Кукоч чека мјесто у Кући славних: Ваљда ће ме се сјетити!

Славни хрватски кошаркаш примљен је у ФИБА Кућу славних, али да ли ће, и када, у ону у Спрингфилду?

Кошарка 16.04.2019 | 21:30
Кукоч чека мјесто у Кући славних: Ваљда ће ме се сјетити!
Владе Дивац последњи је становник Куће славних у Спрингфилду са ових простора, пошто је недавно објављено да је изабран као члан генерације 2019. године.

Годину дана раније примљен је Дино Рађа, а Тони Кукоч, који је неколико пута био кандидат још чека пријем.

Троструки шампион НБА са Чикаго Булсима и три пута првак Европе, као и један од 50 највећих играча у избору ФИБА још није испунио услове…

"Шта да вам кажем… Ваљда ће се једног дана, у следећих 10 година, и мене сетити. Ето, видим да је поводом тога јавно негодовао и Скоти Пипен који се питао да ли то неко мене намерно заборавља?", изјавио је за "Вечерњи лист" Кукоч.

Многи сматрају да је Кукоч заслужио место у Кући славних пре Рађе и Дивца, бар због трофеја које је освојио и то у клубу у којем је играо и борио се за место са можда и највећим свих времена, Мајклом Џорданом.

Каже да је Европљанима у њихово време било далеко теже да се изборе за статус у тиму међу америчким играчима.

"Морао сам да се доказујем најмање две године, и то тако што сам се борио за минуте с Џорданом, Пипеном, Хорасом Грантом, Родманом, Харпером... Моја генерација прво је морала да се доказује у Европи, а потом и у НБА лиги. Дражен Петровић, Рађа, Дивац, то су играчи који су отварали врата онима који су дошли након њих. Нама су тадашњи НБА тренери тражили само мане. У стилу 'не игра у одбрани', 'није довољно чврст', а нико од њих није истицао наше добре стране. Чак је и један Дражен Петровић налетео на тренера еуроскептика Рика Аделмана, па је у другом клубу морао да доказује да је међу 15 најбољих играча НБА лиге", навео је Кукоч.

Каже да је данас ситуација далеко боља за кошаркаше са Старог континента.

"Сећам се да се већ после прве године Дирка Новицког у НБА говорило да може да ради шта жели и да има између 15 и 20 шутева јер му 10 не би било довољно, а ја сам то могао да имам само ако бих имао шут 80 посто. Још бољи статус добио је његов саиграч Лука Дончић који већ као новајлија има сва овлашћења да може да шутира одакле хоће и колико хоће, иако се види да је иза њега неколико евролигашких сезона и да дечко не зна шта је страх", упоредио је Кукоч тренутну ситуацију у НБА са временом када је он играо "преко баре".

Тони Кукоч, који има 50 година, а који је пре три деценије отворио врата велике кошаркашке сцене освајањем титуле првака Европе са Југопластиком, примљен је у ФИБА Кућу славних поред Мадрида пре две године.

На место у престижнијој, у Спрингфилду још чека...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар