Сабрана дјела Рајка Дукића

Сабрана дјела Рајка Дукића: Нека луфтери, варвари и никоговићи посјете психијатра!

Република Српска 13.04.2019 | 16:42
Сабрана дјела Рајка Дукића
Радницама и свеколиким пратиоцима објашњавао шта је епидурална анестезија, објављивао дијелове интервјуа у којима је бриљирао одговарајући на питања ондашњег народа, обавјештавао о поднесеним кривичним пријавама, честитао именовања властодршцима…

“Лудизам је покрет настао у Великој Британији током 19. вијека, када су запослени и грађани масовно уништавали машине и рушили фабричке зграде, бојећи се губитка посла. У општини Милићи ситуација је слична, али разлог није исти. Стога је очито у питању чињеница да одређеним патолошким типовима смета све што је у Милићима добро, вриједно, напредно, лијепо...”

Просвијетлио је бројне пратиоце у октобру 2016. године Рајко Дукић, предсједник компаније “Боксит” из Милића и творац најпраћенијих кратких литерарних бравура хуманитарног и едукативног карактера у Републици Српској.

Кратку дефиницију лудизма поткријепио је информацијом о недјелима које су властитим рукама направили у најмању руку непослушни Милићани. Дукић их је тада назвао и варварима! Добили су и добронамјеран савјет да посјете психијатра.

“Током прошле ноћи на Тргу рудара, код фонтане, лице које је идентификовано намјерно је поломило свјетиљку, док је на мосту, на Зеленом јадру, који је изграђен личним средствима господина Рајка Дукића, поломљена табла. Онима, којима смета Торањ, Музеј рударства, Парк великана, Трг са фонтаном, базени и све оно чиме се Милићи поносе, препоручује се да затраже помоћ психијатра, а грађанима да цијене и чувају добра, која служе за употребу њима и њиховим породицима, и да осуде овакав варваризам”.

Војнички ред у Дукићевој интерпретацији

Објавио је од тада много едукативног, али и слављенички обојеног садржаја. Радницама и свеколиким пратиоцима објашњавао је шта је епидурална анестезија, објављивао дијелове интервјуа у којима је бриљирао одговарајући на питања ондашњег народа, обавјештавао о поднесеним кривичним пријавама, честитао именовања властодршцима… А онда…

Војнички ред у Дукићевој интерпретацији мора да се зна па је двије и по године касније, најновијег 4. априла,  запосленима строго поручио:

“Без обзира што је право сваког запосленог у компанији ‘Боксит’ да, по својој вољи, може кад жели да раскине радни однос, право је и компаније ‘Боксит’ да, члановима најуже породице оних који су напустили или желе да напусте компанију ‘Боксит’, раскине радни однос.”

И ту нема поговора.

Све ово Дукић пише након што су крајем марта у јами “Браћан” погинули рудари Славиша Жугић и Бранислав Остојић, а неколицина рудара, према наводима медија, одбила да се врати под земљу.

Журнал подсјећа на још неке испаде најпознатијег подрињског инфлуенсера.

Дукић у четири тома

Половином 2015. године краљ боксита наложио је запосленима да прочитају његова дјела "Три успјешне приче”, “Велики брат”,  “Милићи у пет прича” и “Постдејтонска власт и безвлашће или хроника једног времена”, пренио је портал Бука.

“Написао сам као потребу и обавезу, а са превасходном намјером, да бивши, садашњи и будући запослени у компанији ‘Боксит’, чланови њихових породица и грађани Милића читајући их упознају се или освјеже памћење на блиска и далека времена иза нас везана за компанију ‘Боксит’, како у погледу њеног стварања, развоја и опстанка, тако и по питању мјеста и улоге у изградњи и развоју Милића и регије”, навео је у образложењу.

Постоји, казао је, потреба и обавеза да сваки запослени прочита задана штива “како би могао да цијени, како знање, умјешност, способност и храброст, тако и огромне напоре и жртве које су имали и подносили, прије свега, руководни кадрови па и запослени, у настојању, с једне стране да се одбране и заштите од незаконитих, штетних и погубних утицаја предратног комунистичког једноумља, ратног и поратног страдања и хаоса, власти и безвлашћа, разних бјелосвјетских и домаћих луфтера и олоша, а с друге стране да се, кроз даљу изградњу и свеукупан развој компаније, осмишља, креира и улаже, на најцјелисходнији и користан начин, у материјална и друга добра на простору локалне заједнице, регије, па и шире”.

Након љетног распуста у компанији организоваће, најавио је тада, тестирање како би сазнао “да ли су схватили инструкцију и прихватили је као потребу”. Било је ту много посла, пред радницима су биле хиљаде страница Дукићевог збора.

Пушите ли? Отказ!

Уз све ово запослени у “Бокситу” морали су да се изјасне о пушењу. Израчунао је колико им времена то одузима на послу, али и колику штету наносе компанији.

“На основу пријава запослених, највећи број цигарета, које се конзумирају током радног времена, је од 1-12, односно просјечно 6 цигарета. Не мали број лица написао је да пуши једну или двије цигарете током радног времена, што очигледно није тачно, па ће се и таквима, односно свима узети просјек од 6 цигарета. Примјењено по броју пушача од 250, произлази да сваки дан 12,5 ради мање, односно не долази на посао.”

Израчунато са просјечном бруто платом, на мјесечном нивоу, од 1.500 КМ, произлази да се плаћа изгубљено вријеме односно трпи штета у износу од 18.750 КМ на мјесечном или на годишњем нивоу цца 225.000 КМ. То су директне штетне последице, а индиректне, по основу здравља и радног процеса, закључио је, много су веће. Елиминисао је “неправилности”.

“За све који су се пријавили као пушачи, примјеном просјека од 6 цигарета, изгубљеног времена од 24 минута, умањиваће се радни фонд за 8,8 сати а тиме и зарада од 5% (8,8 :176 = 5%)”.

Будући радници морали су да наводе да ли су пушачи, што им је био један од критеријума за запослење.

Напад луфтера, пробисвијета, нерадника, никоговића

Рајку Дукићу посебно сметају новинари па организује скупове подршке самом себи. Тако је на једном с почетка 2016. у спорсткој дворани у Милићима завапио да га нападају луфтери и пробисвијети.

“Покушајте бар на моменат да замислите како би данас било када би, на виртуелан начин, уклонили све оно што је дјело наших руку и памети, а да би освјежили памћење, цитираћу вам из моје књиге ‘Три успјешне приче’ неколико битних података. Ако је то тако, као што већ рекох, а само слијепи, безосјећајни и неодговорни то не виде, поставља се питање због чега и коме смета то што смо успјешни, радни, моћни, друштвено одговорни. Па смета којекаквим луфтерима, пробисвијетима, нерадницима, патолошким случајевима, никоговићима, комплексашима, рекеташима, итд. Организовани Удружени рушилачки подухват, већ петнаест година, прилагођавајући стратегију дјеловања времену, не бира средства, да на монструозан, минхаузенски, гебелсов начин, лажима, интригама, подметањима, измишљеним и осмишљеним аферама обесмисли све што је вриједно, паметно, добро, напредно, узорно, друштвено корисно, не презајући да на најбруталнији начин угрожавају породичне вриједности, па и животе појединих лица. Свакако да сам им ја посебно у фокусу.”

Пишући извјештај о непоштовању људских права и права у области рада омбудсмани Јасминка Џумхур, Љубинка Митровића и Нивес Јукић стале су равно на пут Дукићевом гњеву. Услиједила је кривична пријава!

Сви на полиграф!

Полиција нема шта да ради у кругу “Боксита”. Тај посао одрадиће Дукић. У јулу 2017. На полиграфско тестирање, како је писала Бука, послао је више од стотину радника „Боксита“, „Милекса“ и фирми које су подизвођачи радова у руднику.

“На основу дојава које сам имао, писмених и усмених, да се већ дуже времена врши крађа горива из машина и возила у сектору ‘Рударство’, односно на руднику и исто препродаје, организовао сам полиграфско испитивање за скоро све који раде у сектору ‘рударство’, било да су запослени у компанији ‘Боксит’ или код подизвођача.”

Након тога је тврдио да су испитивања  у свим случајевима  потврдила оно што је „већ имао као сазнање и у писаној форми, када су у питању лица која су крала и продавала гориво“, али и да је испитивање било на добровољној основи. Трошкове је требало да сносе радници.

ПИСМА РАЈКА ДУКИЋА

Локални ђилкоши

Како се избори, за локалне органе власти примичу, на сцени су и неке појаве које до сада нису биле присутне. Наиме, док се раније атаковало на "Боксит" , тако што је нападана и девастирана имовина, нападани запослени, или путем медија кључни бокситови кадрови блаћени и денуцирани, сада, да ли због немаштине, што примају малу зараду, или због обијести, долази се у бокситов Мотел да би се јело и пило, а да се не плати. Тако су у недељу, 25.09.2016. године, Илић Ранко и Голић Предраг, запослени у предузећу "Савоx", након што су послужени храном и пићем у вечерњим часовима, устали и рекли да немају пара, не примају плате уредно, или су им мале, и да немају одакле да плате рачун. Лицу које их је послуживало рекли су да ће доћи, током данашњег дана, да једу и пију а да неће имати одакле да плате.

Њима као и другим, који мисле да могу, као на вашару, да се тако понашају када је Компанија "Боксит" у питању, поручујем следеће: ако је у питању обијест онда ће добити оно што траже, јер у Компанији постоји начин да се заштитимо од локалних ђилкоша, а ако је у питању немаштина, што је више вјеровати када је у питању наведени случај, поручујем и њима и другим из "Савоx"-а, ако за свој рад не могу добити толико да се прехране, нека се у току дана обрате Компанији "Боксит" за помоћ, добиће бонове које могу да користе у објектима Боксита.

Предсједник Компаније

мр Рајко Дукић

Тајкуни и шогуни

Обзиром да ме једна локална ТВ, чији је програм углавном вашерског каректера и која народу продаје бофл робу, већ дуже вријеме назива тајкуном у пежоративном смислу, имам потребу и намјеру да израз тајкун, који се на нашим просторима користи углавном за лопове и криминалце, расвјетлим и објасним његово значење у нормалном и пословном свијету, како је иначе објашњен у енциклопедији и на пословним порталима.

Тајкун је неформални израз којим се означава човјек који заузима истакнуто мјесто у свијету индустрије, захваљујући чему је стекао велико богатство. То је веома богат и моћан пословни човјек или индустријалац. Поред назива тајкун, за пословне магнате се још користи израз могул.

У прошлости је ова ријеч коришћена као назив за јапанског шогуна- владара.

Ријеч тајкун је изведена од јапанске ријечи таикун (大君). Тачније, ова јапанска ријеч је кинеског поријекла, а буквално значи "велики господар/принц" или "врховни командант". Ова ријеч коришћена је као титула којом су се означавали високи командири страних војних сила, аналогно јапанском шогуну. Модификована верзија ове ријечи се јавља у енглеском језику као тyцоон, а односи се на богатог менаџера. Ријеч је ушла у енглески језик у 19. вијеку.

Америчког предсједника Абрахама Линколна су његови сарадници у шали ословљавали са "тајкун", одакле се овај израз проширио у пословном свјету, гдје се користи и данас. Сматра се да у данашње вријеме глобалне економије поједини пословни лидери имају више моћи него вође држава. Зато је етимолошки прикладно да се такви лидери називају тајкунима, а као примјер навешћу неколико познатих свјетских тајкуна:

Силвио Берлускони- Италија, медији, спорт, политика, банкарство, грађевина

Мајкл Блумберг- Америка, медији, политика

Ворен Бафет- Америка, највећи свјетски инвеститор, банкарство, осигурање

Бил Гејтс- Америка, предузетник, оснивач и предсједник Мајкрософта, највећи донатор

Џон Пол Гети- Америка, нафта

Конрад Хилтон- Америка, хотели, највећи и најпознатији ланац хотела

Руперт Мардок- Америка, медији власник Њуз корпорације (највећи свјетски медијски конгломерат)

Џон Д. Рокфелер- Америка, нафта, банкарство

Џорџ Сорош- Америка, финансије, банкарство

Доналд Трамп- Америка, некретнине, медији

Тед Тарнер- Америка, медији

Начин на који поменута ТВ покушава да представи мене, који радим већ 50 година и чији су резултати видљиви и друштвено корисни, зашто сам и добио велика друштвена и друга признања као што су Орден рада, Орден Светог Саве, Орден краља Милутина, Орден Његоша, Орден Немањића..., не осуђиван, с разлогом и реално може да прикачи свом власнику назив тајкун у пежоративном смислу, јер је његова медијска кућа настала и функционише на бескористан и штетан начин за све, сем за његов властити џеп.

Предсједник Компаније

мр Рајко Дукић

(зурнал.инфо)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Неписмен а фаца

13.04.2019 15:03

Ваљда се писе НЕОСУДЈИВАН, е мој Рајко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајков торањ

13.04.2019 15:14

Доказ какве психопате имамо годинама, који немилосрдно владају обицним људским зивотима. Али сами смо себи криви сто немамо храбрсоти узети мотке у руке и протјерати багру са њиховим потомцима једном за сва времена из ове Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Мој Народе!

13.04.2019 22:16

погледате, филм ;ко може" На доковима њујорка, какава је то борба за преживљање 'таве ствари сада доживљавате (катастрофа).

Name

брцак

14.04.2019 08:04

Па немозес ти протјерати цовјека са његове имовине.Ако ти се не свидају услови за рад изволи немој ни тразити посао од њега.Замисли да неко протјера тебе из куце ко има мању или нема никакву.То мозете протјеривати из дрзавних предузеца ако нисте задовољни а он у својој фирми мозе да прима и отпуста кога хоце и кад хоце ако процијени да му не доноси профит.

Name

Ре

14.04.2019 09:37

Како не можете да схватите да је боксит природно богаство РС,да фирма има концесију која се можеодузет у слицају испуњења услова,да то није приватна фирма Рајка Дукић већ акционарско друштво,гдје акције чине,акције грађана,радника,фондов итд.Да управлачки пакет чине те акције и њихови заступници.У овом случај извршен је фалсификат овлаштења и Драган Симић заступа неовлаштено 15 посто радничких акција(кривично дјело),Младен Милич директор ПИО заступа акције ПИО,а за узврат добија 2500 км мјесечно и чл је УОсукоб интереса) итд.Конкретно Рајко нема ни један посто акција,већ манипулише а нико неће да то процесура јер је корумпирано и куплено.Према томе није он створио руду,већ манипулише и проглашава се као власник боксита,значи лаже и злоупотребљава као све остало у животу од мјест и времена рођена,лажног имена и докумената итд.

Name

Ре Сто

13.04.2019 15:34

Скидам му капу ни ријеци о Србовању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2019 16:53

Он са српством нема ниста!

Name

Милићани

13.04.2019 17:37

Па Рајко и није србин . Можда си га замјенио са неким србином ?

Name

Брат Родјени

13.04.2019 15:41

Да не зивим у Милицима мислио бих да је ово виц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маракуја 2

13.04.2019 17:49

Да нема Рајка Дукића, таквог какав је, не би данас у Милићима било ни хиљаду становника а Боксит к'о Боксит не би ни постојао.

Name

Ре

13.04.2019 18:29

Подтојао боксит и нема висе,и то последње приводи крају а претходно зсто се год ватио унистио,сто су птетходници стварали!А институције морају психопату склонити!

Name

Ре Маракуја

13.04.2019 21:01

па знаци нису постојали Милици прије Рајка? Ја мислим да ви заслузујете Рајка и зелим вам да влада јос бар 20 година. За вас боље није.

Name

Није тако

13.04.2019 16:59

Доказ да је народ Милића још луђи од Рајка ! Кукала вам мајка уз Рајка ! Није ни чудо што Милиће многи у Републици Српској називају ,,острво мајмуна,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

13.04.2019 17:43

Онда би ти требао тамо отићи!

Name

цосмос

13.04.2019 17:41

Најглупљи народ у Бих зииви у Милицима,Класицан примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горки

13.04.2019 18:31

Глупи Цосмосу, Милици су понос и љепота Републике Српске, мозда су глупљи од тебе, они који су објавили твој коментар.

Name

Мафијаска посла

13.04.2019 18:40

Само се криминалом мозе доци до огромног богацења за веома кратко вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.04.2019 05:55

Проблем у нашој РС што је већински народ на селу живи или живи од села а хоће да ради у привреди и онда су задовољни са платом од 500 км а ови наши привредници то користе и знају да се неће нико бунити , јер овај на селу каже , док мени почне нестајати овај пролетер у граду ће цркнути.

Name

Зворнички берберин

14.04.2019 06:29

Тај Дукић, како се из свега реченог и нереченог може закључити, измислио је боксит и посијао испод милићких ледина и бетина, шумаи ливада. И показивао ту копајте, ту има да га нађете. И би тако. И сад му се то не признаје. Незахвалан неки народ, пардон, дио тог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брцак

14.04.2019 07:59

цовјек 115%у праву,Његова приватна компанија и мозе да запосли кога он хоце а мозе и да отпусти све раднике и затвори кад год хоце.Па тако је свугде на западу код приватника.Немозе му нико дириговати ста це да ради са својом приватном имовином.Коме се не свида то је његов проблем.Он ЈЕ ДУЗАН ДА ПЛАТИ РАДНИКА А КОГА И КОЛКО ЦЕ ЗАПОСЛИТИ ИЛИ ОТПУСТИТИ ЈЕДИНО ОН МОЗЕ ДА ОДЛУЦУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2019 10:33

Појма немаш,није он посијао руду,а ти развијај теорије нима ђутурумима по милићима.

Name

Није тако

14.04.2019 16:36

Појма ти немаш, треба да поставиш питање како је тај Рајко Дукић приватизовао боксит фирму ???

Name

Ре

15.04.2019 09:41

Криминалним активностима скупио 51посто управљачког пакета захваљујући фалсификату заступања радничких акциј(Фалсификованим одобрењем преко 15 процената зступа Драган Симић),те онај Милић из фонда ПИО за 2500 КМ мјесечно и члана УО даје глас итд.Битно је напоменути да Рајко има испод један проценат акција и криминалом стечени пакет омогућује му да се самопроглас предсједником УО боксита,те доноси одлуке и о преписивању имовине на милекс а прекомЛазе магарца и скупштине доноси одлуке о непокретностима а све то књижи у геодетској шеф Плазачић који поред те злоупотребе годинама намјешта изборне крађе ка предсједник комисије.Ту је и Вишковић алфа и омега а те противзаконите одлуке пише Роса Деурић итд.све се зна само нема институција.

Name

Радован

14.04.2019 09:41

Ово је само дио недјела као производ болесног ума и психопате а који се косе са Европском конвенцијом о људским правима и позитивним законодавством БиХ и РС,све је на тацни,али корумпирани службеници и институције нити да мрдну прстом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пантери БН

15.04.2019 12:27

Дукићу Рајко што нам уби нашег ратног команданта Семберије и послератног посланика у скупштини Р. Српке Љубишу Савића Маузера ? Само си ти то могао урадити после рата и нико други. Ти си тада био једини најутицајнији привредник на овом крају Подриња и Семберије . а покојни командант Маузер је највише јавно причо о теби Дукићу , да си лопов , да си опљачкао овај наш крај преко бокситових машина, и да си издајник српског народа у Р. Српској . Све се зна Дукићу, ништа се не може сакрити. Исто тако на сличан метод си покушао убити још неке племените србе, па ти није успјело. Ако те не стигне људска рука, стићиће те Божја казна Дукићу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста у пензији

15.04.2019 16:45

Криминалним активностима фалсификатор лопов Рајко Дукић је скупио 51% управљачког пакета захваљујући фалсификату заступања радничких акција фалсификованим и одобрењем преко 15% које заступа лопов Драган Симић , те лопов Милић из фонда ПИО за неких 2,500 КМ мјесечно и члана УО даје глас ! Оно што је битно напоменути јесте да Рајко има испод један проценат -1% акција, и отрцаним привредним криминалом, стечени пакет омогућује му да се самопрогласи на папиру већинским власником тј. предсједником УО боксита, те доноси криминалне одлуке о преписивању Бокситове покретне и непокретне имовине на измишљену приватну фирму Милекс , чији су власници Рајкова супруга и син Александар, а преко Лазе магарца и скупштине општине Милићи, доноси одлуке преко купљених одборника о непокретностима, а све то књижи шеф у геодетској лопов Плазачић, који поред те службене злоупотребе, већ годинама намјешта и изборне крађе као предсједник комисије. Ту је играч и полуписмени магистар диспечер Вишковић , који је добио инструкције од Рајка, а те исте противзаконите одлуке пише искусна дроља Роса Деурић . Све се зна, није никаква тајна и лако је коло одмотати, само да има правних институција у РС и БиХ , које би могле нормално да раде свој посао , које би врло једноставно разоткриле ову криминалну приватизацију компаније боксит и нашег народног минералног ресурса , чију је концесију узурпирао Дукић, некада најквалитетније руде тог модела у Европи.

ОДГОВОРИТЕ