Путин ће укинути служење војске

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да се Русија креће ка стварању професионалне војске, односно укидању регрутног система.

Свијет 12.04.2019 | 18:55
Путин ће укинути служење војске
Путин је изјавио да ће за тако нешто бити потребно време и финансијска средства, али да је професионална војска постала све популарнија.

- Крећемо се ка стварању професионалне војске. Војна технологија постаје све тежа, а за управљање њоме неопходни су професионалци - изјавио је Путин, преноси руски сајт рбц.ру.

Ипак, нису све земље прешле на професионалну војску: и даље постоје задаци који не захтевају дубоку квалификованост, однсоно и даље постоје службе које могу да обављају регрути.

- Позив постепено постаје ствар прошлости. Истина, то захтева време и адекватно финансирање - додао је Путин приликом данашњег састанка са запосленима у "Енергомаксу" одговарајући на питање једог од учесника којег је интересовало "може ли се доћи до одлагања војног рока за раднике у ракетној и свемирској индустрији".

Руски председник нагласио је да су у оквиру Министарства одбране формиране научне компаније у којима се може служити војска како се не би губиле квалификације.

Према важећем законодавству, мушкарци од 18 до 27 година похађају војну службу која траје годину дана. Закон је за сада прецизирао и разлоге због којих служење војног рока може бити одложено, на пример када су у питању редовне универзитетске студије.

Почетком марта, Дума је усвојила и амандмане закона о служењу војног рока према којима је омогућено одлагање због похађања средње школе, студирања, магистратуре...

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар