БиХ кажњена са 6,3 милиона КМ

Босна и Херцеговина је у прошлој години платила 6,3 милиона марака пенала јер није повукла кредите које су јој међународне финансијске институције одобриле.

Босна и Херцеговина 13.04.2019 | 22:00
БиХ кажњена са 6,3 милиона КМ
Босна и Херцеговина је у прошлој години платила 6,3 милиона марака пенала јер није повукла кредите које су јој међународне финансијске институције одобриле.

БиХ је на крају 2018. године имала на располагању 2,7 милијарди марака које не користи због чега је платила милионске пенале. БиХ је по истом основу и у протеклим годинама плаћала милионске износе.

Из Информације о стању јавне задужености БиХ на крају 2018. године видљиво је да највећи износ неангажованих кредита БиХ има код Међународног монетарног фонда (ММФ) и то 750,9 милиона КМ којем је платила 670.904 КМ камата.

Највећи износ камата БиХ је платила Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) и то 3,49 милиона, иако су неповучени кредити од ове институције доста мањи у односу на  ММФ и износе 269,9 милиона КМ.

Значајни износи плаћени су и Свјетској банци и то 1,2 милиона и Њемачкој развојној банци (КфW) 945.825 КМ.

БиХ, између осталог, није повукла кредите за пројекат Коридор 5ц, за хидроелектране, за вјетроелектране, пројекте подршке запошљавању, за „Жељезнице РС“, модернизацију путева у ФБиХ и друго.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је ово још један примјер немарног односа власти према јавном новцу, а да је један од разлога за то чињеница да нико не одговара за милионске износе који се сваке године губе.

„Наша администрација и изабрани функционери живе живот који није значајно везан са реалним животом и обавезама. Они су договарали кредите за пројекте који нису имали валидну грађевинску, пројектну и имовинско – правну документацију. С друге стране, кредитори су олако одобравали кредите рачунајући да ће наше стручне службе припремити валидну документацију што се није десило.

На тај начин смо ушли у зачарани круг јер су они који су тражили кредите незаинтересовани за настале проблеме, постојећа администрација врло често и не зна шта треба да ради са тим пројектима, а на крају крајева нико не одговара за милионски трошак који сваке године имамо“, казао је Павловић.

Иначе, јавни дуг БиХ на крају прошле године износио је 11,1 милијарди КМ и повећан је у односу на прошлу годину за 111 милиона у односу на годину раније.

У јавном дугу, Федерација БиХ учествује са 52,16 одсто, Република Српска са 46,71 одсто, институције БиХ са 0,66 одсто, а Дистрикт Брчко са 0,47 одсто.

„Учешће јавног дуга БиХ у бруто друштвеном производу (БДП) у 2018. години износи 32,9 одсто“, наведено је у информацији.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АР

13.04.2019 20:04

Само те паре дати баји И његовој екипи они це то узети без проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје Смо Догурали,

13.04.2019 22:25

Сава свет вас гони и даје ;,да неке свари почнете радити да народ запослите да народом гукните остане на домачем огњишчу, Ви не и не криж ппрозир новце бацате "који цемо опет бедники Морати врацати .могу једно реци тузан и жалостна сам. .

Name

Ацо

13.04.2019 22:43

Има мало висе Баја у овој Дрзави...није само један...

Name

роле

13.04.2019 23:05

која бих? зар постоји та наказа од тзв дрзаве???

Name

Римц

13.04.2019 22:48

Само ви тако тросите моје паре које плацам преко пореза. И нека, кад сам будала па плацам дрзави.. Само да ми је срести економског струцњака који располазе са мојим новцем, да га јавно изазовем на тв-дуел... Није им те паре тата оставио, вец привредници и градјани. Засто се ми не питамо ниста који пунимо дрзавну касу??? И ко то мозе да ти наплати пенал за новац који нисмо повукли? То је неко прање и извлацење пара преко банака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.04.2019 04:06

Манемојте нам реци!? Стварно!? Наравно да це платити, све сто су говорили Зељка Цвијановиц и Милорад Додик сад је досло на наплату зато сто је Савез за промјене 2 године у Сарајеву, од 2016.-2018.године блокирао долазак финансијских средстава у Републику Српску. Наравно да то има своју цијену. Али има бога који их је због тога послао на сметлисте историје. Највеца има је казна сто су отјерани са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.04.2019 06:08

Напокон је изасла истина на видјело. Када је то говорила Зељка Цвијановиц да је Републици Српској заустављено 747 милиона марака инвестиција онда су они који слијепо бране политику СДС-а и ПДП-а говорили како је то лаз. Сад се испоставило да је истина. На крају истина изадје на видјело. Хвала богу таква политика је казњена на изборима и послана на сметлисте историје. Зато им је највеца казна сто су изгубили и сто никада висе неце бити у прилици да одлуцују о судбини градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

14.04.2019 10:19

Није БХ ни политицари платили то је народ платио. Ма тако Вам и треба није ни народ бољи од политицара. Нек Вас бог цува а и он је диго руке од Балкана

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

14.04.2019 13:10

Видјели сте колко је милијарди на балкану отисло у приватне дзепове нек је отисло пола или цетвртину је превисе мој глупи народе гласајте за хускаце да они у име васе краду зар не видите да све раде у своје интересе удрузите се да небудете само овце за сисање нејма доброг без строгог закона закон има само ко украде кокос

ОДГОВОРИТЕ