РС у јулу пред судом у Паризу

– Пред судом у Паризу почетком јула биће одржано главно рочиште у арбитражном спору тешком 40 милиона долара који су против БиХ, односно Републике Српске и „Крајина осигурања“ покренули акционари овог осигуравајућег друштва Навеен Аггарwал, Гупта Неете и њихова компанија Усха Индустриес из Њу Делхија.

Република Српска 13.04.2019 | 10:12
РС у јулу пред судом у Паризу
Замјеник правобраница БиХ Млађен Мандић потврдио је за портал ЦАПИТАЛ је арбитража заказана од 1. до 5. јула и додао да комплетан поступак води Министарство финансија РС, а да је Правобранилаштво БиХ укључено у процес само како би водило рачуна заштити интереса БиХ.

„На том рочишту ће бити изнесена тужба и одбрана, саслушаће се свједоци, а коначна одлука, која је правоснажна и извршна, може се очекивати тек за годину или двије“, казао је Мандић.

Навеен Аггарwал и Гупта Неете су 18. септембра 2017. године поднијели захтјев за арбитражу против БиХ по правилима УНЦИТРАЛ-а, а у складу са Споразумом између БиХ и Индије о унапређењу и заштити инвестиција.

Они тврде да су нетачне информације које су о „Крајина осигурању“ биле наведене у проспекту приликом емисије акција које су они купили. Истакли су да су тек након куповине сазнали да је цијена акција била “надувана” и да није одговарала стварном стању.

Истовремено, у РС се води и кривични поступак против Навеена Агарwала који се сумњичи за злоупотребу положаја у “Крајина осигурању”.

Навеен Аггарwал и Гупта Неете су крајем 2015. године, за 6,9 милиона КМ купили већински пакет акција „Крајина осигурања“, а одмах по преузимању донијели су низ спорних одлука због којих су били под константним надзором Агенције за осигурање РС, а касније и Министарства унутрашњих послова РС. Њима је забрањено и право гласа на Скупштини акционара, а управљање овим друштвом поново је преузела Инвестиционо – развојна банка РС као највећи појединачни акционар.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АР

13.04.2019 08:30

Онај ко се мијесао са овим индијанцима он треба И да плати Сад се фатамо за Бих а кад смо петљали са овим бандитима никог нисмо тразили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе Крисна

13.04.2019 08:55

Нису индијанци,вец индијци и питање је ко је ту лопов??!Нема ниста добро у пословним везама док владају -зна се који...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиле

13.04.2019 09:24

неко це платити али ко ... народ као и увјек

Name

гуз

13.04.2019 09:34

Зар није пренос надлезности да се тузи БиХ на медјународним судом умјесто РС.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.04.2019 09:45

Види му папирног убруса и Бекутан влазних марамица у ладици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

13.04.2019 10:55

Сваки пут кад помислим да се неце појавити глуп коментар јави се Милан, Гога или МГ, Милане тупане, то је ствар лицне хигјене, и ја то имам на радном месту. Какве везе има лицна хигјена са финансијским преварама?

Name

Дамјан

14.04.2019 06:02

Тако це Миле застава и Здрељка покопат рс.

ОДГОВОРИТЕ