Sabrana djela Rajka Dukića

Sabrana djela Rajka Dukića: Neka lufteri, varvari i nikogovići posjete psihijatra!

Republika Srpska 13.04.2019 | 16:42
Sabrana djela Rajka Dukića
Radnicama i svekolikim pratiocima objašnjavao šta je epiduralna anestezija, objavljivao dijelove intervjua u kojima je briljirao odgovarajući na pitanja ondašnjeg naroda, obavještavao o podnesenim krivičnim prijavama, čestitao imenovanja vlastodršcima…

“Ludizam je pokret nastao u Velikoj Britaniji tokom 19. vijeka, kada su zaposleni i građani masovno uništavali mašine i rušili fabričke zgrade, bojeći se gubitka posla. U opštini Milići situacija je slična, ali razlog nije isti. Stoga je očito u pitanju činjenica da određenim patološkim tipovima smeta sve što je u Milićima dobro, vrijedno, napredno, lijepo...”

Prosvijetlio je brojne pratioce u oktobru 2016. godine Rajko Dukić, predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića i tvorac najpraćenijih kratkih literarnih bravura humanitarnog i edukativnog karaktera u Republici Srpskoj.

Kratku definiciju ludizma potkrijepio je informacijom o nedjelima koje su vlastitim rukama napravili u najmanju ruku neposlušni Milićani. Dukić ih je tada nazvao i varvarima! Dobili su i dobronamjeran savjet da posjete psihijatra.

“Tokom prošle noći na Trgu rudara, kod fontane, lice koje je identifikovano namjerno je polomilo svjetiljku, dok je na mostu, na Zelenom jadru, koji je izgrađen ličnim sredstvima gospodina Rajka Dukića, polomljena tabla. Onima, kojima smeta Toranj, Muzej rudarstva, Park velikana, Trg sa fontanom, bazeni i sve ono čime se Milići ponose, preporučuje se da zatraže pomoć psihijatra, a građanima da cijene i čuvaju dobra, koja služe za upotrebu njima i njihovim porodicima, i da osude ovakav varvarizam”.

Vojnički red u Dukićevoj interpretaciji

Objavio je od tada mnogo edukativnog, ali i slavljenički obojenog sadržaja. Radnicama i svekolikim pratiocima objašnjavao je šta je epiduralna anestezija, objavljivao dijelove intervjua u kojima je briljirao odgovarajući na pitanja ondašnjeg naroda, obavještavao o podnesenim krivičnim prijavama, čestitao imenovanja vlastodršcima… A onda…

Vojnički red u Dukićevoj interpretaciji mora da se zna pa je dvije i po godine kasnije, najnovijeg 4. aprila,  zaposlenima strogo poručio:

“Bez obzira što je pravo svakog zaposlenog u kompaniji ‘Boksit’ da, po svojoj volji, može kad želi da raskine radni odnos, pravo je i kompanije ‘Boksit’ da, članovima najuže porodice onih koji su napustili ili žele da napuste kompaniju ‘Boksit’, raskine radni odnos.”

I tu nema pogovora.

Sve ovo Dukić piše nakon što su krajem marta u jami “Braćan” poginuli rudari Slaviša Žugić i Branislav Ostojić, a nekolicina rudara, prema navodima medija, odbila da se vrati pod zemlju.

Žurnal podsjeća na još neke ispade najpoznatijeg podrinjskog influensera.

Dukić u četiri toma

Polovinom 2015. godine kralj boksita naložio je zaposlenima da pročitaju njegova djela "Tri uspješne priče”, “Veliki brat”,  “Milići u pet priča” i “Postdejtonska vlast i bezvlašće ili hronika jednog vremena”, prenio je portal Buka.

“Napisao sam kao potrebu i obavezu, a sa prevashodnom namjerom, da bivši, sadašnji i budući zaposleni u kompaniji ‘Boksit’, članovi njihovih porodica i građani Milića čitajući ih upoznaju se ili osvježe pamćenje na bliska i daleka vremena iza nas vezana za kompaniju ‘Boksit’, kako u pogledu njenog stvaranja, razvoja i opstanka, tako i po pitanju mjesta i uloge u izgradnji i razvoju Milića i regije”, naveo je u obrazloženju.

Postoji, kazao je, potreba i obaveza da svaki zaposleni pročita zadana štiva “kako bi mogao da cijeni, kako znanje, umješnost, sposobnost i hrabrost, tako i ogromne napore i žrtve koje su imali i podnosili, prije svega, rukovodni kadrovi pa i zaposleni, u nastojanju, s jedne strane da se odbrane i zaštite od nezakonitih, štetnih i pogubnih uticaja predratnog komunističkog jednoumlja, ratnog i poratnog stradanja i haosa, vlasti i bezvlašća, raznih bjelosvjetskih i domaćih luftera i ološa, a s druge strane da se, kroz dalju izgradnju i sveukupan razvoj kompanije, osmišlja, kreira i ulaže, na najcjelishodniji i koristan način, u materijalna i druga dobra na prostoru lokalne zajednice, regije, pa i šire”.

Nakon ljetnog raspusta u kompaniji organizovaće, najavio je tada, testiranje kako bi saznao “da li su shvatili instrukciju i prihvatili je kao potrebu”. Bilo je tu mnogo posla, pred radnicima su bile hiljade stranica Dukićevog zbora.

Pušite li? Otkaz!

Uz sve ovo zaposleni u “Boksitu” morali su da se izjasne o pušenju. Izračunao je koliko im vremena to oduzima na poslu, ali i koliku štetu nanose kompaniji.

“Na osnovu prijava zaposlenih, najveći broj cigareta, koje se konzumiraju tokom radnog vremena, je od 1-12, odnosno prosječno 6 cigareta. Ne mali broj lica napisao je da puši jednu ili dvije cigarete tokom radnog vremena, što očigledno nije tačno, pa će se i takvima, odnosno svima uzeti prosjek od 6 cigareta. Primjenjeno po broju pušača od 250, proizlazi da svaki dan 12,5 radi manje, odnosno ne dolazi na posao.”

Izračunato sa prosječnom bruto platom, na mjesečnom nivou, od 1.500 KM, proizlazi da se plaća izgubljeno vrijeme odnosno trpi šteta u iznosu od 18.750 KM na mjesečnom ili na godišnjem nivou cca 225.000 KM. To su direktne štetne posledice, a indirektne, po osnovu zdravlja i radnog procesa, zaključio je, mnogo su veće. Eliminisao je “nepravilnosti”.

“Za sve koji su se prijavili kao pušači, primjenom prosjeka od 6 cigareta, izgubljenog vremena od 24 minuta, umanjivaće se radni fond za 8,8 sati a time i zarada od 5% (8,8 :176 = 5%)”.

Budući radnici morali su da navode da li su pušači, što im je bio jedan od kriterijuma za zaposlenje.

Napad luftera, probisvijeta, neradnika, nikogovića

Rajku Dukiću posebno smetaju novinari pa organizuje skupove podrške samom sebi. Tako je na jednom s početka 2016. u sporstkoj dvorani u Milićima zavapio da ga napadaju lufteri i probisvijeti.

“Pokušajte bar na momenat da zamislite kako bi danas bilo kada bi, na virtuelan način, uklonili sve ono što je djelo naših ruku i pameti, a da bi osvježili pamćenje, citiraću vam iz moje knjige ‘Tri uspješne priče’ nekoliko bitnih podataka. Ako je to tako, kao što već rekoh, a samo slijepi, bezosjećajni i neodgovorni to ne vide, postavlja se pitanje zbog čega i kome smeta to što smo uspješni, radni, moćni, društveno odgovorni. Pa smeta kojekakvim lufterima, probisvijetima, neradnicima, patološkim slučajevima, nikogovićima, kompleksašima, reketašima, itd. Organizovani Udruženi rušilački poduhvat, već petnaest godina, prilagođavajući strategiju djelovanja vremenu, ne bira sredstva, da na monstruozan, minhauzenski, gebelsov način, lažima, intrigama, podmetanjima, izmišljenim i osmišljenim aferama obesmisli sve što je vrijedno, pametno, dobro, napredno, uzorno, društveno korisno, ne prezajući da na najbrutalniji način ugrožavaju porodične vrijednosti, pa i živote pojedinih lica. Svakako da sam im ja posebno u fokusu.”

Pišući izvještaj o nepoštovanju ljudskih prava i prava u oblasti rada ombudsmani Jasminka Džumhur, Ljubinka Mitrovića i Nives Jukić stale su ravno na put Dukićevom gnjevu. Uslijedila je krivična prijava!

Svi na poligraf!

Policija nema šta da radi u krugu “Boksita”. Taj posao odradiće Dukić. U julu 2017. Na poligrafsko testiranje, kako je pisala Buka, poslao je više od stotinu radnika „Boksita“, „Mileksa“ i firmi koje su podizvođači radova u rudniku.

“Na osnovu dojava koje sam imao, pismenih i usmenih, da se već duže vremena vrši krađa goriva iz mašina i vozila u sektoru ‘Rudarstvo’, odnosno na rudniku i isto preprodaje, organizovao sam poligrafsko ispitivanje za skoro sve koji rade u sektoru ‘rudarstvo’, bilo da su zaposleni u kompaniji ‘Boksit’ ili kod podizvođača.”

Nakon toga je tvrdio da su ispitivanja  u svim slučajevima  potvrdila ono što je „već imao kao saznanje i u pisanoj formi, kada su u pitanju lica koja su krala i prodavala gorivo“, ali i da je ispitivanje bilo na dobrovoljnoj osnovi. Troškove je trebalo da snose radnici.

PISMA RAJKA DUKIĆA

Lokalni đilkoši

Kako se izbori, za lokalne organe vlasti primiču, na sceni su i neke pojave koje do sada nisu bile prisutne. Naime, dok se ranije atakovalo na "Boksit" , tako što je napadana i devastirana imovina, napadani zaposleni, ili putem medija ključni boksitovi kadrovi blaćeni i denucirani, sada, da li zbog nemaštine, što primaju malu zaradu, ili zbog obijesti, dolazi se u boksitov Motel da bi se jelo i pilo, a da se ne plati. Tako su u nedelju, 25.09.2016. godine, Ilić Ranko i Golić Predrag, zaposleni u preduzeću "Savox", nakon što su posluženi hranom i pićem u večernjim časovima, ustali i rekli da nemaju para, ne primaju plate uredno, ili su im male, i da nemaju odakle da plate račun. Licu koje ih je posluživalo rekli su da će doći, tokom današnjeg dana, da jedu i piju a da neće imati odakle da plate.

Njima kao i drugim, koji misle da mogu, kao na vašaru, da se tako ponašaju kada je Kompanija "Boksit" u pitanju, poručujem sledeće: ako je u pitanju obijest onda će dobiti ono što traže, jer u Kompaniji postoji način da se zaštitimo od lokalnih đilkoša, a ako je u pitanju nemaština, što je više vjerovati kada je u pitanju navedeni slučaj, poručujem i njima i drugim iz "Savox"-a, ako za svoj rad ne mogu dobiti toliko da se prehrane, neka se u toku dana obrate Kompaniji "Boksit" za pomoć, dobiće bonove koje mogu da koriste u objektima Boksita.

Predsjednik Kompanije

mr Rajko Dukić

Tajkuni i šoguni

Obzirom da me jedna lokalna TV, čiji je program uglavnom vašerskog karektera i koja narodu prodaje bofl robu, već duže vrijeme naziva tajkunom u pežorativnom smislu, imam potrebu i namjeru da izraz tajkun, koji se na našim prostorima koristi uglavnom za lopove i kriminalce, rasvjetlim i objasnim njegovo značenje u normalnom i poslovnom svijetu, kako je inače objašnjen u enciklopediji i na poslovnim portalima.

Tajkun je neformalni izraz kojim se označava čovjek koji zauzima istaknuto mjesto u svijetu industrije, zahvaljujući čemu je stekao veliko bogatstvo. To je veoma bogat i moćan poslovni čovjek ili industrijalac. Pored naziva tajkun, za poslovne magnate se još koristi izraz mogul.

U prošlosti je ova riječ korišćena kao naziv za japanskog šoguna- vladara.

Riječ tajkun je izvedena od japanske riječi taikun (大君). Tačnije, ova japanska riječ je kineskog porijekla, a bukvalno znači "veliki gospodar/princ" ili "vrhovni komandant". Ova riječ korišćena je kao titula kojom su se označavali visoki komandiri stranih vojnih sila, analogno japanskom šogunu. Modifikovana verzija ove riječi se javlja u engleskom jeziku kao tycoon, a odnosi se na bogatog menadžera. Riječ je ušla u engleski jezik u 19. vijeku.

Američkog predsjednika Abrahama Linkolna su njegovi saradnici u šali oslovljavali sa "tajkun", odakle se ovaj izraz proširio u poslovnom svjetu, gdje se koristi i danas. Smatra se da u današnje vrijeme globalne ekonomije pojedini poslovni lideri imaju više moći nego vođe država. Zato je etimološki prikladno da se takvi lideri nazivaju tajkunima, a kao primjer navešću nekoliko poznatih svjetskih tajkuna:

Silvio Berluskoni- Italija, mediji, sport, politika, bankarstvo, građevina

Majkl Blumberg- Amerika, mediji, politika

Voren Bafet- Amerika, najveći svjetski investitor, bankarstvo, osiguranje

Bil Gejts- Amerika, preduzetnik, osnivač i predsjednik Majkrosofta, najveći donator

Džon Pol Geti- Amerika, nafta

Konrad Hilton- Amerika, hoteli, najveći i najpoznatiji lanac hotela

Rupert Mardok- Amerika, mediji vlasnik Njuz korporacije (najveći svjetski medijski konglomerat)

Džon D. Rokfeler- Amerika, nafta, bankarstvo

Džordž Soroš- Amerika, finansije, bankarstvo

Donald Tramp- Amerika, nekretnine, mediji

Ted Tarner- Amerika, mediji

Način na koji pomenuta TV pokušava da predstavi mene, koji radim već 50 godina i čiji su rezultati vidljivi i društveno korisni, zašto sam i dobio velika društvena i druga priznanja kao što su Orden rada, Orden Svetog Save, Orden kralja Milutina, Orden Njegoša, Orden Nemanjića..., ne osuđivan, s razlogom i realno može da prikači svom vlasniku naziv tajkun u pežorativnom smislu, jer je njegova medijska kuća nastala i funkcioniše na beskoristan i štetan način za sve, sem za njegov vlastiti džep.

Predsjednik Kompanije

mr Rajko Dukić

(zurnal.info)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Nepismen a faca

13.04.2019 15:03

Valjda se pise NEOSUDJIVAN, e moj Rajko.

ODGOVORITE
Name

Rajkov toranj

13.04.2019 15:14

Dokaz kakve psihopate imamo godinama, koji nemilosrdno vladaju obicnim ljudskim zivotima. Ali sami smo sebi krivi sto nemamo hrabrsoti uzeti motke u ruke i protjerati bagru sa njihovim potomcima jednom za sva vremena iz ove Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

E Moj Narode!

13.04.2019 22:16

pogledate, film ;ko može" Na dokovima njujorka, kakava je to borba za preživljanje 'tave stvari sada doživljavate (katastrofa).

Name

brcak

14.04.2019 08:04

Pa nemozes ti protjerati covjeka sa njegove imovine.Ako ti se ne svidaju uslovi za rad izvoli nemoj ni traziti posao od njega.Zamisli da neko protjera tebe iz kuce ko ima manju ili nema nikakvu.To mozete protjerivati iz drzavnih preduzeca ako niste zadovoljni a on u svojoj firmi moze da prima i otpusta koga hoce i kad hoce ako procijeni da mu ne donosi profit.

Name

Re

14.04.2019 09:37

Kako ne možete da shvatite da je boksit prirodno bogastvo RS,da firma ima koncesiju koja se možeoduzet u slicaju ispunjenja uslova,da to nije privatna firma Rajka Dukić već akcionarsko društvo,gdje akcije čine,akcije građana,radnika,fondov itd.Da upravlački paket čine te akcije i njihovi zastupnici.U ovom slučaj izvršen je falsifikat ovlaštenja i Dragan Simić zastupa neovlašteno 15 posto radničkih akcija(krivično djelo),Mladen Milič direktor PIO zastupa akcije PIO,a za uzvrat dobija 2500 km mjesečno i čl je UOsukob interesa) itd.Konkretno Rajko nema ni jedan posto akcija,već manipuliše a niko neće da to procesura jer je korumpirano i kupleno.Prema tome nije on stvorio rudu,već manipuliše i proglašava se kao vlasnik boksita,znači laže i zloupotrebljava kao sve ostalo u životu od mjest i vremena rođena,lažnog imena i dokumenata itd.

Name

Re Sto

13.04.2019 15:34

Skidam mu kapu ni rijeci o Srbovanju.

ODGOVORITE
Name

Re

13.04.2019 16:53

On sa srpstvom nema nista!

Name

Milićani

13.04.2019 17:37

Pa Rajko i nije srbin . Možda si ga zamjenio sa nekim srbinom ?

Name

Brat Rodjeni

13.04.2019 15:41

Da ne zivim u Milicima mislio bih da je ovo vic.

ODGOVORITE
Name

Marakuja 2

13.04.2019 17:49

Da nema Rajka Dukića, takvog kakav je, ne bi danas u Milićima bilo ni hiljadu stanovnika a Boksit k'o Boksit ne bi ni postojao.

Name

Re

13.04.2019 18:29

Podtojao boksit i nema vise,i to poslednje privodi kraju a prethodno zsto se god vatio unistio,sto su ptethodnici stvarali!A institucije moraju psihopatu skloniti!

Name

Re Marakuja

13.04.2019 21:01

pa znaci nisu postojali Milici prije Rajka? Ja mislim da vi zasluzujete Rajka i zelim vam da vlada jos bar 20 godina. Za vas bolje nije.

Name

Nije tako

13.04.2019 16:59

Dokaz da je narod Milića još luđi od Rajka ! Kukala vam majka uz Rajka ! Nije ni čudo što Miliće mnogi u Republici Srpskoj nazivaju ,,ostrvo majmuna,,

ODGOVORITE
Name

Boxon

13.04.2019 17:43

Onda bi ti trebao tamo otići!

Name

cosmos

13.04.2019 17:41

Najgluplji narod u Bih ziivi u Milicima,Klasican primjer.

ODGOVORITE
Name

Gorki

13.04.2019 18:31

Glupi Cosmosu, Milici su ponos i ljepota Republike Srpske, mozda su gluplji od tebe, oni koji su objavili tvoj komentar.

Name

Mafijaska posla

13.04.2019 18:40

Samo se kriminalom moze doci do ogromnog bogacenja za veoma kratko vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

14.04.2019 05:55

Проблем у нашој РС што је већински народ на селу живи или живи од села а хоће да ради у привреди и онда су задовољни са платом од 500 км а ови наши привредници то користе и знају да се неће нико бунити , јер овај на селу каже , док мени почне нестајати овај пролетер у граду ће цркнути.

Name

Zvornički berberin

14.04.2019 06:29

Taj Dukić, kako se iz svega rečenog i nerečenog može zaključiti, izmislio je boksit i posijao ispod milićkih ledina i betina, šumai livada. I pokazivao tu kopajte, tu ima da ga nađete. I bi tako. I sad mu se to ne priznaje. Nezahvalan neki narod, pardon, dio tog naroda.

ODGOVORITE
Name

brcak

14.04.2019 07:59

covjek 115%u pravu,Njegova privatna kompanija i moze da zaposli koga on hoce a moze i da otpusti sve radnike i zatvori kad god hoce.Pa tako je svugde na zapadu kod privatnika.Nemoze mu niko dirigovati sta ce da radi sa svojom privatnom imovinom.Kome se ne svida to je njegov problem.On JE DUZAN DA PLATI RADNIKA A KOGA I KOLKO CE ZAPOSLITI ILI OTPUSTITI JEDINO ON MOZE DA ODLUCUJE.

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2019 10:33

Pojma nemaš,nije on posijao rudu,a ti razvijaj teorije nima đuturumima po milićima.

Name

Nije tako

14.04.2019 16:36

Pojma ti nemaš, treba da postaviš pitanje kako je taj Rajko Dukić privatizovao boksit firmu ???

Name

Re

15.04.2019 09:41

Kriminalnim aktivnostima skupio 51posto upravljačkog paketa zahvaljujući falsifikatu zastupanja radničkih akcij(Falsifikovanim odobrenjem preko 15 procenata zstupa Dragan Simić),te onaj Milić iz fonda PIO za 2500 KM mjesečno i člana UO daje glas itd.Bitno je napomenuti da Rajko ima ispod jedan procenat akcija i kriminalom stečeni paket omogućuje mu da se samoproglas predsjednikom UO boksita,te donosi odluke i o prepisivanju imovine na mileks a prekomLaze magarca i skupštine donosi odluke o nepokretnostima a sve to knjiži u geodetskoj šef Plazačić koji pored te zloupotrebe godinama namješta izborne krađe ka predsjednik komisije.Tu je i Višković alfa i omega a te protivzakonite odluke piše Rosa Deurić itd.sve se zna samo nema institucija.

Name

Radovan

14.04.2019 09:41

Ovo je samo dio nedjela kao proizvod bolesnog uma i psihopate a koji se kose sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pozitivnim zakonodavstvom BiH i RS,sve je na tacni,ali korumpirani službenici i institucije niti da mrdnu prstom!

ODGOVORITE
Name

panteri BN

15.04.2019 12:27

Dukiću Rajko što nam ubi našeg ratnog komandanta Semberije i posleratnog poslanika u skupštini R. Srpke Ljubišu Savića Mauzera ? Samo si ti to mogao uraditi posle rata i niko drugi. Ti si tada bio jedini najuticajniji privrednik na ovom kraju Podrinja i Semberije . a pokojni komandant Mauzer je najviše javno pričo o tebi Dukiću , da si lopov , da si opljačkao ovaj naš kraj preko boksitovih mašina, i da si izdajnik srpskog naroda u R. Srpskoj . Sve se zna Dukiću, ništa se ne može sakriti. Isto tako na sličan metod si pokušao ubiti još neke plemenite srbe, pa ti nije uspjelo. Ako te ne stigne ljudska ruka, stićiće te Božja kazna Dukiću !

ODGOVORITE
Name

ekonomista u penziji

15.04.2019 16:45

Kriminalnim aktivnostima falsifikator lopov Rajko Dukić je skupio 51% upravljačkog paketa zahvaljujući falsifikatu zastupanja radničkih akcija falsifikovanim i odobrenjem preko 15% koje zastupa lopov Dragan Simić , te lopov Milić iz fonda PIO za nekih 2,500 KM mjesečno i člana UO daje glas ! Ono što je bitno napomenuti jeste da Rajko ima ispod jedan procenat -1% akcija, i otrcanim privrednim kriminalom, stečeni paket omogućuje mu da se samoproglasi na papiru većinskim vlasnikom tj. predsjednikom UO boksita, te donosi kriminalne odluke o prepisivanju Boksitove pokretne i nepokretne imovine na izmišljenu privatnu firmu Mileks , čiji su vlasnici Rajkova supruga i sin Aleksandar, a preko Laze magarca i skupštine opštine Milići, donosi odluke preko kupljenih odbornika o nepokretnostima, a sve to knjiži šef u geodetskoj lopov Plazačić, koji pored te službene zloupotrebe, već godinama namješta i izborne krađe kao predsjednik komisije. Tu je igrač i polupismeni magistar dispečer Višković , koji je dobio instrukcije od Rajka, a te iste protivzakonite odluke piše iskusna drolja Rosa Deurić . Sve se zna, nije nikakva tajna i lako je kolo odmotati, samo da ima pravnih institucija u RS i BiH , koje bi mogle normalno da rade svoj posao , koje bi vrlo jednostavno razotkrile ovu kriminalnu privatizaciju kompanije boksit i našeg narodnog mineralnog resursa , čiju je koncesiju uzurpirao Dukić, nekada najkvalitetnije rude tog modela u Evropi.

ODGOVORITE