ФРА: Пораз Лиона у Нанту, инциденти...!

Па поруке љубави у Дижону: Друге смо боје, али смо пре свега људи! Занимљиво вече у Француској. . .

Фудбал 12.04.2019 | 23:47
ФРА: Пораз Лиона у Нанту, инциденти...!
Весеље у Нанту. И Лилу додуше. Јер Лига шампиона више није сан за Лилове Доге. Поклон Нантових Канаринаца, који су на свом Божуару савладао Олимпик са 2:1 и оставили госте из Лиона на пет бодова заостатка за Лилом уочи судара другопласираног тима Лиге 1 са недодирљивим Пари Сен Жерменом.

Требало је то да буде прилика да Лион приђе Лилу – у Француској трећепласирани тим у зависности од исхода Лиге Европе може, а и не мора директно у групну фазу Лиге шампиона - овако ће Мемфис Депај и друштво срепети од Сент Етјенове победе над Бордоом која би Зелене примакла на само три разлике.

То је већ достижна предност, посебно с обзиром на то је Лионово самопоуздање уздрмано после везаних пораза од Дижона и сада Нанта. На Бужоару су му пресудила летња појачања Нанта из Белгије. Први гол је био дело 197 центиметара високог голгетера Калифе Кулибалија. Плаћен је Генту 4.500.000 евра, није се баш прославио у Француској, иако му није ни сасвим непозната, пошто га је Пари Сен Жермен још као 19-годишњака довео из Малија у Европу. До првог тима Светаца није могао, па се заобилазним путем умувао до Лиге 1 и мада још не представља страх и трепет за противничке одбране вечерас је показао да може да буде неугодан.

Није се наравно Лион тек тако предао, префињен ударац Мартина Теријеа изједначио резултат још пре истека првог полувремена и очекивало се да ће гости у наставку агресивниј кренути ка противничком голу.

Уместо тога – разочарање за Олимпикове навијаче. Нант је после црне серије од три пораза тачно знао шта треба да ради и све време се стицао утисак да Канаринци имају план у игри. А онда је стигла и награда. Опет појачање из Белгије. Антони Лимбомб је стигао из Клуб Брижа за чак 8.000.000 евра и рекордно је појачање Нанта, али се и он се мучио са адаптацијом на француски фудбал. Међутим, првенац у Лиги 1 постигао је у правом тренутку. Савршен слободњак! Нант је осам бодова изнад зоне испадања и чини се да је тиме пребринуо муке око опстанка.

Са тим ризиком ће се у наставку сезоне борити Дижон и Амијен с тим да су се у вечерашњем међусобном дуелу борили са другим врстама проблема. Штопер Амијена Принц Гоуано је наиме у једном тренутку улетео у жестоку вербалну расправу са тврдим језгром Дижонове трибине због наводног опонашања мајмунских звука и увреда на расној основи. У том 79. минуту Гоуано је затраћио од судије да прекине утакмицу што се и десило, истина на свега седам минута. У међувремену се арбитар Карим Абед са тренерима обе екипе договорио да заврши меч ако се инциденти понове, срећом то се није десило.

“Ово је 21. век, овакво понашање је неприхватљиво. Сви смо ми једнаки. Да, људи се рађају у различитим бојама, али изнад свега ми смо људска бића. Морамо да волмо једни друге, да волимо људе око нас. Тога није било вечерас. Али нисам љут на навијаче. Грешити је људски. Зато сам после меча отишао да им аплаудирам. Да им пошаљем поруке љубави“, помирљив је после меча био Гоуано.

Дижон је иначе већ објавио да је навијач који је вређао Гоуана ухапшен. У Француској уосталом баш и нису склони увредама на расној основи. Претпостављамо и да вам је јасно због чега.

ФРАНЦУСКА 1 - 32. КОЛО:

Петак

Дижон -  Амијен 0:0

Нант – Лион 2:1 (1:1)
/Кулибали 11, Лимбомбе  – Терије 41/



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар