Мирни протести грађана Србије

Испред зграде Народне скупштине на Тргу Николе Пашића одржан је протест под слоганом "Сви као један – 1 од 5 милиона". Након обраћања говорника демонстранти су шетали до зграде Владе. Прочитани су захтеви протеста и дат рок представницима власти да на њих одговоре у року од шест дана или ће и следеће суботе бити организован овакав протест.

Србија 13.04.2019 | 19:55
Мирни протести грађана Србије
Химном "Боже правде" почео је протест "1 од 5 милиона испред Скупштине Србије.

- Добро дошла слободна Србијо, добро дошао храбри народе. Седам година смо таоци једног човека који никад није урадио ништа поштенол. Хвала свима што сте дошли данас, да покажете колико нас има - речено је на почетку протеста, уз напомену да су "многи блокирани код Бубањ потока, а аутобуске линије су укинуте".

"Здраво уличари, здраво мрсомуди, здраво незахвална багро, здраво испијачи еспреса, Сорошеви плаћеници. Имате ли имало стида, мало срама, нечег људског у себи?", почео је свој говор Сергеј Трифуновић, лидер ПСГ.

Он је додао да власт очигледно не знају шта је то држава, и сваки пут изј..у свој народ, "20 година ми овде дреждимо на улици".

- Не питајте ме како, али знам - ово ће овде да стане. Ово нам је последња улица - рекао је Трифуновић.



- Кад сам био мали и кад је моја мајка говорила да је политика курва, ја сам увек помишљао да ти политичари изгледају као "Топ листа надреалиста. Пази шта желиш, можда ти се оствари - рекао је Трифуновић.

Стефан Новаковић, студент Правног факултета који је ухапшен после инцидента када је опозиција упала у зграду РТС, обратио се окупљенима.

- Због вас данас је Београд свет. Пробудили смо Србију и послаћемо поруку свима - народ у Србији је устао против диктатуре. Данас се овде рађа нова енергија, нова снага, снага промена - рекао је Новаковић.

Свештеник Ненад Илић послао писмо: "Црква је увек уз оне који траже истину и правду"

На протестима је говорила и Анастасија Илић, мајка познатог јутјубера Баке Прасета и супруга свештеника Ненада Илића.

- Ја се обраћам у име свога супруга, који је спречен, рекла је она и прочитала писмо свештеника.

- Црква ће увек бити уз оне који траже истину и правду. Црква не треба да се бави страначком политиком, али кад неправда и лаж постану очигледни, црква има обавезу да стане у заштиту верног народа. Не треба да вас буне појединачне реакције појединаца из цркве. Црква није партија, нема главни одбор. Црква су сви заједно- и покојни, и народ, и свештенство, и народ, предвођени заједно у Христу, у истини - прочитала је писмо супруга Ненада Илића.

Малинар: Планирате ли да се и ова села испразне?

На бини је одржао говор и малинар из Ивањице, који је рекао: "Остало је још 1.204 српских села, планирате ли да се и она испразне и напуне вашим гласачима?"

- Зашто се тера српска омладина у туђину? Уместо да од пољопривреде живе сељаци, од ње су се обогатили ваши ближњи. Не постоји тренутак када српски сељаци нису слагани - рекао је он.

- Ово је последња разумна оаза у Србији, а ми смо део ње - рекао је новинар Срђан Шкоро.

Он је позвао полицију и војску да "стану уз народ", а професоре БГ универзитета да прекину наставу и предају на улицама српских градова.

Позвао је и црквене великодостојнике да не служе интересима једне партије, него да "помогну да васкрсне Србија".



Након говора планирано је да протестна шетња буде организована до зграде Владе Србије у Немањиној улици, затим до Трга Славија и натраг до парламента, али планови су, како кажу организатори, подложни променама.

Професор Чедомир Чупић је био један од говорника на протесту.

- Грађани Србије, честитам вам на упорности и истрајности коју сте показали у протестима широм Србије, у одупирању урушавању државе и друштва у Србији - рекао је Чупић.

Хаџи Ненад Маричић, глумац, пре Чупићевог говора изрецитовао је песму "Наши дани" Владислава Петковића Диса, праћен добошарима, а после Чупића, говорио је бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић који је позвао Вучића да поднесе оставку.

Пре почетка протеста, на степеницама испред улаза у Народну скупштину остављена су слова од стиропора којима је исписано "Оставке".

На протест су пристигли и људи из других градова у Србији, Чачка, Трстеника, Крушевца, Шида, Врања, Сремске Митровице, Темерина, Лазаревца, као и са Косова. Све групе долазе до Скупштине из правца Дечанске, пролазе према бини поред окупљених грађана, који их поздрављају аплаузом.

Протесту присуствују лидери опозиције Драган Ђилас, Борис Тадић, Вук Јеремић, Сергеј Трифуновић, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Зоран Лутовац, као и Чедомир Чупић, Мариника Тепић, Александра Јерков, Срђан Шкоро, Никола Јовановић, Рада Трајковић, Душан Петровић.



Демонстранти дувају у пиштаљке и држе транспаренте на којима писе "Ми зарадили, они отели", "Стоп гетоизацији србије", "Вратите отете пензије", "Ко изда косово, издаце и Војводину". . .  На видео биму постављеном на бини били су пуштени делови изјава Оливера Ивановића.

Тањуг јавља да на централним београдским улицама нема полиције, а да је ситуација испред Старог двора, у којем су одборници СНС, мирна.

Затворени су Булевар краља Александра и околне улице, а део демонстраната долази и из правца Теразија.

Са разгласа се пушта музика као и на сваком протесту: "Ћао Бела", "Ниси сам", "Шејн"...

Непосредна повод за одржавање протеста "1 од 5 милиона" било је пребијање лидера Левице Србије Борка Стефановића пред трибину у Крушевцу. У том граду је затим одржан први протест 30. новембра.

Недељу дана касније, 8. децембра, протестна шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

(БН/Блиц)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Неђо.13.4.2019

13.04.2019 13:58

Ко вас води тешко вама,саме лопуже и фукаре.Доћете памете али биће вам касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рацун долази касније

13.04.2019 14:21

Ја знам да народ сам испаста...

Name

Ко све ово плаца ??

13.04.2019 15:45

Народ мора да ради да би му било добро. Овде су они који су годинама униставали Србију зу помоц запада . То јест политицари који даље од носа нису видјели. Вуциц је цовјек који је много подигао економију . Види то се на сваком кораку али постоје неки којима то није по вољи па би вратили лопове који би радили по диктату запада. Ако незнате питајте опозицију ко им даје новац и за ста ???

Name

@ Ко све ово плаца.

13.04.2019 16:27

Ови униставају Србију уз помоц Запада,а Вуциц подизе економију помоцу Запада.Срби мрзе Запад,а има их у Бецу висе него у цијелој Истоцној Европи заједно са Русијом

Name

Фуј

13.04.2019 14:40

Багра лоповска хоће опет на власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

стака

13.04.2019 15:21

Скупио се белосведски олос и паматује .Памерном доста.

Name

РЕ стака

13.04.2019 18:20

Не ПАМАТУЈ,вец у сколу.

Name

хапси багру

13.04.2019 18:21

Ако је Сергеј Трифуновиц звани."волим цика Јову Дивљака" вођа онда им поруцујем да су дегенерици и да никад неце доци на власт.

Name

Р96wФ

13.04.2019 15:24

МД и АВ најподрзавани српски политицари које народ оцигледно воли,подрзава их и вјерује им.Само храбро и напред.Зивела Србија.Зивела Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

13.04.2019 16:37

Вјерује им глупа сиротиња... Зашто морају уцјењивати људе запослене у јавним фирмама да долазе на скупове. Никад српски народ није имао мање памети у људима који их воде.

Name

не рисе

13.04.2019 18:23

Е Кими Кими ! Боско је врхунски интелектуалац или неко од оних иза њега.

Name

Приједор

14.04.2019 11:02

Бар нема инфантилних идеја да штрајкује глађу, служи војску 15 дана као Вулин од које се крио 90-тих година. Само је у Топ Листа надреалиста власт штрајковала глађу и нигдје више, а стан од 300 хиљада му је купила тетка из Канаде. Само ви читајте Информер и гледајте Пинк,за боље и нисте.

Name

Познавалац прилика

13.04.2019 15:36

Како криминалци воле криминалце гдје год да су. Већ су се ови ботови ангажовали. Доћиће и вама крај домаћи издајници и улизице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2 Од 10 Милиона

13.04.2019 15:37

Јуце у Н Саду Оливер Мандиц клеци и љуби руку Вуцицу.Дали смо се толико срозали људи моји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

13.04.2019 16:38

Дно дна, нисам могао да повјерујем!

Name

007 Бонд

13.04.2019 15:51

Било их је 7200 до 7500 људи. Јадно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хапси багру

13.04.2019 18:25

Ово им је комплетно бирацо тијело. Досли су из многих градова Србије.

Name

Лепа

13.04.2019 19:14

И они траже оставке, шака јада, али буквално!

Name

блбл

13.04.2019 16:20

Ако вам додје Лукац са својим керовима има да вас растера свију за 5 минута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби у памет

13.04.2019 16:57

Јос док смо били клинци и док су у сколи предавали прави наставници уцили су нас да је пријатељ насег непријатеља нас непријатељ "+" и "-" дају "-". Вуциц води Додика по Србији и показује га као ве;ликог борца за опстанак Срба свјесно лазуци свој народ јер овај унистава прекодринске Србе и за његовог мандата се број Срба у Републици Српској смањио за цетвртину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка Сергеју

13.04.2019 17:04

Подршка глумцу Сергеју Трифуновићу који је одржао представу у Бања Луци. И том приликом подржао групу Правда за Давида уз ријечи Сви на улице нека падну убице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

13.04.2019 17:40

Дали је тачно да додо и Вучићев брат Ацо заједно имају фирму у НС ,(грађевинску)и да их то тако јако веже,иако их је некад НН називао погрдним ријечима.

Name

ПАЈА

13.04.2019 18:07

Подрска Сергеју?Управо тај Сергеј облаци,сликаје се и носи мајицу Српског издајице,злочинца и убице Јована Дивјака

Name

Мј.

13.04.2019 18:28

Како вјеровати цовјеку који је у Сарајеву са Д.Бјелогрлицем носио мајицу са ликом Јована Дивијака генерала такозване армије БиХ који је један од одговорних за Добровољацку улицу гдје су побијени српски војници иако је било договорено да да без сукоба напусте Сарајево.Ко га сада плаца?.

Name

Xxx

13.04.2019 17:27

Опозиција Реп.Србије иста је као позиција Реп.Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

13.04.2019 17:40

Како мирни протести кад полиција србије насла безбол палице маске боксере и то вама мирни протести де незајебајите обицне смртнике А серфеј трифуновиц посље испијене пиве иде на бину да дизе буну хаха бас сњесно и то све ви називате мирним протестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац 75

13.04.2019 18:15

А ста ми цекамо,кад цемо ми на улице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2019 05:27

Који мој ћете ви на улицама?

Name

ок

14.04.2019 07:14

Сваки дан си на улици .

Name

Урусен ауторитет

13.04.2019 19:38

Мислим да је ауторитет Предсједника Вуцића урусен подрском Милораду Додику, јер народ који осјеца Додиков "патриотизам" у РС, мисли да је и Вуциц Исти. Бојим се да се Вуциц окренуо сам против себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2019 05:29

Народ? Који народ? 20% на изборима од 50% изашлих на изборе. Знаци око 10% становништва се не слаже са Додиковом политиком. О чему ти онда пишеш уопште?

Name

Велики Ауторитет

14.04.2019 07:21

Небојсе Вуциц једини стоји иза својих ријеци и има храбрости свима да казе да лазу.Зато је неподобан западу јер висе немогу да раде ста су радили . Народ висе није наиван па да полети иза сваке будале која узме микрофон. Опозиција је била на власти иза ње остао је хаос. Сад би поново на власт иако имају подрску мњу од 10%

Name

Да се види

14.04.2019 09:05

У Београду,на протрсту ВЕЛИКА ДАВИДОВА СЛИКА!До истине и правде,заједно!

Name

Истина и правда

14.04.2019 22:02

Правда увек заједно са истином!... Није случајно ту Давидова слика! Сви заједно за истину и правду! Правда за Давида! Правда за сву нашу децу!