Предсједник се обратио из мора

Предсједник Сејшела Дени Фор упутио је апел за јачу заштиту океана од климатских промјена, у говору који је одржао испод мора, што се сматра првим говором уживо из подводног пловила.  Он је говорио током посјете научној експедицији, коју предводи Велика Британија, а која се бави истраживанем дубина Индијског океана, преноси АП.

Свијет 14.04.2019 | 15:52
Предсједник се обратио из мора
Океани иначе покривају двије трећине свјетске површине али су до сада недовољно истражени.

"Имамо боље мапе Марса него дна океана. Овај проблем је већи од свих нас и не можемо да чекамо наредну генерацију да га ријеши. немамо изговоре за то што ништа не предузимамо, а понестаје нам и вријеме", рекао је Фор у пловилу, на дубини од 120 метара испод воде, обучен у мајцу и шортс.

Улога океана у регулисању климе и претњи с којима се суочавају многи су потцјењени, рекао је Фор и додао да "они стварају половину кисеоника који удишемо", као и да су научне мисије кључне у проучавању здравља подводних екосистема.

"На овој дубини видим невјероватни свијет коме је потребна наша заштита, и посљедице наношења штете овог огромног екосистема који је постојао миленијумима. Годинама смо правили ове проблеме. Можемо да их ријешимо", рекао је Фор.

Мале острвске државе су најосјетљивије на подизање нивоа мора изазваног климатским промјенама, а ерозија тла, умирући корални гребени и повећана учесталост догађаја са екстремним временом пријете да угрозе њихову егзистенцију.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

14.04.2019 14:00

Миле, сад ти морас са мјесеца :) и остани, зивота ти

ОДГОВОРИТЕ