Putin će ukinuti služenje vojske

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija kreće ka stvaranju profesionalne vojske, odnosno ukidanju regrutnog sistema.

Svijet 12.04.2019 | 18:55
Putin će ukinuti služenje vojske
Putin je izjavio da će za tako nešto biti potrebno vreme i finansijska sredstva, ali da je profesionalna vojska postala sve popularnija.

- Krećemo se ka stvaranju profesionalne vojske. Vojna tehnologija postaje sve teža, a za upravljanje njome neophodni su profesionalci - izjavio je Putin, prenosi ruski sajt rbc.ru.

Ipak, nisu sve zemlje prešle na profesionalnu vojsku: i dalje postoje zadaci koji ne zahtevaju duboku kvalifikovanost, odnsono i dalje postoje službe koje mogu da obavljaju regruti.

- Poziv postepeno postaje stvar prošlosti. Istina, to zahteva vreme i adekvatno finansiranje - dodao je Putin prilikom današnjeg sastanka sa zaposlenima u "Energomaksu" odgovarajući na pitanje jedog od učesnika kojeg je interesovalo "može li se doći do odlaganja vojnog roka za radnike u raketnoj i svemirskoj industriji".

Ruski predsednik naglasio je da su u okviru Ministarstva odbrane formirane naučne kompanije u kojima se može služiti vojska kako se ne bi gubile kvalifikacije.

Prema važećem zakonodavstvu, muškarci od 18 do 27 godina pohađaju vojnu službu koja traje godinu dana. Zakon je za sada precizirao i razloge zbog kojih služenje vojnog roka može biti odloženo, na primer kada su u pitanju redovne univerzitetske studije.

Početkom marta, Duma je usvojila i amandmane zakona o služenju vojnog roka prema kojima je omogućeno odlaganje zbog pohađanja srednje škole, studiranja, magistrature...

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar