BiH kažnjena sa 6,3 miliona KM

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini platila 6,3 miliona maraka penala jer nije povukla kredite koje su joj međunarodne finansijske institucije odobrile.

Bosna i Hercegovina 13.04.2019 | 22:00
BiH kažnjena sa 6,3 miliona KM
Bosna i Hercegovina je u prošloj godini platila 6,3 miliona maraka penala jer nije povukla kredite koje su joj međunarodne finansijske institucije odobrile.

BiH je na kraju 2018. godine imala na raspolaganju 2,7 milijardi maraka koje ne koristi zbog čega je platila milionske penale. BiH je po istom osnovu i u proteklim godinama plaćala milionske iznose.

Iz Informacije o stanju javne zaduženosti BiH na kraju 2018. godine vidljivo je da najveći iznos neangažovanih kredita BiH ima kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i to 750,9 miliona KM kojem je platila 670.904 KM kamata.

Najveći iznos kamata BiH je platila Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i to 3,49 miliona, iako su nepovučeni krediti od ove institucije dosta manji u odnosu na  MMF i iznose 269,9 miliona KM.

Značajni iznosi plaćeni su i Svjetskoj banci i to 1,2 miliona i Njemačkoj razvojnoj banci (KfW) 945.825 KM.

BiH, između ostalog, nije povukla kredite za projekat Koridor 5c, za hidroelektrane, za vjetroelektrane, projekte podrške zapošljavanju, za „Željeznice RS“, modernizaciju puteva u FBiH i drugo.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je ovo još jedan primjer nemarnog odnosa vlasti prema javnom novcu, a da je jedan od razloga za to činjenica da niko ne odgovara za milionske iznose koji se svake godine gube.

„Naša administracija i izabrani funkcioneri žive život koji nije značajno vezan sa realnim životom i obavezama. Oni su dogovarali kredite za projekte koji nisu imali validnu građevinsku, projektnu i imovinsko – pravnu dokumentaciju. S druge strane, kreditori su olako odobravali kredite računajući da će naše stručne službe pripremiti validnu dokumentaciju što se nije desilo.

Na taj način smo ušli u začarani krug jer su oni koji su tražili kredite nezainteresovani za nastale probleme, postojeća administracija vrlo često i ne zna šta treba da radi sa tim projektima, a na kraju krajeva niko ne odgovara za milionski trošak koji svake godine imamo“, kazao je Pavlović.

Inače, javni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je 11,1 milijardi KM i povećan je u odnosu na prošlu godinu za 111 miliona u odnosu na godinu ranije.

U javnom dugu, Federacija BiH učestvuje sa 52,16 odsto, Republika Srpska sa 46,71 odsto, institucije BiH sa 0,66 odsto, a Distrikt Brčko sa 0,47 odsto.

„Učešće javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu (BDP) u 2018. godini iznosi 32,9 odsto“, navedeno je u informaciji.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

AR

13.04.2019 22:04

Samo te pare dati baji I njegovoj ekipi oni ce to uzeti bez problema

ODGOVORITE
Name

Gdje Smo Dogurali,

14.04.2019 00:25

Sava svet vas goni i daje ;,da neke svari počnete raditi da narod zaposlite da narodom guknite ostane na domačem ognjišču, Vi ne i ne križ pprozir novce bacate "koji cemo opet bedniki Morati vracati .mogu jedno reci tuzan i žalostna sam. .

Name

Aco

14.04.2019 00:43

Ima malo vise Baja u ovoj Drzavi...nije samo jedan...

Name

role

14.04.2019 01:05

koja bih? zar postoji ta nakaza od tzv drzave???

Name

Rimc

14.04.2019 00:48

Samo vi tako trosite moje pare koje placam preko poreza. I neka, kad sam budala pa placam drzavi.. Samo da mi je sresti ekonomskog strucnjaka koji raspolaze sa mojim novcem, da ga javno izazovem na tv-duel... Nije im te pare tata ostavio, vec privrednici i gradjani. Zasto se mi ne pitamo nista koji punimo drzavnu kasu??? I ko to moze da ti naplati penal za novac koji nismo povukli? To je neko pranje i izvlacenje para preko banaka...

ODGOVORITE
Name

Milan

14.04.2019 06:06

Manemojte nam reci!? Stvarno!? Naravno da ce platiti, sve sto su govorili Zeljka Cvijanovic i Milorad Dodik sad je doslo na naplatu zato sto je Savez za promjene 2 godine u Sarajevu, od 2016.-2018.godine blokirao dolazak finansijskih sredstava u Republiku Srpsku. Naravno da to ima svoju cijenu. Ali ima boga koji ih je zbog toga poslao na smetliste istorije. Najveca ima je kazna sto su otjerani sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Milan

14.04.2019 08:08

Napokon je izasla istina na vidjelo. Kada je to govorila Zeljka Cvijanovic da je Republici Srpskoj zaustavljeno 747 miliona maraka investicija onda su oni koji slijepo brane politiku SDS-a i PDP-a govorili kako je to laz. Sad se ispostavilo da je istina. Na kraju istina izadje na vidjelo. Hvala bogu takva politika je kaznjena na izborima i poslana na smetliste istorije. Zato im je najveca kazna sto su izgubili i sto nikada vise nece biti u prilici da odlucuju o sudbini gradjana.

ODGOVORITE
Name

Baja

14.04.2019 12:19

Nije BH ni politicari platili to je narod platio. Ma tako Vam i treba nije ni narod bolji od politicara. Nek Vas bog cuva a i on je digo ruke od Balkana

ODGOVORITE
Name

istina

14.04.2019 15:10

Vidjeli ste kolko je milijardi na balkanu otislo u privatne dzepove nek je otislo pola ili cetvrtinu je previse moj glupi narode glasajte za huskace da oni u ime vase kradu zar ne vidite da sve rade u svoje interese udruzite se da nebudete samo ovce za sisanje nejma dobrog bez strogog zakona zakon ima samo ko ukrade kokos

ODGOVORITE