RS: Sjećanje na ruske dobrovoljce

U vrijeme kad je zvanična Rusija ćutala, a Srbi u BiH krvarili, bez pravih saveznika, progovorio je narod ove pravoslavne zemlje i poslao najbolje sinove da biju bitku za slobodu i opstanak srpskog naroda, rečeno je u Višegradu na obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca.

Republika Srpska 12.04.2019 | 20:50
RS: Sjećanje na ruske dobrovoljce
Кod spomenika za 37 ruskih dobrovoljaca poginulih na ratištima širomm Republike Srpske, od ukupno 700 koliko ih je bilo u redovima Vojske Republike Srpske , i ovaj put je istaknuta bratska veza između ruskog i srpskog naroda.

"Moja jedinica ruskih dobrovoljaca učestvovala je sa borcima Višegradske brigade VRS u nekoliko operacija u okolini Višegrada i Rudog gdje smo u svojim redovima imali i gubitaka. Ipak to je naš skromni doprinos u korist srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske", rekao je ruski dobrovoljac Viktor Zaplatin.

Boreći se na višegradskom ratištu ruski dobrovoljac Boris Zemcov je svoja zapažanja bilježio na parčadima papira ili kutiji cigareta što mu je kasnije pomoglo da napiše i knjigu u obliku ratnog dnevnika.

"Bio sam u bici za brdo Zaglavak kod Višegrada gdje je poginuo naš sabrat i o tom događaju je snimljen dokumentarni film. Biće još fimova jer je i taj rat naša slovenska istorija naše vojevanje za slobodu", rekao je Zemcov.

Nije slučajno odabrano da se centralni spomenik poginulim ruskim dobrovoljcima u Republici Srpskoj podigne baš u Višegradu.

"Višegrađani su ponosni na ovaj spomenik koji je naš mali Zejtinluk, jer na groblju gdje je postavljen leži oko stotinu srpskih boraca iz višegradske brigade i onih koje su došle u naš grad a sa sa njima su i braća ruski dobrovoljci", rekao je predsjednik Skupštine boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić.

Predsjednik Društva rusko-srpskog prijateljstva "Zavet" Savo Cvjetinović je rekao da je ovo najmanje što su Srbi mogli učiniti kao zahvalnost braći Rusima koji su došli da nam pomognu u vrijeme kad nam je bilo najteže.

Pored parastosa i polaganja vijenaca pred spomenikom ruskim dobrovoljcima, preživjeli borci iz Rusije, predstavnici boračkih organizacija RS i Višegrada posjetili su i ruskih krst na Starom gradu koji je nedavno podignut.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Slava im

12.04.2019 23:53

Slava im i hvala!

ODGOVORITE