Zakoni koji brane totalitarizam

Pred Narodnom skupštinom Republike Srpske uskoro će se naći set zakona, koji, prema ocjeni stručne javnosti, predstavlja novi udar na demokratiju i slobodno izražavanje stavova. Najviše polemika izaziva Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, a kako je ociŠenjeno u emisiji "Izazovi", cilj toga je zastrašivanje naroda.

Republika Srpska 12.04.2019 | 22:42
Zakoni koji brane totalitarizam
Vlast namjerava da kažnjava one koji fotografišu službenike, pa će se tako pored onih koji ometaju ili sprečavaju djelovanje državnih službi kazniti novčano od 500 do 1.500 KM ili zatvorom do 60 dana.

„Kad sam čitao prijedlog zakona sjetio sam se Cicerona  - što je imperija bliže kraju to su zakoni luđi. Ovaj prijedlog zakona samo je jedan od načina totalitarizma. Taj zakon brani Milorad Dodik“, kaže poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović.

„Šta ćemo sa kamerama na automobilima, zamislite kakvu su glupost predložili... Ako moj automobil snimi brutalnost ja mogu biti procesuiran... Da li će kažnjavati i ustanove koje imaju sigurnosne kamere“, pita Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost.

"Sasvim sam siguran da su izmjene zakona inspirisane događanjima iz decembra mjeseca prošle godine u Banjaluci, koji su vezani za grupu Pravda za Davida. Majki Suzani je u trenutku kada su pripadnici MUP-a uklanjali srce, rekli da prestane sa ometanjem službenika, ona je pitala - kako, da li da prestanem da trepćem", zaključio je Milan Malešević, advokat.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je Vlada usvojila 28. marta i uputila u skupštinsku proceduru, ozbiljno se narušavaju demokratska i ljudska prava, rečeno je u emisiji "Izazovi". 

„Ovo je uvođenje staljinizma. Mogu kako hoće, ali ne i dokle hoće", kaže Vukanović i dodaje da se ni jedna vlast na silu nije održala.

Trifunović smatra da su građani Republike Srpske to zaslužili. "Oni su jasno na izborima rekli da je to njima prihvatljivo", rekao je Trifunović. 

Dio opozicije je najavio apelaciju i Ustavnom sudu Republike Srpske, ukoliko predložene izmjene i zaista postanu zakonska norma.



BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Idemo dalje

12.04.2019 21:14

Izbori su pokazali da srbi vole diktatore obicno se diktatori na kraju okrenu protiv vlastitog naroda pa sad uzivajte u u slobodi

ODGOVORITE
Name

Miro

13.04.2019 06:04

dragi Trifunovicu..... to narod nije zasluzio jer svojimglasom je dao Cavicu da uradi sve ono sto je pricao prije izbora.... a onda nas prevario i otusao da lize Milorada Dodika.... narod je njemu dao glas a on ga je zloupotrbio i ulizao se Miloradu... i molim vas nemojte kriviti narod.... bolje donesite zakon o prevari ... jer je ovo klasicna javna prevara sa strane Cavica... i on nikome ne odgovara.... a kriv narod...he..he.. po ovome narod treba da bude psiholog...ma dajte....

Name

Re izbori

13.04.2019 07:02

Izbori nisu ništa pokazali. Izbori su pokradeni. To je jasno svima.

Name

duduk

13.04.2019 07:52

ovo nije Narodna, nego Dodikova skupština.

Name

Marko

13.04.2019 00:27

Gospodin predsjednik Biserka izjavi:"Sloboda postoji samo u prirodi.Rijeka tece tamo,brdo je ovdje,planina je ovdje,trava je izrasla ovdje...,samo je to potpuna sloboda".Zar od tkvih nakaza ocekujete demokratiju i pravno uredjeno drustvo?

ODGOVORITE
Name

re

13.04.2019 05:01

Imamo za bruku najgoru tajkunsko milionersku vlast da se je stidimo u RS, što vladaju sa narodom i borcima RS toliko s loših dugi godina, koji žive luksuzno bolje od zapadnih političara i stalno prave samo štetu narodu i borcima RS.

ODGOVORITE
Name

ZA RUDONJU

13.04.2019 05:53

RUDONJA SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU SVE VISE TONES U SVA OVA GOVNA KOJA SI IZASRAO PRAVDA ZA ZVJERSKI UBIJENO DIJETE PRAVDA ZA DAVIDA

ODGOVORITE
Name

decko

13.04.2019 06:40

"Lutam gradom nervozan, opet dolazim ti nepozvan..." Svi cemo prije ili kasnije na Lukacev "jeftini LSD"! Adio pameti

ODGOVORITE
Name

Zoka kalis

13.04.2019 07:19

Glasanje treba da bude javno,da se zna ko je za a ko protiv,pa neka se zakon primjenjuje na one koji su glasali za ovu diktaturu,a oni koji su se izjasnili protiv ove vlasti,nemoraju ni da je postuju.

ODGOVORITE
Name

YeS

13.04.2019 07:33

Dobro kaže ovaj Trifunovic iako mi nije simpatičan lik: “Građani RS su ovo i zaslužili birajući takvu vlast i antinarodni režim”. Sad neka uživaju u blagodetima kojeim je sonio režim dvodecenijskog pljačkanja i kontinuiteta

ODGOVORITE
Name

Re

14.04.2019 10:44

E moj Cicerone sad te tapsu po ramenu tipovi okk tebe a kad ne budes vise poslanik niko te od njih nece gledati. Ti samo u zanesenju njih zabavljaj a na kraju ce ti okrenuti ledja isto kao kada si u skoli ostao bez posla pa te niko posle toga nije vidio.

ODGOVORITE