Kukoč čeka mjesto u Kući slavnih: Valjda će me se sjetiti!

Slavni hrvatski košarkaš primljen je u FIBA Kuću slavnih, ali da li će, i kada, u onu u Springfildu?

Košarka 16.04.2019 | 21:30
Kukoč čeka mjesto u Kući slavnih: Valjda će me se sjetiti!
Vlade Divac poslednji je stanovnik Kuće slavnih u Springfildu sa ovih prostora, pošto je nedavno objavljeno da je izabran kao član generacije 2019. godine.

Godinu dana ranije primljen je Dino Rađa, a Toni Kukoč, koji je nekoliko puta bio kandidat još čeka prijem.

Trostruki šampion NBA sa Čikago Bulsima i tri puta prvak Evrope, kao i jedan od 50 najvećih igrača u izboru FIBA još nije ispunio uslove…

"Šta da vam kažem… Valjda će se jednog dana, u sledećih 10 godina, i mene setiti. Eto, vidim da je povodom toga javno negodovao i Skoti Pipen koji se pitao da li to neko mene namerno zaboravlja?", izjavio je za "Večernji list" Kukoč.

Mnogi smatraju da je Kukoč zaslužio mesto u Kući slavnih pre Rađe i Divca, bar zbog trofeja koje je osvojio i to u klubu u kojem je igrao i borio se za mesto sa možda i najvećim svih vremena, Majklom Džordanom.

Kaže da je Evropljanima u njihovo vreme bilo daleko teže da se izbore za status u timu među američkim igračima.

"Morao sam da se dokazujem najmanje dve godine, i to tako što sam se borio za minute s Džordanom, Pipenom, Horasom Grantom, Rodmanom, Harperom... Moja generacija prvo je morala da se dokazuje u Evropi, a potom i u NBA ligi. Dražen Petrović, Rađa, Divac, to su igrači koji su otvarali vrata onima koji su došli nakon njih. Nama su tadašnji NBA treneri tražili samo mane. U stilu 'ne igra u odbrani', 'nije dovoljno čvrst', a niko od njih nije isticao naše dobre strane. Čak je i jedan Dražen Petrović naleteo na trenera euroskeptika Rika Adelmana, pa je u drugom klubu morao da dokazuje da je među 15 najboljih igrača NBA lige", naveo je Kukoč.

Kaže da je danas situacija daleko bolja za košarkaše sa Starog kontinenta.

"Sećam se da se već posle prve godine Dirka Novickog u NBA govorilo da može da radi šta želi i da ima između 15 i 20 šuteva jer mu 10 ne bi bilo dovoljno, a ja sam to mogao da imam samo ako bih imao šut 80 posto. Još bolji status dobio je njegov saigrač Luka Dončić koji već kao novajlija ima sva ovlašćenja da može da šutira odakle hoće i koliko hoće, iako se vidi da je iza njega nekoliko evroligaških sezona i da dečko ne zna šta je strah", uporedio je Kukoč trenutnu situaciju u NBA sa vremenom kada je on igrao "preko bare".

Toni Kukoč, koji ima 50 godina, a koji je pre tri decenije otvorio vrata velike košarkaške scene osvajanjem titule prvaka Evrope sa Jugoplastikom, primljen je u FIBA Kuću slavnih pored Madrida pre dve godine.

Na mesto u prestižnijoj, u Springfildu još čeka...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar