RS u julu pred sudom u Parizu

– Pred sudom u Parizu početkom jula biće održano glavno ročište u arbitražnom sporu teškom 40 miliona dolara koji su protiv BiH, odnosno Republike Srpske i „Krajina osiguranja“ pokrenuli akcionari ovog osiguravajućeg društva Naveen Aggarwal, Gupta Neete i njihova kompanija Usha Industries iz Nju Delhija.

Republika Srpska 13.04.2019 | 10:12
RS u julu pred sudom u Parizu
Zamjenik pravobranica BiH Mlađen Mandić potvrdio je za portal CAPITAL je arbitraža zakazana od 1. do 5. jula i dodao da kompletan postupak vodi Ministarstvo finansija RS, a da je Pravobranilaštvo BiH uključeno u proces samo kako bi vodilo računa zaštiti interesa BiH.

„Na tom ročištu će biti iznesena tužba i odbrana, saslušaće se svjedoci, a konačna odluka, koja je pravosnažna i izvršna, može se očekivati tek za godinu ili dvije“, kazao je Mandić.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su 18. septembra 2017. godine podnijeli zahtjev za arbitražu protiv BiH po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.

Oni tvrde da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija koje su oni kupili. Istakli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju.

Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Naveena Agarwala koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je zabranjeno i pravo glasa na Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono – razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

AR

13.04.2019 10:30

Onaj ko se mijesao sa ovim indijancima on treba I da plati Sad se fatamo za Bih a kad smo petljali sa ovim banditima nikog nismo trazili

ODGOVORITE
Name

Hare Krisna

13.04.2019 10:55

Nisu indijanci,vec indijci i pitanje je ko je tu lopov??!Nema nista dobro u poslovnim vezama dok vladaju -zna se koji...

ODGOVORITE
Name

Zile

13.04.2019 11:24

neko ce platiti ali ko ... narod kao i uvjek

Name

guz

13.04.2019 11:34

Zar nije prenos nadleznosti da se tuzi BiH na medjunarodnim sudom umjesto RS.?

ODGOVORITE
Name

Milan

13.04.2019 11:45

Vidi mu papirnog ubrusa i Bekutan vlaznih maramica u ladici.

ODGOVORITE
Name

Ratko

13.04.2019 12:55

Svaki put kad pomislim da se nece pojaviti glup komentar javi se Milan, Goga ili MG, Milane tupane, to je stvar licne higjene, i ja to imam na radnom mestu. Kakve veze ima licna higjena sa finansijskim prevarama?

Name

Damjan

14.04.2019 08:02

Tako ce Mile zastava i Zdreljka pokopat rs.

ODGOVORITE