РС: Сјећање на руске добровољце

У вријеме кад је званична Русија ћутала, а Срби у БиХ крварили, без правих савезника, проговорио је народ ове православне земље и послао најбоље синове да бију битку за слободу и опстанак српског народа, речено је у Вишеграду на обиљежавању Дана руских добровољаца.

Република Српска 12.04.2019 | 20:50
РС: Сјећање на руске добровољце
Код споменика за 37 руских добровољаца погинулих на ратиштима широмм Републике Српске, од укупно 700 колико их је било у редовима Војске Републике Српске , и овај пут је истакнута братска веза између руског и српског народа.

"Моја јединица руских добровољаца учествовала је са борцима Вишеградске бригаде ВРС у неколико операција у околини Вишеграда и Рудог гдје смо у својим редовима имали и губитака. Ипак то је наш скромни допринос у корист српског народа и стварања Републике Српске", рекао је руски добровољац Виктор Заплатин.

Борећи се на вишеградском ратишту руски добровољац Борис Земцов је своја запажања биљежио на парчадима папира или кутији цигарета што му је касније помогло да напише и књигу у облику ратног дневника.

"Био сам у бици за брдо Заглавак код Вишеграда гдје је погинуо наш сабрат и о том догађају је снимљен документарни филм. Биће још фимова јер је и тај рат наша словенска историја наше војевање за слободу", рекао је Земцов.

Није случајно одабрано да се централни споменик погинулим руским добровољцима у Републици Српској подигне баш у Вишеграду.

"Вишеграђани су поносни на овај споменик који је наш мали Зејтинлук, јер на гробљу гдје је постављен лежи око стотину српских бораца из вишеградске бригаде и оних које су дошле у наш град а са са њима су и браћа руски добровољци", рекао је предсједник Скупштине борачке организације Вишеград Александар Савић.

Предсједник Друштва руско-српског пријатељства "Завет" Саво Цвјетиновић је рекао да је ово најмање што су Срби могли учинити као захвалност браћи Русима који су дошли да нам помогну у вријеме кад нам је било најтеже.

Поред парастоса и полагања вијенаца пред спомеником руским добровољцима, преживјели борци из Русије, представници борачких организација РС и Вишеграда посјетили су и руских крст на Старом граду који је недавно подигнут.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Слава им

12.04.2019 23:53

Слава им и хвала!

ОДГОВОРИТЕ