Predsjednik se obratio iz mora

Predsjednik Sejšela Deni For uputio je apel za jaču zaštitu okeana od klimatskih promjena, u govoru koji je održao ispod mora, što se smatra prvim govorom uživo iz podvodnog plovila.  On je govorio tokom posjete naučnoj ekspediciji, koju predvodi Velika Britanija, a koja se bavi istraživanem dubina Indijskog okeana, prenosi AP.

Svijet 14.04.2019 | 15:52
Predsjednik se obratio iz mora
Okeani inače pokrivaju dvije trećine svjetske površine ali su do sada nedovoljno istraženi.

"Imamo bolje mape Marsa nego dna okeana. Ovaj problem je veći od svih nas i ne možemo da čekamo narednu generaciju da ga riješi. nemamo izgovore za to što ništa ne preduzimamo, a ponestaje nam i vrijeme", rekao je For u plovilu, na dubini od 120 metara ispod vode, obučen u majcu i šorts.

Uloga okeana u regulisanju klime i pretnji s kojima se suočavaju mnogi su potcjenjeni, rekao je For i dodao da "oni stvaraju polovinu kiseonika koji udišemo", kao i da su naučne misije ključne u proučavanju zdravlja podvodnih ekosistema.

"Na ovoj dubini vidim nevjerovatni svijet kome je potrebna naša zaštita, i posljedice nanošenja štete ovog ogromnog ekosistema koji je postojao milenijumima. Godinama smo pravili ove probleme. Možemo da ih riješimo", rekao je For.

Male ostrvske države su najosjetljivije na podizanje nivoa mora izazvanog klimatskim promjenama, a erozija tla, umirući koralni grebeni i povećana učestalost događaja sa ekstremnim vremenom prijete da ugroze njihovu egzistenciju.

(Tanjug) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

4s

14.04.2019 14:00

Mile, sad ti moras sa mjeseca :) i ostani, zivota ti

ODGOVORITE