Закони који бране тоталитаризам

Пред Народном скупштином Републике Српске ускоро ће се наћи сет закона, који, према оцјени стручне јавности, представља нови удар на демократију и слободно изражавање ставова. Највише полемика изазива Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, а како је оциШењено у емисији "Изазови", циљ тога је застрашивање народа.

Република Српска 12.04.2019 | 22:42
Закони који бране тоталитаризам
Власт намјерава да кажњава оне који фотографишу службенике, па ће се тако поред оних који ометају или спречавају дјеловање државних служби казнити новчано од 500 до 1.500 КМ или затвором до 60 дана.

„Кад сам читао приједлог закона сјетио сам се Цицерона  - што је империја ближе крају то су закони луђи. Овај приједлог закона само је један од начина тоталитаризма. Тај закон брани Милорад Додик“, каже посланик у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић.

„Шта ћемо са камерама на аутомобилима, замислите какву су глупост предложили... Ако мој аутомобил сними бруталност ја могу бити процесуиран... Да ли ће кажњавати и установе које имају сигурносне камере“, пита Дарко Трифуновић, стручњак за безбједност.

"Сасвим сам сигуран да су измјене закона инспирисане догађањима из децембра мјесеца прошле године у Бањалуци, који су везани за групу Правда за Давида. Мајки Сузани је у тренутку када су припадници МУП-а уклањали срце, рекли да престане са ометањем службеника, она је питала - како, да ли да престанем да трепћем", закључио је Милан Малешевић, адвокат.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је Влада усвојила 28. марта и упутила у скупштинску процедуру, озбиљно се нарушавају демократска и људска права, речено је у емисији "Изазови". 

„Ово је увођење стаљинизма. Могу како хоће, али не и докле хоће", каже Вукановић и додаје да се ни једна власт на силу није одржала.

Трифуновић сматра да су грађани Републике Српске то заслужили. "Они су јасно на изборима рекли да је то њима прихватљиво", рекао је Трифуновић. 

Дио опозиције је најавио апелацију и Уставном суду Републике Српске, уколико предложене измјене и заиста постану законска норма.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Идемо даље

12.04.2019 21:14

Избори су показали да срби воле диктаторе обицно се диктатори на крају окрену против властитог народа па сад узивајте у у слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

13.04.2019 06:04

драги Трифуновицу..... то народ није заслузио јер својимгласом је дао Цавицу да уради све оно сто је прицао прије избора.... а онда нас преварио и отусао да лизе Милорада Додика.... народ је њему дао глас а он га је злоупотрбио и улизао се Милораду... и молим вас немојте кривити народ.... боље донесите закон о превари ... јер је ово класицна јавна превара са стране Цавица... и он никоме не одговара.... а крив народ...хе..хе.. по овоме народ треба да буде психолог...ма дајте....

Name

Ре избори

13.04.2019 07:02

Избори нису ништа показали. Избори су покрадени. То је јасно свима.

Name

дудук

13.04.2019 07:52

ово није Народна, него Додикова скупштина.

Name

Марко

13.04.2019 00:27

Господин предсједник Бисерка изјави:"Слобода постоји само у природи.Ријека теце тамо,брдо је овдје,планина је овдје,трава је израсла овдје...,само је то потпуна слобода".Зар од тквих наказа оцекујете демократију и правно уредјено друство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2019 05:01

Имамо за бруку најгору тајкунско милионерску власт да се је стидимо у РС, што владају са народом и борцима РС толико с лоших дуги година, који живе луксузно боље од западних политичара и стално праве само штету народу и борцима РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РУДОЊУ

13.04.2019 05:53

РУДОЊА СВАКОГА ДАНА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ СВЕ ВИСЕ ТОНЕС У СВА ОВА ГОВНА КОЈА СИ ИЗАСРАО ПРАВДА ЗА ЗВЈЕРСКИ УБИЈЕНО ДИЈЕТЕ ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

13.04.2019 06:40

"Лутам градом нервозан, опет долазим ти непозван..." Сви цемо прије или касније на Лукацев "јефтини ЛСД"! Адио памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

13.04.2019 07:19

Гласање треба да буде јавно,да се зна ко је за а ко против,па нека се закон примјењује на оне који су гласали за ову диктатуру,а они који су се изјаснили против ове власти,неморају ни да је постују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

YеС

13.04.2019 07:33

Добро каже овај Трифуновиц иако ми није симпатичан лик: “Грађани РС су ово и заслужили бирајући такву власт и антинародни режим”. Сад нека уживају у благодетима којеим је сонио режим дводеценијског пљачкања и континуитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2019 10:44

Е мој Цицероне сад те тапсу по рамену типови окк тебе а кад не будес висе посланик нико те од њих неце гледати. Ти само у занесењу њих забављај а на крају це ти окренути ледја исто као када си у сколи остао без посла па те нико после тога није видио.

ОДГОВОРИТЕ