Јубиларна хиљадита трка Ф1 у знаку шампиона!

Цар Кине: Хамилтон победник 1000. трке Формуле 1! Светски шампион у Формули 1, Британац Луис Хамилтон, победник је трке за Велику награду Кине воженој на стази у Шангају. Била је то јубиларна, хиљадита трка.  

Остали спортови 14.04.2019 | 11:20
Јубиларна хиљадита трка Ф1 у знаку шампиона!
Луис Хамилтон победио у трци за ВН Кине. На стази у Шангају возила се јубиларна хиљадита трка Формуле 1.

Хамилтону је ово била 75. победа у каријери, друга узастопна, пошто је био најбољи и на претходној трци у Бехреину.

Био је то још један фантастичан викенд за тим Мерцедеса, који је поново показао да је дефинитивно најбољи тим. Хамилтон је надмоћно победио, а други је био Валтери Ботас, који је трку започео са пол позиције.

Треће место освојио је Себастијан Фетел, био му је то први подијум ове сезоне, док је четврти био Макс Верстапен, а пети Шарл Леклер.

Тако се и у Кини наставила доминација Мерцедеса који је показао да нема намеру да препусти водећу позицију.

"Можда ово није био најсјајнији викенд, али ово је фантастичан резултат за тим. Сви су радили напорно. Нисмо имали представу како ће ићи Ферарију. Имати прво и друго место на јубиларном хиљадитом Гранд прију је нешто посебно. Старт је направио разлику. Стратегија је била веома важна у све три трке, видите да је све тако близу. Заиста не знам како ће изгледати наредна трка", изјавио је Хамилтон непосредно по завршетку трке.

Хамилтон је већ на старту успео да са друге позиције заобиђе тимског колегу Валтерија Ботаса, над којим је стекао предност од пет секунди пре истека 22.круга.

Одлука Мерцедеса да Ботасд "брани" Хамилтона од напада Фетела, условила је да та предност током трке падне на око две секунде, али у финишу, Хамилтон је поново додао гас и остварио велику предност.

Наредна трка шампионата Формуле 1 на програму је 28. априла на стази у Бакуу у Азербејџану.

У генералном поретку, Хамилтон води са 68 поена, други је Ботас са 62, трећи Верстапен са 39, а четврти Фетел са 37 поена.

Возач Мерцедеса Британац Луис Хамилтон победио је данас на Великој награди Кине у Шангају, трећој трци у сезоне, а јубиларној хиљадитој у историји Формуле 1.

Петоструки шампион доминантно је дошао до друге узастопне победе у шампионату, укупно 75. у каријери, испред клупског колеге Валтерија Ботаса и Себастијана Фетела из Ферарија.

Четврто место освојио је Макс Верстапен из Ред Була, пети је завршио други возач Ферарија Ссарл Леклер, а бодове су још освојили Пјер Гасли (Ред Бул), Данијел Рикардо (Рено), Серхио Перез (Рејсинг Поинт), Кими Раиконен (Алфа Ромео) и Александер Албон (Торо Росо).

Хамилтон води у генералном пласману са 68 бодова, шест више од Ботаса, а трећи је Ферстапен са 39.

У поретку конструктора Мерцедес је убедљиво први са 130 бодова, испред Ферарија са 73.

"Ово је фантастичан резултат за екипу. Нисмо знали где смо у односу на Ферари. Валтери је био брз током целог викенда и обавио је сјајан посао, па смо освојили прва два места у хиљадитој трци", рекао је после трке Хамилтон.

Актуелни шампион је остварио другу узастопну победу, а 75. у каријери.

"У прве три трке стратегије су биле важне и морамо да задржимо корак. Толико смо сви близу и не знам шта ће бити у наредној трци", додао је петоструки светски шампион.

Ботас је кроз циљ прошао са 6,552 секунде заостатка.

"Изгубио сам на старту. Нисам могао да пратим због прљавштине у ваздуху и криво ми је. Такође, окренуо ми се и волан на линији, па сам изгубио. То су детаљи, али сезона је тек почела. Поносам сам на екипу, били смо заиста добри у свим тркама ове сезоне", навео је Ботас.

Он је сада пао на друго место у генералном пласману, са шест бодова заостатка за Хамилтоном.

"Није леп осећај, али вратићу се", додао је фински возач.

Наредна трка вози се у Азербејџану 28. априла.

Велика награда Кине

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) 1:32.06,350
2. Валтери Ботас (Мерцедес) + 6.552
3. Себастијан Фетел (Ферари) + 13.744
4. Макс Верстапен (Ред Бул) +27.627
5. Шарл Леклер (Ферари) +31.276
6. Пјер Гасли (Ред Бул) +89.307
7. Данијел Рикардо (Рено) круг
8. Рикардо Перез (Рејсинг Поинт) круг
9. Кими Раиконен (Алфа Ромео) круг
10. Александер Албон (Торо Росо) круг

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар