што је умрла у туђој земљи а значај предсједника Милошевића ће вријеме показати..

Name

Јаффа

15.04.2019 04:39

Ре Трново: Какав црни значај Милошевића! Ниједна српска власт од 90-их није ваљала, само су нас пљачкали!

Name

Психолог

17.04.2019 07:49

Двије политицке странке у једном дому...бас скромно

Name

Предраг

14.04.2019 16:01

Мира Марковић осуђена је на годину дана затвора зато што је подстекавала службено лице да они подстрекава друго службено лице да чистачици у државном органу додијели једнособан стан. Осудили је бандити који су покрали Србију. Нека јој је лака црна земља и Бог душу да јој прости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

14.04.2019 16:23

Поцивај у миру .Сауцесце за породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

јана

14.04.2019 16:44

Искрено саучешће породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

14.04.2019 17:42

Избегла правду захваљујући Русима у које се кунемо, а нанела је зла Србији више од ОВК и НАТО заједно! Ваљда ће јој Бог пресудити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави Срби

14.04.2019 21:24

Никада нећете више бити витешки народ јер сте за шаку долара продали достојанство и храброст Србских витезова.Срам вас било.

Name

Психолог

17.04.2019 09:23

Срби који покупе паре из своје земље и кпују разкосне резиденције у русији показују да је србовање на функцији и залудјивање народа уносан посао

Name

Да

14.04.2019 20:22

Покој јој дуси,а црна земља це одлуцити оце ли јој бити лака! Оног момента када је формирала ЈУЛ,а и прије то је званицни поцетак краја Милосевица,хер је инсталирала у његово окрузење криминалце и лопов,анти србе и другу олос,а он или није могао или није хтио да се отараси,и сви смо то дебело платили зивотима и крвљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наш

14.04.2019 22:15

Миро лака ти руска земља и Бог душу нека ти спаси!!! Нико на овом свијету није безгрешан, и нико на овом свијету нема право да суди. Чуде ме ружне ријечи за жену пок Милошевића коме би Република Српска требала подићи споменик већи него било коме, јер је он творац Републике Српске, а и због РС запао у немилост и дјелимично у затвор. Постао је жртва нас ради и сраман је ово однос према њему и његовима. Ко то себи даје за право да цијени о томе да ли Руси знају или не знају шта раде? Знају Руси наш менталитет и понекад свашта раде да спасу и нашу душу!!! Хвала великој Русији и искрено саучешће свима који жале за губитком због пресељења Мире у рајска насеља!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2019 07:35

Бозе Бозе. Има их који јос у то вјерују.

Name

Неђо.15.4.2019

15.04.2019 06:38

г Мира је једној особи помогла да добије ста.Поштовани читаоци,штаћемо са лоповима штосу покрали србију,например Ђилас,Тадић,Обрадови,Вук Јеремић,Шутановац,Чедомир Јовановић.Питај те Шутановца гдеје онолико железо од тенкова и наоружања штосу претопили Амери у железари Смедерево.И ти исти лопови данас праве проблем по Србији,опет би на власт да краду.Поштованој госпођи вечна слава и почивај у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

16.04.2019 06:17

А ко је сверцовао цигаре у Србију, односно цији су то били слепери којима је она одобравала улаз?

ОДГОВОРИТЕ